Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

„Nehezen beskatulyázható a hangom”

MÁTHÉ BEÁTA A BOHÉMÉLET MIMIJE UTÁN DIDO SZEREPÉT ÉNEKLI A Göttinger Pál rendezte új Bohémélet-produkcióban vasárnap és kedden láthatja a közönség Mimi szerepében Máthé Beátát a Szegedi Nemzeti Színházban. Az SZTE-n diplomázott fiatal énekesnő szerepkört vált ezzel, hiszen néhány éve még mezzoszopránként a Parasztbecsület Santuzzájával debütált. – A Bohémélet a fiatalok operája, azok a produkciók a leghatásosabbak, amikor valóban ifjú énekesekkel állítják színpadra. Egyenesen vezetett a pályája Mimi szerepéig? – Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer majd eléneklem Mimit. Az egyetemen a tanáraimtól nem ilyen típusú szerepeket kaptam, és néhány évvel ezelőtt a Szegedi Nemzeti Színházban is a Parasztbecsület Santuzzájaként debütáltam. Valószínűleg azért alakulhatott így, mert kicsit nehezen beskatulyázható az énekhangom. A beszédhangom mélyebb, ugyanakkor az éneklésben a magasságok természetesen jönnek, nem okoznak gondot. Hálás vagyok, hogy megkaptam most a Bohémélet Mimijét. Amikor isme

Ősbemutatóra készülnek a Kőszegi Várszínházban

Megkezdődtek Göttinger Pál Manőver című darabjának próbái a Kőszegi Várszínházban, az ősbemutatót a tervek szerint július elsején tartják, a darabot Horváth Illés rendezi – közölte az MTI-vel szerdán a várszínház igazgatója.

Pócza Zoltán elmondta: a Kőszegi Várszínház minden évben saját vállalkozásában színre visz olyan darabokat is, amelyek eddig máshol nem voltak láthatók.

A nyári alkotómunka Kőszegen ugyanolyan keményen zajlik, mint máshol évad közben, csakhogy itt az alkotók egész nap együtt vannak, közösek a reggelik, a vacsorák, a főzések, és ez a baráti hangulat érződik az előadásokon is – jegyezte meg a direktor.

A Kőszegi Várszínház idei első előadásai teltházasak voltak, vendégelőadásként láthatta a közönség a Pinceszínház társulatának Maggi és Lillemor című előadását Réthly Attila rendezésében, de bemutatták az Orlai Produkció Válaszfalak című előadását is.

A meghirdetett műsortervben szerepel Göttinger Pál egy másik, Az öreghíd alatt című darabjának bemutatása is saját rendezésében, ennek premierjét július 9-re tervezik, főbb szerepeiben Ullmann Mónikát, Némedi Árpádot, Kálid Artúrt és Trokán Annát is láthatja majd a közönség.

Július 20-án mutatják be a Négy Arc Színházi Produkció vendégjátékaként Harsányi Gábor Nejem a neten című vígjátékát, amelyben többek közt Csengeri Attila, Cseke Katinka, Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa és Harsányi Gábor szerepel.

Augusztus 5-én mutatják be Anthony McCarten A két pápa című lelkiismereti drámáját Vecsei H. Miklós rendezésében, melyen Bergoglio bíboros (a későbbi Ferenc pápa) szerepében Lukács Sándort, míg XVI. Benedek szerepében Jordán Tamást, Brigitta nővér szerepében pedig Molnár Piroskát láthatja a várszínház közönsége.

A színházi programok mellett június 25-27. között rendezik meg a Kőszegi Kézműves Vásár és Zenei Esték rendezvényét.

Minden nyáron egy-egy különleges kiállítást is szerveznek, idén a tavaly elhunyt Szentandrássy István roma származású, Kossuth-díjas festőművész műveiből láthatnak egy válogatást az érdeklődők; a tárlat július 9-én nyílik meg a vár lovagtermében, amely a várszínházi előadások szünetében ingyenesen látogató.

Az idén lenne százesztendős Cziffra György zongoraművész, Kőszeg díszpolgára: július 7-én Binder Károly zongoraművész koncertjével emlékeznek meg róla.