Gyula, Kőszeg és a Balaton a Városmajorban – Szabadtéri Színházak Találkozója

A szabadtéri színházak tavalyi évadának előadásait június 8-ig láthatja a közönség, méghozzá az idén százéves Városmajori Szabadtéri Színpadán. Hangolódjon a nyári színházi szezonra Shakespeare két művének szerelemgyermekével, dalokkal, amelyek egyenesen a kamrából érkeztek, vagy lessen be Karády zárkájába.

A szabadtéri színházak világának leginkább szépségei vannak. Kivált, ha épp szabadságon vagyunk, és amikor már degeszre tömtük magunkat lángossal, vagy egészen kiszívott a strandolás, de a nap végre nem éget, különösen jó érzés ellátogatni egy szabadtéri színházba, hogy némi kultúrával is feltöltődjünk. Magyarországon rengeteg szabadtéri színház van, így belföldi nyaralásnál érdemes tájékozódni a leginkább közelbe eső intézményről, hiszen a szabadterek majdnem egy egész éven keresztül készülnek arra, hogy két-három hónapig a lehető legjobb műsort kínálják a művészetkedvelő látogatóknak.

Idén százéves a Városmajori Szabadtér Színpad, amit rengeteg programmal ünnepelnek.

Idén ünnepli századik születésnapját a Városmajori Szabadtéri Színpad. Az ünnepi nyári évadot a Szabadtéri Színházak Szövetségének (SZSZSZ) rendezvénye, a Szabadtéri Színházak Találkozója nyitotta meg, ami előtt az SZSZSZ jelen lévő tagjai ismertették a fesztiválon képviselt programjukat, valamint a nyári szezonról is meséltek. Az esemény megkoronázásaként átadták a Gedeon József Amfiteátrum-díjat, amit idén Lőkös Ildikó dramaturg vehetett át, akinek a jelen lévő szabadtéri színházak mindegyikével volt már korábban dolga, így a díj, amelyre a szakmai szervezet tizennégy tagintézménye szavazott, nem is mehetett volna jobb helyre.

A díjat Pócza Zoltán, a szövetség elnöke, a Kőszegi Várszínház igazgatója adta át, aki Lőkös Ildikóval együtt kezdett, kicsit több mint két évtizeddel ezelőtt a Várszínházban. Lőkös Ildikó meghatottan fogadta az elismerést, és külön kiemelte, hogy Kőszeg mennyire fontos számára, ahogy fogalmazott:

Ott tanultam a szakmát.

Benkő Nóra vezetésével idén is pazar kulturális programokat kínál a Városmajor.

A Szabadtéri Színházak Találkozója új kezdeményezés, első alkalmának a Városmajori Szabadtéri ad otthont. Ahogy már említettük, a szabadtéri színházak világának leginkább szépségei vannak, de van két hátulütője is. Az egyik, hogy a szabadterek saját bemutatóit rendszerint egy nyári szezon erejéig játsszák, a másik, hogy ezeket a produkciókat nehéz, de van, hogy lehetetlen utaztatni.

Többek között ezért remek kezdeményezés a Szabadtéri Színházak Találkozója, mert egy helyszínen gyűlik össze több előadás, amelyeket ilyen formán könnyebb megtekinteni, hiszen Szegedről nem kell elutazni az ország másik végére, hogy megnézzük a Kőszegi Várszínház Az öreg híd alatt című produkcióját.

Ugyanis pont ezzel az előadással – amelyet Göttinger Pál írt és rendezett – indult szerdán a Találkozó. A közönség szép számmal gyűlt össze, és hatalmas nevetésekkel díjazták a zenés vígjátékot, ami egy északír kocsmában játszódó történet, fura, de annál viccesebb karakterekkel.

A Szabadtéri Színházak Találkozója június 8-ig tart.A Gyulai Várszínház 2021-es ősbemutatóját, a Karády zárkája című előadást Béres László rendezésében június 6-án nézhetjük meg.

A Városmajori Szabadtéri Színpad 2021-ben bemutatott saját produkcióját, az Ahogy teccik – nemtragédia című parafrázist a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei adják elő június 7-én.
Csukás István meséiből készült különleges előadás, a Csukás-mese (Süsü és barátai), a Kultkikötő és az Összpróba Alapítvány produkciója a Szabadtéri Színházak Találkozójának keretén belül érkezik a Városmajori Szabadtéri Színpadra június 8-án.
Gergye Krisztián Társulata új produkciója a képzőművészet és a tánc párhuzamaira fókuszál. A Szinesztézia című előadás a Szentendrei Teátrum, a Kőszegi Várszínház és a Gergye Krisztián Társulata koprodukciójában készült a Ferenczy Múzeumi Centrum szakmai támogatásával, és június 8-án láthatják az érdeklődők.

Bár még csak most indult el a Találkozó, a szervezők már a jövő évi rendezvényt készítik elő. A jelenlegi tervek szerint a következő szezonban a Kultkikötő adna otthont a Szabadtéri Színházak Találkozójának, amely balatoni helyszíneivel még külön emelhetné az események hangulatát. A Kultkikötő az idei szezontól hat helyszínen van jelen a Balaton északi és déli partján, tere egyrészt kulturális örökségek, másrészt izgalmas előadói helyszínek, így méltó helye lehetne egy esetleges második szabadtéri színházi programsorozatnak.

Bár a Szabadtéri Színházak Találkozója június 8-án véget ér, a nyári színházi szezon csak most kezdődik, így érdemes ellátogatni az egyes intézmények honlapjaira, és tájékozódni a programokról, mert lesz minden, mi szem-szájnak ingere.