Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Újabb Puccini operát rendez Göttinger Pál: nem a koronavírusra akarok reagálni! – mondta a közönségtalálkozón

A Szegedi Nemzeti Színház új évadának első opera bemutatóját október 22-én láthatja a közönség a nagyszínházban. Puccini Bohémélet című operáját Göttinger Pál állítja színpadra. A premier előtt, szerdán délután az alkotók közreműködésével zenés közönségtalálkozót rendeztek a Reök-palotában. Nem először állít színpadra Szegeden Puccini operát Göttinger Pál. Éppen két éve, 2019 októberében vitte színre az olasz szerző két egyfelvonásosát, A köpenyt és a Gianni Schicchit. Most ismét a huszadik század legnépszerűbb operaszerzőjének újabb darabját vette elő. A Bohémélet a rendező szerint is Giacomo Puccini életművének egyik csúcspontja, valódi drámai remekmű. A közönségtalálkozót vezető Dinyés Dániel zeneigazgató elsőként azt kérdezte Göttingertől, mennyiben különbözik a Bohémélet a korábbi két Puccini-rendezésétől. – A köpenyhez képes ez a darab sokkal ráérősebb, van idejük a szereplőknek alakulni, fejlődni. Így a Bohéméletet én elsősorban színészi darabnak tartom. Kiderült az is, Pucciniv

REKORD – 15-EN PÁLYÁZNAK A PINCESZÍNHÁZ VEZETÉSÉRE

“Kezdődik a nagy igazgatóválasztás: 15 pályázat érkezett a Pinceszínház vezetői pozíciójára. 15! Nem pályáztak ennyien erre a pozícióra a rendszerváltás óta összesen – sőt, legutóbb 1 pályázó volt csupán” – írja Takács Máriusz ferencvárosi képviselő a Facebookon.

Mint írja, a színház igazgatói posztjának betöltésére pályázókat először egy szakértői bizottság hallgatja meg, majd a Takács által vezetett Kulturális, Oktatási, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság. A döntést a Képviselő-testület hozza meg ezek után.

A folyamat végén megválasztott igazgatónak már július 1-jétől munkába kell lépnie, és öt évre szól a megbízatása.

A pályázatnak tartalmaznia kellett, hogy hogyan képzeli el a pályázó a Pinceszínház szervezeti, vezetési, fejlesztési struktúráját, egy részletes művészeti tervet, melynek része kellett legyen a színház eddigi munkásságának elemzése és a jelenlegi repertoárra vonatkozó jövőbeni tervek is, valamint minimum a következő két évadban bemutatni tervezett produkciókat, azt, hoyg hogyan tervez a színház részt venni a kerület kulturális életében, és azt is, hogy milyen gazdasági és marketingstratégiával tervezi vezetni az intézményt a majdani igazgató.