Pokorni Lia, Mucsi Zoltán, Molnár Piroska, Tordai Teri is fellép még a fesztiválon

Június 5-én évadzáró társulati ülést tartott a Bartók Színház, majd kezdetét vette az intézmény első alkalommal meghirdetett Mikro Fesztiválja.

Mint arról a kulturális intézmény beszámolt, a rendezvény részeként Mácsai Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészünk nyitotta meg Keleti Éva fotókiállítását a színház aulájában, amelyen a művész ikonikus képei mellett újabb alkotásai is láthatóak.

A Bartók Színház meghívására összesen tíz produkció szerepel a június 5-12. között zajló fesztivál programkínálatában.

Íme az aktuális kínálat a hétre:

Vera (június 7. kedd 17:00)

Monodráma Grecsó Krisztián regényéből

Egy kislány a nyolcvanas évek Magyarországán. Figyel, tanul. Tanulja a világot, aminek a megértése bármikor nagy feladat lenne. Tanulja a többi gyereket, hogy miben olyan, és miben más, mint azok. Tanulja a felnőtteket, akikkel (egyre inkább úgy érzi) nem stimmel valami. És ahogy elmerül a sok kis részletben, szépen lassan világossá válik számára: a körülötte lévők nem mondanak igazat. Nem úgy van semmi, sem a felnőttekkel, sem a fiúkkal, sem a tanárokkal, sem az apjával, az anyjával, a sosem látott nagyszüleivel, mint ahogy gondolta. És mialatt először lesz életében szerelmes, először csalódik másokban, először rúgja szét a biztonságot, amiben addig kisgyerek volt – azalatt arra is először döbben rá életében, hogy akikben a legjobban bízik, azok hazudnak neki. Mit kezd a család sötét titkaival egy gyerek? Mit kezd a hallgatással, az évtizedekkel korábbi tragédia nyomaival, a félrefordított tekintetekkel, az egyre kevesebb meggyőződéssel beléfojtott szóval? Csak ő tudja megemelni azt, ami már szinte agyonnyomja a felnőtteket. Úgyhogy nekilát, hogy mindennek a végére járjon…

Vera: Grisnik Petra

Rendező: Göttinger Pál

A regényt színpadra átdolgozta: Grisnik Petra

A Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyével.

A Kőszegi Várszínház előadása

Lázadni veletek akartam (június 7. kedd 19:00)

Bódi Attila regénye alapján

A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg nekünk a szerző a legérzékenyebb korosztályon, a kamaszok szemén keresztül. Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.

Szereplők: László Csaba, Sebestyén Aba, Szász Csaba

Színpadra alkalmazta: Barabás Olga

Zeneszerző: Cári Tibor, Szász Csaba

Operatőr: Komesz Szilvia e.h.

Rendező: Sebestyén Aba

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása

Háy János: Elem (június 8. szerda 19:00)

Lemerülő játék (T. M. emlékére)

A dráma a szerző Elem című novellája nyomán készült. Egy idős házaspár hétköznapjaiba pillantunk bele: mindennapos, sokszor mulatságos zsörtölődéseikbe, fel-felbukkanó emlékképeikbe, a fiatalság fájdalmas elvesztésébe, a fenyegető, rájuk ereszkedő halál közeledésébe, az elmúlás abszurd, felfoghatatlan tényébe…

„Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak a lányom, Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. Maár Gyula meg én. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája.” (Törőcsik Mari)

Szereplők:

Nő: Kerekes Éva

Férfi: Mucsi Zoltán

Zenész: Rozs Tamás

Rendező: Bérczes László

A Szkéné Színház és az Ördögkatlan előadása

A lélek legszebb éjszakája (június 9. csütörtök 19:00)

Jászberényi Sándor írásai alapján

Jászberényi Sándor író, haditudósító, aki megjárta Irakot, Csádot, Jement, Líbiát és a Gázai övezetet. Lehetősége volt interjút készíteni a palesztin Iszlám Dzsihád és a Muzulmán Testvériség tagjaival is. Ezen tapasztalásaiból merített novelláskötete 2016-ban a Libri Irodalmi-díjat is elnyerte. „Több mint negyvenöt fok, a levegő tele van finom szemű homokkal. Tizenkét órája megyek a sivatagban dombra fel és dombra le, hogy elérjem a várost, amit mindig megpillantok a dombtetőről. Egyre kevésbé hiszem, hogy eljutok odáig. Hiába gyalogolok lassan már fél napja, nem jutok közelebb. Persze lehet, hogy sokkal régebb óta gyalogolok.”

Szereplők: Ficza István, Nagy Zsolt

Rendező: Polgár Csaba

Az előadást 18 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

Az Örkény Színház előadása

Egy német sors (június 10. péntek 19:00)

Brunhilde Pomsel élete és tanúvallomása alapján

Brunhilde Pomsel 1933-ban lépett be a Nemzetiszocialista Pártba. Nem elvi meggyőződésből, kizárólag a karrierje érdekében. A Propagandaminisztériumhoz került, Joseph Goebbels titkárnője lett. A deportálásokból semmit sem látott. Nem tudott a koncentrációs tárborokról. Arról sem, hogy a Propagandaminisztérium meghamisítja a híreket. Goebbels szövegeit gépelte ugyan, de érteni nem értette. „Jelentéktelen kis pontnak” látta magát, aki, ha akart volna, sem tudott volna szembe szállni a hatalommal. Nem érzi magát bűnösnek.

Az előadás szövegkönyve Brunhilde Pomsel Goebbels titkárnője voltam című könyvének, Győri László fordításának felhasználásával készült.

Szereplő: Molnár Piroska

Dramaturg: Török Tamara

Rendező: Máté Gábor

Az Orlai Produkció előadása

LIAison (június 11. szombat 19:00)

Zenés stand up Pokorny Liával

Semmiképpen nem ajánljuk Pokorny Lia zenés estjét azoknak, akiket még nem talált el Ámor nyila. Azoknak viszont, akik már átestek azon a bizonyos veszedelmes kóron, vagy éppen jelenleg is elszenvedői, egyenesen kötelező! Fedezzük fel vele együtt a vágy ezernyi árnyalatát, hiszen van reménytelen szerelem, tiltott szerelem, ábrándos szerelem, bosszúszomjas szerelem, érzéki szerelem, bűnös szerelem, sőt, állítólag igaz szerelem is – bár erről megoszlanak a vélemények. Lia partnere az érzelmi és dalkavalkádban a fantasztikus harmonikaművész, Kéméndi Tamás, aki harmonikájából hangok és hangulatok ezreit képes előcsalogatni…

Akik nélkül nem jöhetett volna létre: Babicsek Bernát, Botos Éva, Zöldi Gergely, Grósz Zsuzsanna, Erős Csaba, Kárpáti Enikő, Varga Judit, Oszkai Rita, Juszt Balázs, Sziki Ágnes

A Centrál Színház előadása

Pataki Éva: Nőkből is megárt (június 12. vasárnap 19:00)

„Egy anya-lánya történet arról, hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya. Mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében megöregedtünk, de belül nem így érezzük? Pataki Éva szavait idézve: az ember kívülről ugyan öregszik, de van egy belső mag, az “én”, ami szabadon kószál a testtől függetlenül. A történet ráébreszt arra, hogy merjük kimondani, ha valami már elmúlt; hogy ne féljünk találkozni új helyzetekkel… és hogy az életben az egyik legfontosabb dolog a humor.” (Cseh Judit)

Szereplők:

Anya: Tordai Teri

Lány (Nóra), Edina, Pszichológusnő: Horváth Lili

Közreműködik felvételről: Almási Sándor

Mentor rendező: Mészáros Márta

Rendező: Cseh Judit

A Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció előadása