Szerdán kezdődik az Irodalom Éjszakája


Összesen 24 ország 25 írójának szövegeit olvassák fel június 23. és 25. között esténként Budapest különböző helyszínein, az Irodalom Éjszakája rendezvényen. Az idei téma a VÉSZKIJÁRAT.

Az irodalmi happening formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat. A budapesti nyilvános felolvasások sorozata évről évre új helyszínre vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a közönség figyelmét. Az idei három napos eseménynek Belső-Erzsébetváros ad otthont.

„Ami a világjárványt illeti, úgy tűnik, már látszik a villogó neonfelirat, megtaláltuk a vészkijáratot. De az életünkből egyetlen vakcina sem menekít ki, és akkor sem szabadulunk, ha nem veszünk tudomást a vészről. Valami ilyesmi volt számomra a tanulság az idei Irodalom Éjszakája szövegeit olvasva, amelyek többnyire nem friss szövegek, nem a ránk szakadt válság szülte őket” – összegez Nagy Gabriella író, szerkesztő, az Irodalom Éjszakája kurátora.

A szemelvényeket az Orlai Produkció, a Gólem Színház és az Egyéjszakás Kaland nevű alkalmi formáció színészei olvassák fel. A rendhagyó helyszínek között szerepel többek között a hivatalosan csak 2021 szeptemberében megnyíló, a Gólem Színházat és a Zsidó Előadóművészeti Központot egyesítő Gólem Központ, de a széles közönség számára nem látogatható, a letűnt idők sajátos pompáját megidéző Akácfa utcai BKV-székház Egri terme is.

Mindhárom napon lesz olyan felolvasás, amelyet jeltolmács közvetít a siketek és nagyothallók számára, a vakok és gyengénlátók helyszínek közti közlekedését pedig hangostérkép segíti. Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték meg, magyarországi megvalósítását a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte. Budapest mellett Debrecen is helyet adott a különleges hangulatú felolvasásoknak, amelyeket idén június 10. és 12. között rendeztek meg a cívis városban.

Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt, 19.00-tól kezdve félóránként egy-egy szerző műveinek részlete hangzik el, az utolsó felolvasás Budapesten 22.30-kor kezdődik.

A program ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. A zárt térben kijelölt helyszíneken és esőhelyszíneken a felolvasások védettségi igazolvánnyal és maszkban látogathatóak.

Országok és szerzők: Ausztria – Thomas Bernhard; Belgium (Flandria) – Jeroen Olyslaegers; Belgium (Vallónia-Brüsszel) – Antoine Wauters; Bulgária – Ina Valcsanova; Csehország – Petra Hůlová; Észtország – Maarja Kangro; Finnország – Sofi Oksanen; Franciaország – Amin Maalouf; Hollandia – Arnon Grunberg; Izrael – Meir Shalev; Japán – Genki Kawamura ; Lengyelország – Andrzej Stasiuk; Litvánia – Daina Opolskaitė; Magyarország – Száraz Miklós György; Nagy-Britannia – Ali Smith; Németország – Ulrich Alexander Boschwitz; Norvégia – Lars Saabye Christensen; Olaszország – Marco Balzano; Portugália – Gonçalo M. Tavares; Románia – Bogdan Suceavă; Spanyolország – Juan Marsé; Svájc – Demian Lienhard; Szlovákia – Peter Balko; Szlovénia – Drago Jančar; Törökország – Buket Uzener.