Családias, mosolygós, gondolatébresztő színházi környezet – interjú Tompa Gáborral a Kvártélyház Szabadtéri Színház idei programjáról

A fesztiválok szervezése az egyik igazi terepe. A kicsi, talán mára ki is nőtt Kvártélyház Szabadtéri Színház régi vágya volt. A zömében kortárs szerzőket felvonultató programsorozat izgalmas nyári napokat kínál. Tompa Gábor igazgatóval beszélgettünk.

Részt vesz fesztiválok szervezésében, többet is alapított, ilyen a Mannával közösen tető alá hozott ZAlaegerszeg KOrtárs Művészeti Fesztivál is. Mi izgatja ezeknek a néhány hetes eseményeknek a létrehozásában?

Régi álmunk volt, hogy legyen Zalaegerszeg belvárosában egy szabadtéri színház. A Kvártélyház Szabadtéri Színházat 2007-ben a város alapította. Július elejétől augusztus közepéig játszunk, s ahogy minden évben, idén is a Zalai Táncegyüttes zárja majd az eseménysorozatot. Minden évben létrehozunk legalább egy saját szabadtéri előadást, és továbbra is műsoron tartjuk a korábbi évek sikerprodukcióit, emellett a Mannával közösen működtetjük a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivált.

Ehhez a kortárs fesztiválhoz, a ZA-KO-hoz hasonlóan a Kvártélyház is számos kortárs szerző művét állítja színpadra.

Fontos, hogy ezek a szerzők itt legyenek, a meghívott társulatok mindig – ahogy egy kivétellel idén is – függetlenek. A Pilinszky100 a Veszprémi Petőfi Színház előadása.

Támogatás is, hogy a meghívja a függetleneket?

Ez is szempont, valamint a praktikusság, hogy elférnek a Kvártélyház kicsi színpadán. És az is fontos, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sűrűn szeretnénk megmutatni kortárs szerzőket és műveket Zalaegerszegen.

A rendezvény a város és a környékbeli értelmiség fontos hetévé vált, bérletet vesznek, s minden este színházba jönnek.

Egy Grecsó-regényt tavaly is bemutattak, a szerző pedig fellépett Hrutka Róberttel. Idén a Vera című regényéből készült előadás látható. Grecsó nevére bejön a közönség?

Hrutka Róbert állandó alkotótárs, sok fesztiválunkon vendég volt, írt zenét kvártélyházi előadáshoz, Grecsót és a Kőszegi Várszínház Vera előadását pedig nagyon fontosnak gondolom, Göttinger Pál rendezte, aki volt a ZA-KO vendége már nálunk. Az is elv, hogy akiket, akiknek a művészetét megszeretem, azoknak igyekszem követni a pályáját, s törekedni arra, hogy benne legyenek a válogatásban. Tőlük is erős a fesztivál,

annyira nem szoktunk mellényúlni.

Ilyen Lengyel Tamás Kitolás című önállóestje? Szili László regényének feldolgozása humorosan, ugyanakkor húsbavágóan beszél apaszemmel arról, milyen egy kisgyereket nevelni.

És erre válaszol majd az E-Mancik előadás, ami pedig nagyon csajos. A női lélek rejtelmeit boncolgatja a bakfiskortól a felnőtté válásig. És meghívtuk Ficzere Béla–Cserna-Szabó András A pacal ideje előadását.

A pacalt nem szeretem, de az előadást nagyon fontosnak gondolom,

Ficzere Béla többször is járt nálunk. A Pacal nagyon a mi étlapunkra való! Július 2-án véget ér a kortárs, onnantól a saját előadásainkat játsszuk. Tavaly A Pál utcai fiúkat mutattuk be, idén is lesz, a Kaposvári Egyetem hallgatóival rendeztem meg. A színházunknak is jót tett, hogy itt voltak. Régi tervem volt Uray Péterrel létrehozni valami közöset. Annyiban különbözik talán a mienk a többi előadástól, hogy itt van egy paralel történet, két Nemecsek, egy kisfiú, és egy színész játssza a szerepét. A Zalai Táncegyüttes még látványosabbá teszi a játékot. A kisfiúval lett egy angyali, éteri hangulata is az előadásnak. Az idei bemutatónk a filmből jól ismert Meseautó.

Kellenek azok az előadások is, amelyek szórakoztatva szolgálják a publikumot.

A Meseautóban – Szente Vajk és Galambos Attila szövege – a zalaegerszegi színház színészei játszanak. Remélem, fiatalos előadást csinálunk egy nagyon vagány környezetben! Maga a Kvártélyház is izgalmas helyszín, még Mária Terézia idején építették katonáknak az azóta többször felújított, most neobarokk épületet. Ennek az udvara a miénk. Picike, kicsit több mint kétszáz néző fér el benne. Családias, mosolygós, gondolatébresztő színházi környezet.


A Kvártélyház Szabadtéri Színház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>