Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Törőcsik Mari összehozta egy estére Alföldi Róbertet és Vidnyánszky Attilát

Törőcsik Mari máig velünk él, kedden például összehozta a Nemzeti Színház korábbi és mostani igazgatóját is egy estére. A közönség több percig állva, némán tisztelgett a Nemzet Színésze előtt. „Hiányzik belőlünk a nagyvonalúság. A felülemelkedés képessége. Boldogító érzés, amikor ezzel mégiscsak találkozik az ember.” Törőcsik Mari mondatait nem véletlenül választotta a rendező, Bérczes László a keddi, a magyar dráma napján megrendezett „Senkié és mindenkié” – Törőcsik Mari-emlékest mottójává, hiszen a mai magyar színházi életből nagyon is hiányzik a nagyvonalúság és a felülemelkedés is. És igaza volt: tényleg boldogító érzés volt megtapasztalni, hogy ha máskor nem is, de egy ilyen megemlékezés erejéig képes ez a végletesen szétszakított szakma valamennyire közösen kiállni valamiért. Konkrétan Törőcsik Mariért. Újra. Legutóbb a 80. születésnapján volt így. Hiszen ő valóban senkié és mindenkié, nemigen sajátíthatja ki semelyik oldal, egész élete és művészete erről szólt. Az est Maár Gyul

VÉGET ÉRT A RENDKÍVÜLI ÉVAD A SZEGEDI NEMZETIBEN

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Szegedi Nemzeti Színház. A teátrum nehéz, de tartalmas évet zárt – a színfalak mögött folyamatos munkavégzés zajlott, a művészek számos online tartalommal szórakoztatták a közönséget, valamint megtörtént a szervezeti összeolvadás a Szegedi Szabadtéri Játékokkal.

„Egészségileg, mentálisan, lelkileg, anyagilag nehéz időszakon vagyunk túl. A járvány szinte mindannyiunk életét megváltoztatta, megviselte, átalakította. Színházon belül és családi, baráti köreinkben számtalan tragédiával, súlyos betegséggel találkoztunk” – kezdte évadnyitó beszédét Barnák László főigazgató, aki a megpróbáltatások ellenére optimistán tekint a jövőbe. Elmonda, a társulat több mint 90%-a már megkapta az oltást, és egész évadban a biztonsági szabályozások maximális betartásával, fegyelmezetten folyt a munka az intézményben.

„Erős kezdés után be kellett zárnunk, most megnyitottunk, hogy bezárjuk az évadot” – mondta Horgas Ádám főrendező. Dinyés Dániel zeneigazgató kitért arra, mennyire nehéz úgy próbálni egy darabot, hogy nem tudják, mikor számíthatnak a bemutatóra, mégis mindenki becsülettel vette ki a részét a munkából, így a járvány idején megmutatták, mekkora erővel és tartással bír a társulat.

Valódi színházélménnyel, a nézőtéren ülve, az évad elején csupán 55 alkalommal, legutóbb pedig a Szeged napi ünnepi gálán és Az eprésző kislány bemutatóján találkozhattak a nézők, a 21 online tartalom azonban rekordszámú, közel 700.000 megtekintést ért el. Közönség nélkül ugyan, de 6 produkció teljes bepróbálására – A padlás, 39 lépcsőfok, Dido és Aeneas / Négyhangú opera, Blue, Black Comedy – is sor került, ezek az előadások a következő, remélhetőleg zavartalan évadban lesznek láthatók.

Az épületben a lezárások teljes időtartama alatt folytatódott többek között az irodák, közösségi terek felújítása, az informatikai rendszer fejlesztése és elkészült a Széchenyi téri raktárépület is, melynek hivatalos átadása megtörtént, megkezdődött a jelmezek átszállítása a modern jelmezraktárba.

Az intenzív napi munkavégzés mellett februártól májusig lezajlott a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok strukturális összeolvadása, és ahogy a főigazgató fogalmazott, a munkatársak minden megtesznek azért, hogy „nyáron a csillagtetős színpadon látott produkció legyen a nap fénypontja”.