Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Törőcsik Mari összehozta egy estére Alföldi Róbertet és Vidnyánszky Attilát

Törőcsik Mari máig velünk él, kedden például összehozta a Nemzeti Színház korábbi és mostani igazgatóját is egy estére. A közönség több percig állva, némán tisztelgett a Nemzet Színésze előtt. „Hiányzik belőlünk a nagyvonalúság. A felülemelkedés képessége. Boldogító érzés, amikor ezzel mégiscsak találkozik az ember.” Törőcsik Mari mondatait nem véletlenül választotta a rendező, Bérczes László a keddi, a magyar dráma napján megrendezett „Senkié és mindenkié” – Törőcsik Mari-emlékest mottójává, hiszen a mai magyar színházi életből nagyon is hiányzik a nagyvonalúság és a felülemelkedés is. És igaza volt: tényleg boldogító érzés volt megtapasztalni, hogy ha máskor nem is, de egy ilyen megemlékezés erejéig képes ez a végletesen szétszakított szakma valamennyire közösen kiállni valamiért. Konkrétan Törőcsik Mariért. Újra. Legutóbb a 80. születésnapján volt így. Hiszen ő valóban senkié és mindenkié, nemigen sajátíthatja ki semelyik oldal, egész élete és művészete erről szólt. Az est Maár Gyul

A Kőszegi Várszínház ismét ősbemutatóra készül: elstartolt a Manőver

Ölbei Lívia

A hosszú és szép barátság már korábban elkezdődött: több közös projektje is volt a Kőszegi Várszínháznak és Göttinger Pálnak.

Tavaly az angol-ír Öreghíd alatt tanyáztunk egy kicsit együtt – az előadás az idén visszatér a várudvarra -, az idén pedig Skandináviába megyünk (vagy mégsem?): a Manőver szerzője Göttinger Pál, az előadás rendezője Horváth Illés, a színpadon Gémes Antos, Soltész Bözse, Pálmai Anna, Jenővári Miklós és persze a multifunkciós Göttinger Pál.

Az olvasópróbát Budapesten, a Nemzeti Színházban tartották, ősbemutató a kőszegi nagyszínpadon: július elsején.