Négy bemutató is szerepel a Kőszegi Várszínház 40. évadának programjában

Végre itt a nyár, itt a szabadtéri színház! Változatos és izgalmas programokkal - köztük négy saját bemutatóval - jelentkezik jubileumi, 40. évadában a Kőszegi Várszínház. A zene, a tánc iránt érdeklődők, a vígjátékokat és az elgondolkodtató darabokat kedvelők egyaránt találhatnak maguknak ínyencségeket, és természetesen a gyerekekről sem feledkeztek el.


Júniusi programok:

Június 3-án A kíváncsi kiscsikó című játékot nézhetik meg a kisebbek a Mesebolt Bábszínház új, pöttöm színházi előadásának részeként, június 7-én pedig A fabatkák kertje címmel a Kőszegi Várszínház és a Mesebolt Bábszínház bemutatója lesz kisiskolásoknak.

Június 4-én Nemzeti Összetartozás Napi megemlékezés lesz a Jurisics-vár Lovagtermében.

Közreműködnek: Kőszegi Vonósok

Műsor:

Kárpáti Sándor: Magyar ábránd
Johann Nykodém (János): Nothstands- (Vészhelyzet-)Polka
Astor Piazzolla: A tavasz
Koltay Gergely: Honfoglalás
Scheer Uwe: Kőszegi Polgár Induló
vezényel: Vajda Gergely

Június 5-én, szombaton 19.00 órai kezdettel Grand Opening - Összefogás címmel az első kulturális találkozás hétvégéjére kerül sor. A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége a nemzetközi pandémiás helyzet kezelésére hozott korlátozó intézkedések feloldását egy közös, egy hétvége alatt megvalósuló „Grand Opening - Összefogás" elnevezésű klasszikus zenei eseménnyel kívánja elsőként köszönteni. Az ország fontos fesztiválhelyszínein - kisebb településein és nagyvárosaiban -, a főterekre vagy emblematikus helyszínekre megálmodott közös koncerten a Szövetség minden tagszervezete részt vesz.

A Kőszegi Várszínházban a Savaria Szimfonikus Zenekar az alábbi műsorral lép fel:

Erkel: Ünnepi nyitány
Rossini: A sevillai borbély - nyitány
Strauss: Déli rózsák, Künstlerleben - keringők
Ferienreisen, Tere-fere, Ohne Sorgen, Éljen a magyar - gyorspolkák
Brahms: Magyar táncok I., III., V., VI.

Vezényel: Vajda Gergely

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Ugyanezen a napon, 17 órakor TáncKépek címmel fotókiállítás nyílik a Jurisics-vár Lovagtermében.

„A kiállítás képeinek legtöbbje élményszerűen jeleníti meg a kortárs táncművészet lényegét, olyan új stílusban és szemléletmóddal, magas színvonalú technikai- és esztétikai kivitelezésben, amely a jövőbe tekint, és a kortárs fotográfia friss szellemi áramlataiból merít felfrissülést. A mai fotóművészet nemcsak a pillanat művészete, hanem a gondolkodás művészete is." Eifert János fotóművész, a kiállítás kurátora

Június 12-én Fenyő Miklós, Novai Gábor nagysikerű musicaljét tekinthetik meg az érdeklődők, a HOTEL MENTHOL (...ÉJI ÁLOM!) igazi csemegét kínál.

Június 17-én Mertz Tibor és Bezerédi Zoltán előadásában láthatjuk a Pál Mangor Kvammen - Torfinn Nag - Jon Arne Sægrov - Per Inge Torkelsen: Maggi és Lillemor - Mamu alatt izzik a parázs című komédiát. Az előadás a legmeghatóbb és legmulatságosabb komédia, amit két nyolcvanéves norvég néniről valaha írtak.

Június 19-én Bess Wohl: Válaszfalak című darabja Kern András és Hernádi Judit főszereplésével, Szabó Máté rendezésében kerül műsorra.

Megnyugtató, ha az ember szülei évtizedek után is békében, szeretetben élnek együtt. Szinte egyszerre lélegeznek, ismerik egymás minden mozdulatát, fel vannak készülve minden sóhajra, horkolásra, tüsszentésre. Most új otthonban kezdenek új életet, hiszen a gyerekek felnőttek, élik a saját életüket. Vagy ez mégsem ilyen gömbölyű? Lehet, hogy ők is ugyanolyanok, mint bárki? Tele beteljesítetlen tervekkel, viszonzatlan érzésekkel, eltitkolt frusztrációkkal? A mama bedobja a bombát. Kezdődhet a romeltakarítás.

Júliusi programok:

Ősbemutató:

Július 1-3. között látható Göttinger Pál: Manőver című színdarabja, mely Svédországban játszódik, napjainkban, a Trombon című kisvárosi napilap szerkesztőségében, ahol egy sötét összeesküvés is kibontakozik.

Kaspernek, a Trombon nevű svéd kisvárosi újság főszerkesztő-helyettesének ideje lenne észhez térnie. Valaha ígéretes és tehetséges újságíró volt, de negyvenegynéhány évesen azt érzi, kicsúszik az élete a keze közül. A felesége hozzá sem ér, a kisvárosi élet nem hozza lázba, az újságja teljesen érdektelen, így a munkája is gépies. Ő maga pedig keserű, mogorva, fásult, lusta és zugevő. Ráadásul, amikor az újság főszerkesztője egy vitorlásversenyen eltűnik, a tulajdonos nem őt nevezi ki a helyére, hanem egy vadóc, lehengerlő ifjú titánt küld a feje fölé a fővárosból - aki minden egyes nap a régi önmagára emlékezteti.

Kaspernek tehát egyetlen nagy manőverrel kéne visszatalálnia a régi énjéhez, helyrehoznia az önbecsülését, a karrierjét, a házasságát - és nincs mese, az új főnökével is sürgősen meg kell találnia a hangot, mert az idilli városka fölött sötét felhők gyülekeznek, egy sosem látott összeesküvés körvonalai kezdenek kibontakozni, amely maholnap az életüket fenyegeti...

Július 7-én Binder Károly koncertje Cziffra György emlékére: Cziffra György Kőszeg díszpolgára. A zongoravirtuóz születésének 100. évfordulója alkalmából a jelenkor egy improvizatív előadója ad koncertet. Helyszín: Európa Ház

Július 9-én szintén várszínházi bemutatót láthat a közönség! Göttinger Pál nemcsak drámaiírói minőségben, hanem ahogy azt tőle megszokhattuk, rendezőként is jelen van a várszínházban, az idei főbemutató Az Öreghíd alatt, melyet Sebesi Tamás és Némedi Árpád zenéjével, Máthé Zsolt dalszövegeivel Göttinger Pál írt és ő is rendez. A darab Észak-Írország egy tengerhez közeli, kitalált szegletében, napjainkban játszódik egy kis falu kis kocsmájában, ahol mi mást is csinálhatna a falu apraja és nagyja, minthogy beszélgetnek és isznak. Az idilli képbe azonban becsap a Ciara hurrikán és vele együtt egy sor „tragédia". A darabban szerepel Ullmann Mónika, Némedi Árpád, Kálid Artúr, Grisnik Petra, Göttinger Pál, Trokán Anna, Bálint Ádám, Epres Attila, Ecsedi Erzsébet, Sebesi Tamás, Ötvös András.

Adva van egy kis falu kis kocsmája az Ír-Észak-Ír határon. Itt tanyázik a falu apraja-nagyja. Hallgatják a híreket a brexitről, mely kettévághatja a falut, aggódnak, beszélgetnek, isznak. Ebbe a csöndes idillbe csap bele a Ciara hurrikán és vele együtt egy sor „tragédia", mely alapjaiban változtatja meg életüket. A vihar elől menekülve egy fiatal pár esik be a fogadóba, akikről kiderül, hogy a helyi maffia főnökasszonyának lánya és annak titkos szerelme, akik éppen szökni készülnek egy neszesszernyi pénzzel. A kis közösségben kitör a pánik, hiszen nincsenek felkészülve saját maguk és a szerelmesek megvédésére.

Július 9-én Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész kiállítása nyílik meg a lovagteremben.

Július 12-én Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz című művében párhuzamos történeteket tárulnak elénk Péterfy Bori és Pataki Ferenc előadásában, melyek a mélyben összefüggenek. Az előadás az Óbudai Kulturális Központ, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

Július 20-án Nejem a neten címmel Harsányi Gábor vígjátéka is szerepel a repertoárban.

Egy mai kispolgár története, aki súlyos anyagi gondokkal küzd, aki belemegy, hogy szerepeljen egy valóságshow-ban. Felszerelnek húsz rejtett kamerát a lakásában. Felteszik az internetre, és húsz millió ember nézi éjjel-nappal. Elhiszi, hogy egy hónap alatt megkeresheti a pénzt, amivel tartozik. De nem tudja mire vállalkozott. ... És elszabadul a pokol! Sok humor és nevetés várható.

Július 22-én lesz Caveman-Ősember, ami igazi stand-up-comedy színházi fűszerezéssel - Kálloy Molnár Péter módra.

Július 24-én műsoron az Intim vallomások Bánfalvi Eszter főszereplésével. A darab egy nagy játszma, szerzője szerint: érzelmes thriller. Nem tudni, ki irányítja a helyzeteket. A két főszereplőnek újabb és újabb ajtót kell kinyitniuk, hogy feltárhassák minden örömüket, fájdalmukat, kétségbeesésüket, elfojtásaikat, rettegéseiket, szorongásaikat, és ki-ki megszabaduljon a családi zsarnokaitól. Végigveszik az életüket anélkül, hogy tudnák, hová vezet mindez.

Július 28-án az Operett és Musical Esten Szinetár Dóra, Mahó Andrea, Csengeri Attila és Homonnay Zsolt koncertjét láthatja a közönség.

Július 30-án Párterápia az Orlai Produkció műsora Znamenák István rendezésében.

A Párterápia házaspárjának életéből már rég eltűnt az első évek izgalma. Ismerős a helyzet: valami végleg elveszett, és mielőtt végleges döntést hozna, egy utolsó kísérletképpen szakemberhez fordul a férfi és a nő. Az orvos munkához lát, frenetikus helyzetek, mulattató fordulatok és meglepetések során ismerjük meg már nem is csak a páciensek, hanem maga a pszichiáter életét is. Glattauer vígjátéka nagy emberismerettel és virtuozitással sodorja nézőjét a hősökkel együtt a jövő meglepetései felé..

Július 31-én Miles Tredinnick: Elvis, Oltár, Miami lesz műsoron.

A fordulatos, pergő komédia egy bőröndcserével indul, amikor is az Elvis rajongó Tom és felesége Miamiba indulnak nászútra. A nagy köd miatt törlik a járatukat, ezért csalódottan hazatérnek, majd otthon veszik észre, hogy véletlenül más bőröndjét hozták el a repülőtérről, és a "szerencsés" csere folytán fél millió dollár kerül a birtokukba.

Augusztusi programok:

Augusztus 3-án ismert művek és az általuk inspirált kortárs tánc találkozását láthatják az érdeklődők Synesthesia - Tánc és kép címmel a Kőszegi Várszínház, Gergye Krisztián Társulata, és a Szentendrei Teátrum közös bemutatóján.

Augusztus 5-én a nyári szezon Anthony McCarten: A két pápa című drámájával zárul, Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska és Trokán Anna szereplésével.

A pápának - pápaként kell meghalnia is. Nem lehet lemondania a szentatyaságról, kivéve, ha súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Hétszáz éves hagyomány tört meg 2013. február 11-én, amikor XVI. Benedek pápa lemondott, egyben bejelentette, élete végéig megtartja az „emeritus pápa" címet. Ismerjük a folytatást is: a vatikáni Sixtus kápolna ajtaja bezárult, a bíborosi konklávé pár nap múlva az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának. A Ferenc nevet vette fel.