Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Orlaisok az Irodalom Éjszakáján

Június 23-án este kilenc belső-erzsébetvárosi helyszínen tíz művészünkkel találkozhattok az Irodalom éjszakáján.    Az irodalmi happening formabontó stílusban, kevéssé ismert, különleges helyeken hozza közelebb a világirodalmat. Az idei téma: VÉSZKIJÁRAT.  Művészeinkkel június 23-án 19 és 23 óra között a következő helyszíneken találkozhattok: * Akácos Udvar (Akácfa u. 61. ) Dékány Barnabás – Jeroen Olyslaegers: Védőr (Belgium / Flandria) * BKV-székház, Egri terem (Akácfa u. 15. ) Gombó Viola – Maarja Kangro: Atroposz Opel Merivája (Észtország) A felolvasásokat jeltolmács közvetíti a siketek és nagyothallók számára. * Borganika (Klauzál tér 11. - Klauzál téri Vásárcsarnok, 1. emelet) Schruff Milán – Thomas Bernhard: A pince (Ausztria) * Csányi5 (Csányi u. 5.) Nagy Dániel Viktor – Arnon Grunberg: Anyajegyek (Hollandia) * Dover ház, pince (Király u. 9.) Ullmann Mónika – Sofi Oksanen: A kutyafuttató (Finnország) * Dover ház, udvar (Király u. 9.) Péter Kata – Ina Valcsanova: A Krach sziget

Beadtuk a pinceszínházi pályázatot

Egyszer egy nálam jóval idősebb, ilyenolyan-díjas kollégám azt mondta a színházban, hogy a mesterségünkben az a rákfene, hogy a fejünkben lévő színház mindig sokkal jobb, mint az, ami megvalósul belőle. (Lásd: "színház a magasban".) Noha nem értettem vele egyet, de megjegyeztem ezt a fura édesbús (és kicsit önsajnáló) szplínt - és sokszor jut eszembe. Különösen most, hogy olyan csapatba sodort az élet, akik ugyanúgy örömmel tapicskolnak egy színház elképzelésében, mintha csak fröccs mellett dumálgatnának róla - de közben beletesznek munkát, fáradságot, száz oldalakat, igazi akarást abba, hogy amiről egymás közt bugyborognak, az váljon is egyszer valósággá. Nem is menve most bele abba, hogy milyen bonyolult frusztráció-fajtákkal jár egy színházigazgatói pályázat (akár mindig, akár manapság), és aztán magáról a színházvezetésről ne is beszéljünk - azt az örömöt akarom inkább hírül adni, hogy ilyesmiről álmodozni, tervezgetni, és aztán megmérni a valósággal, és kitalálni töviről-hegyire milyen csodálatos elfoglaltság. És hogy milyen hálás vagyok, hogy visszarántanak ezek a csapattársaim a munkakedvbe időnként, amikor.. amikor már fogytán.
 
Kedves közönségünk - dr. Komáromi György vezetésével, Bérczes Lászlóval, Benkó Bencével, Bíró Bencével, Fábián Péterrel karöltve: beadtuk a pályázatunkat a Pinceszínházra.