Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Újabb Puccini operát rendez Göttinger Pál: nem a koronavírusra akarok reagálni! – mondta a közönségtalálkozón

A Szegedi Nemzeti Színház új évadának első opera bemutatóját október 22-én láthatja a közönség a nagyszínházban. Puccini Bohémélet című operáját Göttinger Pál állítja színpadra. A premier előtt, szerdán délután az alkotók közreműködésével zenés közönségtalálkozót rendeztek a Reök-palotában. Nem először állít színpadra Szegeden Puccini operát Göttinger Pál. Éppen két éve, 2019 októberében vitte színre az olasz szerző két egyfelvonásosát, A köpenyt és a Gianni Schicchit. Most ismét a huszadik század legnépszerűbb operaszerzőjének újabb darabját vette elő. A Bohémélet a rendező szerint is Giacomo Puccini életművének egyik csúcspontja, valódi drámai remekmű. A közönségtalálkozót vezető Dinyés Dániel zeneigazgató elsőként azt kérdezte Göttingertől, mennyiben különbözik a Bohémélet a korábbi két Puccini-rendezésétől. – A köpenyhez képes ez a darab sokkal ráérősebb, van idejük a szereplőknek alakulni, fejlődni. Így a Bohéméletet én elsősorban színészi darabnak tartom. Kiderült az is, Pucciniv

Kié lesz a Pinceszínház? – Göttinger Pál is a pályázók között

Göttinger Pál - forrás: színház.org

„Kedves közönségünk – dr. Komáromi György vezetésével, Bérczes Lászlóval, Benkó Bencével, Bíró Bencével, Fábián Péterrel karöltve: beadtuk a pályázatunkat a Pinceszínházra” – jelentette be Facebook-oldalán Göttinger Pál.

„Egyszer egy nálam jóval idősebb, ilyenolyan-díjas kollégám azt mondta a színházban, hogy a mesterségünkben az a rákfene, hogy a fejünkben lévő színház mindig sokkal jobb, mint az, ami megvalósul belőle. (Lásd: “színház a magasban”.) Noha nem értettem vele egyet, de megjegyeztem ezt a fura édesbús (és kicsit önsajnáló) szplínt – és sokszor jut eszembe.” – írta a közösségi oldalon Göttinger Pál abban a posztban, amelyben bejelentette, hogy ötödmagával indul a Pinceszínház vezetéséért.

Az intézmény akkor maradt vezető nélkül, amikor az év elején Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerződésszegés miatt azonnali hatállyal megszüntette az akkori igazgató, Soós Péter munkaviszonyát – ahogy arról a Hvg beszámolt. Az indoklás szerint a polgármester a sajtóból értesült arról, hogy Soós Péter főállású oktatóként csatlakozott a Vidnyánszky Attila vezette SZFE-hez.

Göttinger és társai korábban már pályáztak a Pécsi Nemzeti Színház vezetésére is, ahogy arról mi is beszámoltunk. „A budapesti Radnóti Színház gazdasági igazgatója, Komáromi György, aki Bérczes Lászlót, Benkó Bencét és Fábián Pétert, az operatagozatra pedig Göttinger Pált hozná magával. A szakember a pályázati kiírással összhangban menedzserszemléletű színházat ígér, erős fiatalos szállal.” – fogalmazták meg törekvéseiket a pécsi pályázatukban.