Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Orlaisok az Irodalom Éjszakáján

Június 23-án este kilenc belső-erzsébetvárosi helyszínen tíz művészünkkel találkozhattok az Irodalom éjszakáján.    Az irodalmi happening formabontó stílusban, kevéssé ismert, különleges helyeken hozza közelebb a világirodalmat. Az idei téma: VÉSZKIJÁRAT.  Művészeinkkel június 23-án 19 és 23 óra között a következő helyszíneken találkozhattok: * Akácos Udvar (Akácfa u. 61. ) Dékány Barnabás – Jeroen Olyslaegers: Védőr (Belgium / Flandria) * BKV-székház, Egri terem (Akácfa u. 15. ) Gombó Viola – Maarja Kangro: Atroposz Opel Merivája (Észtország) A felolvasásokat jeltolmács közvetíti a siketek és nagyothallók számára. * Borganika (Klauzál tér 11. - Klauzál téri Vásárcsarnok, 1. emelet) Schruff Milán – Thomas Bernhard: A pince (Ausztria) * Csányi5 (Csányi u. 5.) Nagy Dániel Viktor – Arnon Grunberg: Anyajegyek (Hollandia) * Dover ház, pince (Király u. 9.) Ullmann Mónika – Sofi Oksanen: A kutyafuttató (Finnország) * Dover ház, udvar (Király u. 9.) Péter Kata – Ina Valcsanova: A Krach sziget

A jegyszedő a szabadtéri színházban sem hatóság

Csak hisszük, hogy a szabadtéri színházakat nem kell megnyitni, hiszen eleve nyitottak. Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója egyben a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke is, és azt mondja, hogy komoly előkészítő munka kell ahhoz, hogy egy nyári estén a szabad ég alatt tartsanak előadásokat.

A szervezők és művészek készen állnak arra, hogy immár élő közönség előtt lépjenek színpadra, ehhez azonban szükség van arra, hogy mindenki betartsa a vészhelyzet miatt bevezetett előírásokat.

Pócza Zoltán azt mondja, hogy a nyitás jó dolog, hiszen azt sokan várták, nézők és színészek is egyaránt, de az, hogy mindez éppen a nyári szezonra indulhat el, egyben a nehézsége is, indulnak a filmforgatások, sok színház nyár:

Ez nekünk egyeztetési problémát is okoz, mert nem lehet tudni, mi lesz. Mindenki gyorsan dolgozni akar, és ki tudja, mit hoz majd az augusztus, az ősz.

A jegyértékesítésben nincs az a lendület, mint tavaly, ezt azért érzik a színházak, éppen ezért a szabadtéri színházak mindent megtesznek azért, hogy a kultúra legyen az egyik kivezető élmény a pandémia időszakából.

És még azzal is meg kell küzdenünk, hogy sokan egy kis nyári hakninak gondolják a szabadtéri színházat, miközben ez komoly feladat, hiszen minden évben szinte mindent a nulláról kell kezdeni. Egy színpad előkészítése egy hónapos munkát igényel, és sokan még csak a talpra állításnál tartanak.

Az Index arútluK című podcastjából kiderül, hogy milyen mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki önerőből hozna létre szabadtéri előadást, és az is szóba kerül, hogy 
  • a jegyszedő nem hatóság, de elkéri a védettségi igazolványt, 
  • szabadtéren nem kell páros székeket kialakítani, 
  • a színészek és színházak teljes értékű előadásokat tartanak a színpadokon, 
  • a szabadtéri előadások költséges vállalkozások, 
  • az önkormányzatok a legjobb partnerek, 
  • szigorú feltételei vannak annak, ha egy színpad csatlakozna a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez.
Az Index arútluK podcastjában Pócza Zoltánnal F. Tóth Benedek beszélget. Hallgassa meg az arútluK podcast korábbi beszélgetéseit a Kossuth-díjról, a sorozatok világáról, a Trónok harca valóságosságáról, vagy éppen a pályakezdő színészek nehézségeiről; vagy arról, hogy Puskás Tamás szerint miért pótkávé az online színház, és hogy Grecsó Krisztián miért tért vissza a lírához, amit el sem hagyott.