HONDERŰ, SECONDHAND, TOP DOGS – NYÁRESTI VETÍTÉSEK AZ ESZÍNHÁZ MŰSORÁN

Vetítés sorozatot indít június 24-én az eSzínház. Egy héten át megnézhető, lebilincselő, szórakoztató, kihagyhatatlan és megrendítő előadások egész nyáron. Látható lesz többek között a Csapodárok, a Zűrzavar 2045, Fekete-Fehér és a Mercedes Benz.

Az egész nyarat átölelő vetítés sorozat Esterházy Péter Mercedes Benz című darabjával kezd.

A Vörösmarty Színház így ajánlja a darabot:

Esterházy Péter utolsó darabját a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta, 2017. január 7-én mutatták be Pozsonyban a rendező, Roman Polák, valamint a dramaturg, Peter Kováč kérései szerint átalakított szöveggel. Magyarországon most került először színpadra.

Műfaji megjelölése történelmi revü két részben. Az ember tragédiájának keretjátékát megidézve az Úr fogadást köt Luciferrel. A fogadás tétje: elbukik-e a magyar történelem egyik legendás, évszázados családja, az Esterházy-család?

Lucifer visszaforgatja az idő kerekét, és végigkísérjük a család történetét a 17. századtól a huszadik századig. Lucifer újra meg újra megkísérti az Esterházyakat, a két családfőt: a Herceget (Apa) és a Grófot (Fiú – maga az Író), szerencséjüket rendre elveszi, és bekövetkezik a tragédia: az Apát beszervezik besúgónak az ötvenes években – „nem jól áll a fogadás szénája.” Ám végül ebben a szellemi és nyelvi bravúrokkal teli családi történelmi revüben Lucifer marad alul az Esterházyakkal szemben.

És közben felcsendül az Úr kedvenc slágere, melyben kedvét leli: Janis Joplin Mercedes Benze.
Rendezte: Szikora János

Július elsejétől egy hétig látható Göttinger Pál MOST Feszt díjas monodrámája, a Fekete-Fehér.

“A monodráma az intellektus, a műveltség, az egyén hatalommal és saját magával vívott harcáról szól a szereplők sakkpartiján keresztül. A túlélést és annak árát úgy mutatja be, hogy közben tanúi lehetünk, milyen következménnyel jár, amikor a jótéteményként segítségül hívott királyi játék szenvedéllyé, sőt őrületté válik.

Egy hajóút – hosszú utazás. Van idő mesélni, van idő játszani. Úgy tűnik, barátaink – a Mesélő, Dr. B., Czentovic a sakkvilágbajnok, és persze a skót bányamérnök, McConnor – pont ezt teszik.

Egy hotelszoba – akár egy börtön cellája. Van idő mesélni, van idő játszani. A magányos fogoly megpróbálja minden áron ép elmével túlélni az új hatalom pusztító elnyomását. A végeláthatatlan kihallgatásokat. Hogyan segíthet mindebben a sakk? Hol kezdődik a játékszenvedély és hol válik őrületté? Csak úgy sorjáznak a játszmák, amelyeket le kell játszani, úgy önmagával, mint a másik színnel és a hatalommal.

Tessék beszállni. A hajó hamarosan kifut. Ahogy a gondolkodási idő, amely a következő lépés megtételére rendelkezésre áll. Szóval? Beszáll? Leül? És lép végre-valahára?”
Rendezte: Ujj Mészáros Károly

A nyár folyamán látható lesz még a Spinoza Színház Ferenczi és Freud (Bonyodalmak a dívány körül) című előadása, Lukács Sándor monodrámája a Vígszínházból, A Katona József Színház legendás Top Dogs előadása, A Csapodárok a Radnóti Színházból, A Honderű a Pesti Színházból és az Örkény Színház két előadása: a Secondhand és a Zűrzavar 2045.