Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KEDDEN ELSTARTOL A 14. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL

A tizennegyedik Ördögkatlan Fesztivál augusztus 3-án kezdődik! Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, három kicsi faluban (Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd), a Szoborparkban és a Vylyan és a Mokos Pincészet tereiben. Baranya legnagyobb összművészeti fesztiválja augusztus 3 és 7. között 600 programnak és produkciónak ad otthont. A teljes műsor itt található.(külső hivatkozás) Premierek a Katlanban Ezen a nyáron számos színházi bemutató lesz az Ördögkatlan(külső hivatkozás) színházi tereiben. Protekciósan kiemelünk két Ördögkatlan Produkciót: augusztus 5-én az Amfiteátrumban először látjuk-halljuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Légrádi Gergely – ezt augusztus 7-én játssza az Ördögkatlan mindenese, többek között remek színésze, Göttinger Pál. Az előadást Ujj Mészáros Károly r

Ősbemutatóra készülnek a Kőszegi Várszínházban

Megkezdődtek Göttinger Pál Manőver című darabjának próbái a Kőszegi Várszínházban, az ősbemutatót a tervek szerint július elsején tartják, a darabot Horváth Illés rendezi – közölte az MTI-vel szerdán a várszínház igazgatója.

Pócza Zoltán elmondta: a Kőszegi Várszínház minden évben saját vállalkozásában színre visz olyan darabokat is, amelyek eddig máshol nem voltak láthatók.

A nyári alkotómunka Kőszegen ugyanolyan keményen zajlik, mint máshol évad közben, csakhogy itt az alkotók egész nap együtt vannak, közösek a reggelik, a vacsorák, a főzések, és ez a baráti hangulat érződik az előadásokon is – jegyezte meg a direktor.

A Kőszegi Várszínház idei első előadásai teltházasak voltak, vendégelőadásként láthatta a közönség a Pinceszínház társulatának Maggi és Lillemor című előadását Réthly Attila rendezésében, de bemutatták az Orlai Produkció Válaszfalak című előadását is.

A meghirdetett műsortervben szerepel Göttinger Pál egy másik, Az öreghíd alatt című darabjának bemutatása is saját rendezésében, ennek premierjét július 9-re tervezik, főbb szerepeiben Ullmann Mónikát, Némedi Árpádot, Kálid Artúrt és Trokán Annát is láthatja majd a közönség.

Július 20-án mutatják be a Négy Arc Színházi Produkció vendégjátékaként Harsányi Gábor Nejem a neten című vígjátékát, amelyben többek közt Csengeri Attila, Cseke Katinka, Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa és Harsányi Gábor szerepel.

Augusztus 5-én mutatják be Anthony McCarten A két pápa című lelkiismereti drámáját Vecsei H. Miklós rendezésében, melyen Bergoglio bíboros (a későbbi Ferenc pápa) szerepében Lukács Sándort, míg XVI. Benedek szerepében Jordán Tamást, Brigitta nővér szerepében pedig Molnár Piroskát láthatja a várszínház közönsége.

A színházi programok mellett június 25-27. között rendezik meg a Kőszegi Kézműves Vásár és Zenei Esték rendezvényét.

Minden nyáron egy-egy különleges kiállítást is szerveznek, idén a tavaly elhunyt Szentandrássy István roma származású, Kossuth-díjas festőművész műveiből láthatnak egy válogatást az érdeklődők; a tárlat július 9-én nyílik meg a vár lovagtermében, amely a várszínházi előadások szünetében ingyenesen látogató.

Az idén lenne százesztendős Cziffra György zongoraművész, Kőszeg díszpolgára: július 7-én Binder Károly zongoraművész koncertjével emlékeznek meg róla.