Kőszeg színre viszi a nyarat – premierrel ünnepli jubileumi évadát a Kőszegi Várszínház

Többszörösen jubilál 2021-ben a Kőszegi Várszínház: a 40. évadára készülő intézmény igazgatója, Pócza Zoltán és művészeti titkára, Gelencsér Ildikó negyed évszázada dolgoznak a teátrumnál, míg Bakos Zoltán kulturális szervező és műszaki vezető két évtizede kezdte meg itt a munkát. A jeles évfordulókat változatos programokkal és ősbemutatóval ünnepi a várszínház.

Az mondják a szakmában, hogy kétféle színész van: aki már játszott a Kőszegi Várszínházban és aki majd fog. A nagy múltú intézmény kezdetben történelmi drámákat játszott, Páskándi Géza Az ígéret ostroma, avagy félhold és telihold című darabjával nyitott 1982-ben, majd amikor Pócza Zoltánt 1996-ban kinevezték a színház élére, ez változni látszott.

„Arra törekedtem, hogy minden nyáron legyen ősbemutatónk, és hívjunk új rendezőket, vonjunk be mindig új alkotókat is a nyári színházi munkába” – idézte fel az első lépéseket Pócza Zoltán, aki vallja, hogy

„a megújulás állandó folyamat a Kőszegi Várszínházban”.

A nyári szezon előadásai eddig teltházzal futottak, a Maggi és Lillemor a Pinceszínház vendégjátékaként érkezett Réthly Attila rendezésében, Bezerédi Zoltán és Mertz Tibor főszereplésével, majd az Orlai Produkció legújabb előadása, a Válaszfalak került színre.

Az évad – melynek szlogenje „Színre visszük a nyarat!” – további részében gyerekszínházi premier, kortárs képzőművészeti-táncbemutató és nagyszínpadi ősbemutató is várja a Kőszegre látogatókat. Utóbbit, a Manővert Göttinger Pál jegyzi és Horváth Illés rendezi. A darab egy svédországi szerkesztőségbe, a Trombon című kisvárosi napilap irodájába kalauzolja a nézőt, ahol a főszerkesztő-helyettes, Kasper élete kezd félrecsúszni. Kaspernek egyetlen nagy manőverrel kéne visszatalálnia régi önmagához, ehhez pedig meg kell végre találnia a hangot az új főnökével is. Az előadás szereplői Soltész Bözse, Gémes Antos, Pálmai Anna, Jenővári Miklós, Tenki Dalma és Göttinger Pál.

„A Kőszegi Várszínház nemcsak nekem menedékem évek óta, hanem szakmai kémialaborja minden színésznek, aki ideköltözik pár hétre.”

– mondta Göttinger Pál az előadás helyszínéről, hozzátéve, hogy azért is különleges itt előadást csinálni, mert azokat egy rövid, de rendkívül intenzív próbafolyamat előzi meg, ahol bátran próbálhatnak ki az alkotók új dolgokat. „Leradíroz egy csomó felesleges görcsöt, amit évad közben magunkra szedünk, tiszta gondolkodásra, céltudatosságra, a másik iránti feltétlen bizalomra és közben önfeledt, játékos színpadi létezésre sarkall. Fáradhatatlanná és sebezhetetlenné tesz erre a pár hétre.”

A színházi előadások mellett június 25. és 27. Között rendezik meg a Fő téren a Kőszegi Kézműves Vásárt és Zenei Estéket, és különleges kiállítások is várják az érdeklődőket, például a tavaly elhunyt Szentandrássy István roma származású Kossuth-díjas festőművész műveiből készült válogatás, amely július 9-től ingyen látogatható.

Emellett megemlékeznek Cziffra Györgyről is, a száz éve született zongoraművész ugyanis Kőszeg díszpolgára volt.

Részletes programok a Kőszegi Várszínház honlapján érhetők el.