EMBER MÁRK, VÁRADI GERGELY, GRECSÓ ZOLTÁN ÉS SZENTESI ÉVA IS OTT LESZ A MOMENTÁN TÁRSULAT FESZTIVÁLJÁN

A Momentán Társulat összművészeti minifesztivállal nyitja a nyári fesztiválszezont Budapesten június 10-12. között. Táncművészeti workshop Grecsó Zoltánnal, a Momentán barátságos összecsapása a Dumaszínházzal, vers és impró Kemény Istvánnal és Kemény Zsófival, Főhős előadás Szentesi Éva életéről – csak néhány abból a rengeteg kulturális programból, amellyel az improvizációs társulat a három nap alatt készül.

Pénteken délután fél 4-től, szombat-vasárnap pedig már kora délutántól várja az érdeklődőket a Momentán Fesztivál. A 18 éves Momentán Társulat az improvizáció műfaját a kultúra minden irányába kiterjeszti és az immár második alkalommal megszervezett fesztiválja keretében egy összművészeti imprószigetet hoz létre, ezúttal a belvárosban.

A hétvégét a Film x Impró beszélgetés nyitja: a Momentán-alapító Tóth Barnabás filmrendező legújabb filmjének, a Stefan Zweig Sakknovellája alapján készülő Mesterjátszma kulisszatitkaiba avat be. Barnabás vendége a film egyik főszereplője, Váradi Gergely színész lesz, akit a most futó A besúgó című sorozatból már ismerhetnek a nézők. Barnabás a Momentán Társulatot is “használta” a filmkészítés során, így a beszélgetés alatt az improvizációs technikával alakított jeleneteket is bemutat majd: Megnézhetjük az imprósok által alakított jelenetet és azt is, ami a filmben lesz belőle.

A péntek estét a Dumaszínház és a Momentán Társulat összecsapása teszi teljessé. Megnézhetjük, milyen, amikor Beliczai Balázs és Kovács András Péter improvizációs feladatokat teljesítenek, illetve azt is, hogy a Momentánosok mit kezdenek egy stand up helyzetben. Verseny, izgalom, humor.

A szombati napon az improvizáció a színházzal és az irodalommal találkozik: a Nagyon Kemény Impró előadásban Kemény István, József Attila-díjas költő, író és Kemény Zsófi, költő, író, slammer olvassa fel saját szövegeit, majd ebből inspirálódva improvizál a Momentán Társulat. A virtuóz Színházi Rendezők Viadala előadás valódi stílusparódia: a Momentánosok állnak színpadra mint különböző műfajú drámák rendezői és egyben szereplői, és bemutatják imprótudásukat Shakespeare, Moliere vagy Csehov stílusában, majd a közönség szavazatainak segítségével versenyeztetik rögtönzött műveiket.

Az estét a Lev&Te című impróelőadás zárja: Ember Márk színész, zeneszerző lesz Molnár Levente imprószínész partnere egy merész improvizációs szabadesésben, ahol csak egymásra számíthatnak.

Vasárnap a Momentán Társulat repertoárjából ismert előadások különleges változataival készülnek: több mint 1800-szor játszott RögvEst előadásuk egy igazi pörgős impróshow, melyet a re:Verze improvizált stand-up koncert követ. Dr. Almási Kittipszichológus a Fröccs interaktív pszichológiai impróelőadás állandó szakértőjeként most is részt vesz, a téma pedig a szexualitás és önismeret összefüggése lesz. A háromnapos összművészeti kavalkádot a Főhős előadással kerekítik le, melynek vendég-főszereplője Szentesi Évaíró, rákellenes aktivista lesz. Az ő életéből elmesélt történetek alapján születnek majd az improvizált jelenetek.

Az improvizációs vagy improvizációval fűszerezett előadások mellett workshopokkal is készül a társulat: mindhárom nap indításaként egyórás impróworkshopon vehet részt bárki, aki szívesen kipróbálná a műfajt. Ajánlják mindenkinek, aki szeret vagy csak szeretne sokat játszani, felszabadulni, be- és kikapcsolódni. Szombaton ráadásul az impróworkshop után profi irányítással táncolhatunk is Grecsó Zoltán workshopján.

A program helyszíne az Impró, a Momentán Társulat állandó játszóhelye Budapest szívében, ahol nemcsak az előadásokkal és workshopokkal, hanem szabadtéri büfével, finom limonádékkal és bubble tea-vel is várnak.