MEGNYÍLT A KELETI ÉVA TÁRLAT DUNAÚJVÁROSBAN – KEREKES ÉVA ÉS OSZVALD MARIKA IS FELLÉP JÖVŐRE

A dunaújvárosi Bartók Színházban vasárnap kezdetét vette az egyhetes MIKRO Fesztivál, amelyet idén először rendeznek meg kamara- és stúdióelőadásokkal, s amellyel az évadot zárják. A fesztivál Keleti Éva fotográfus kamarakiállításának ünnepélyes megnyitójával indult, amelyen Mácsai Pál színművész mondott beszédet.

Őze Áron, a Bartók Színház igazgatója külön is megköszönte Keleti Évának, hogy vállalta a MIKRO Fesztivál védnökségét, s egyben bejelentette: harmadik játszóhellyel is bővült a Bartók Színház, a nagyszínpad, a stúdió mellett a következő évadtól már a „szobaszínházban” is játszhatnak. A fesztivál megnyitása előtt társulati ülésen ismertette a színház vezetése a 2022/23-as évad új produkcióit, amelyekben vendégként fellép – többek között – Kerekes Éva, Oszvald Marika, Józan László, Vlahovics Edit, Quintus Konrád. Először rendez majd a színházban Horváth János Antal, Horváth Illés, Göttinger Pál és Dicső Dániel. Színre viszik Molière, Collodi, Barta Lajos, Eisemann Mihály egy-egy művét, színpadra adaptálják Totth Benedek és Borbély Szilárd egy-egy regényét is.


A MIKRO Fesztivál megnyitása előtt tartotta évadzáró társulati ülését a dunaújvárosi Bartók Színház. Csadi Zoltán művészeti igazgató ismertette a 2022/23-as évad műsortervét.


A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatával közösen mutatják be Barta Lajos Szerelem című darabját Czajlik József rendezésében. Eisemann Mihály Egy csók és más semmi című operettjét Göttinger Pál állítja színpadra, Molière Tartuffe-jét Őze Áron. Carlo Collodi Pinokkió című könyvéből készült gyerekdarabot Horváth Illés rendezi. A stúdiószínpadon Dicső Dániel Totth Benedek Holtverseny című regényének, Horváth János Antal Borbély Szilárd Nincstelenek című művének színpadi adaptációját viszi színre.

A Bartók Táncszínház – a Bartók Színház tánctagozata – a Diótörőt mutatja be.

Felkerül a színház repertoárjára Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című “víg farsangi atrocitása” (az írók határozták meg a humoros műfaját), amelyet a 40. jubileumát ünneplő Kőszegi Várszínházzal együttműködve mutatnak be július 1-jén Kőszegen.

Az évadzáró társulati ülés után vette kezdetét a MIKRO Fesztivál Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus kiállításának megnyitójával a Bartók Színház aulájában. Mácsai Pál Kossuth-díjas színművész nyitotta meg a fotótárlatot. Keleti Éva ikonikus képei mellett új fotói is láthatók, hiszen a jelenleg 90 éves alkotó három évvel ezelőtt ismét fotografálni kezdett művészeket. Sőt, fotópremier is volt a Bartók Színházban: Keleti Éva pár napja készített fotója Pokorny Liáról, aki szintén fellép a MIKRO Fesztiválon.

A Bartók Színház meghívására 10 produkció érkezik a dunaújvárosi fesztiválra. Őze Áron igazgató elmondta: „Először rendezzük meg a MIKRO Fesztivált, és reméljük, hagyomány lehet belőle. Sokszínű a program, mert sokszínű a színház. A kamarajellegű előadások pedig még közelebb hozzák a nézőkhöz a színészt. A velünk élő színházat.”

Ezek a MIKRO Fesztivál következő előadásai:

Született: Zrínyiné (június 6. hétfő 17.00)

Született Zrínyi Miklósné, Szigetvár, 1566. Egy kegyetlen hódító hadsereg, egy szétágyúzott város, rengeteg katona és civil áldozat és egy hős. A hős, aki nemcsak katona, hanem férj és apa, néha erős, néha gyenge – mindez azzal a nő szemével, aki a sikeres férfi mögött van. Losonczi Kata játssza Mohácsi István monodrámáját Csadi Zoltán rendezésében.

Anna Karenina befejezetlen története – Love is the answer (június 6. hétfő 19.00)

Lev Tolsztoj azonos című regénye alapján

„[…] Anna utánunk lép be. Kezében koffer, rajta pedig zöld-barna mintás, nagy virágos ruha, ami utazásra is jó, de később pongyolának is megfelel. A regény híres kezdőmondata után („A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az”), amit Anna szalagcímként lobogtat meg bevezetőül, hamarosan Babits férfihangra írt zsoltárát idézik, talán a történet honosítása végett („…érted van minden dolog/a te bűnös lelkedért./Ó, hidd el nékem, benned a Cél és nálad a kulcs,/Madárka tolla se hull ki, – ég se zeng, – föld se remeg,/hogy az Isten rád ne gondolna”), talán fölmentést kérve a hamarosan elbotlók számára. Zongora szól, s tanúi vagyunk Anna és Vronszkij első találkozásának. Most még lebegünk.” (Gabnai Katalin: Anna itt, Anna ott, 2018. május, Színház)

Szereplők: Anna Karenina: Gryllus Dorka
Katyerina Alekszandrovna Scserbackaja „Kitty”: Eke Angéla
„Dolly”(Oblonszkij felesége) / „Betsy” / Szorokina: Kovács Vanda
Alekszej Kirillovics Vronszkij / Turovcin: Bárnai Péter
Alekszej Alekszandrovics Karenin / Oblonszkij „Sztyepa”: Mátrai Lukács Sándor
Konsztantyin Dmitrijevics Levin / Szerjozsa / Szásenyka: Ivanics Tamás
Rendező: Soós Attila
A Trojka Színházi Társulás előadása

Vera (június 7. kedd 17.00)

Monodráma Grecsó Krisztián regényéből

Egy kislány a nyolcvanas évek Magyarországán. Figyel, tanul. Tanulja a világot, aminek a megértése bármikor nagy feladat lenne. Tanulja a többi gyereket, hogy miben olyan, és miben más, mint azok. Tanulja a felnőtteket, akikkel (egyre inkább úgy érzi) nem stimmel valami. És ahogy elmerül a sok kis részletben, szépen lassan világossá válik számára: a körülötte lévők nem mondanak igazat. Nem úgy van semmi, sem a felnőttekkel, sem a fiúkkal, sem a tanárokkal, sem az apjával, az anyjával, a sosem látott nagyszüleivel, mint ahogy gondolta. És mialatt először lesz életében szerelmes, először csalódik másokban, először rúgja szét a biztonságot, amiben addig kisgyerek volt – azalatt arra is először döbben rá életében, hogy akikben a legjobban bízik, azok hazudnak neki. Mit kezd a család sötét titkaival egy gyerek? Mit kezd a hallgatással, az évtizedekkel korábbi tragédia nyomaival, a félrefordított tekintetekkel, az egyre kevesebb meggyőződéssel beléfojtott szóval? Csak ő tudja megemelni azt, ami már szinte agyonnyomja a felnőtteket. Úgyhogy nekilát, hogy mindennek a végére járjon…

Vera: Grisnik Petra, Rendező: Göttinger Pál, A regényt színpadra átdolgozta: Grisnik Petra
A Kőszegi Várszínház előadása

Lázadni veletek akartam (június 7. kedd 19.00)

Bódi Attila regénye alapján

A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg nekünk a szerző a legérzékenyebb korosztályon, a kamaszok szemén keresztül. Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.

Szereplők: László Csaba, Sebestyén Aba, Szász Csaba
Színpadra alkalmazta: Barabás Olga
Zeneszerző: Cári Tibor, Szász Csaba
Operatőr: Komesz Szilvia e.h.
Rendező: Sebestyén Aba
A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása

Háy János: Elem (június 8. szerda 19.00)

Lemerülő játék (T. M. emlékére)

A dráma a szerző Elem című novellája nyomán készült. Egy idős házaspár hétköznapjaiba pillantunk bele: mindennapos, sokszor mulatságos zsörtölődéseikbe, fel-felbukkanó emlékképeikbe, a fiatalság fájdalmas elvesztésébe, a fenyegető, rájuk ereszkedő halál közeledésébe, az elmúlás abszurd, felfoghatatlan tényébe…

„Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak a lányom, Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. Maár Gyula meg én. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája.” (Törőcsik Mari)

Szereplők: Nő: Kerekes Éva, Férfi: Mucsi Zoltán, Zenész: Rozs Tamás
Rendező: Bérczes László
A Szkéné Színház és az Ördögkatlan előadása