ŐSSZEL ÚJRA JÖN AZ ORSZÁG EGYETLEN ONLINE SZÍNHÁZI FESZTIVÁLJA

Szeptemberben ismét megrendezésre kerül az online színházi fesztivál: az eSzínház Fesztivál.Szeptemberben ismét megrendezésre kerül az online színházi fesztivál: az eSzínház Fesztivál.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért, az eSzínház működtetője – immár második alkalommal – 2022. szeptember 16-a és 25-a között magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára színházi fesztivált hirdet.

A fesztivál az eSzínház platformján, az internet virtuális térében zajlik majd, ahogy az történt a nagy érdeklődésre számot tartó tavalyi eSzínház Fesztivál esetében is.

Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészről az elmúlt évek nehézségei, a COVID-dal sújtott évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára. Az eSzínház Fesztivál a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti meg, így támogatva munkájukat, működésüket.

A közönség szavazása mellett szakmai zsűri is értékeli az előadásokat.

A zsűri tagjai:
  • Fullajtár Andrea színművész,
  • Béres Attila igazgató-rendező,
  • Göttinger Pál rendező,
  • Kelemen Kristóf dramaturg és
  • Tóth Barnabás filmrendező.

A zsűri munkájában részt vesz továbbá Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A nyertesek pénzdíjazásban is részesülnek. A fesztivált szakmai beszélgetések, élő bejelentkezések és interaktív közönségtalálkozók kísérik.

A fesztiválra olyan magyar nyelvű és jogtiszta előadással lehet nevezni két kategóriában (prózai előadás, illetve gyerek- és ifjúsági előadás), amely 2020 szeptemberét követően került bemutatásra, vagy ezen időpontot követően került sor a felvételre, amely során az alkotók más megközelítésbe helyezték az előadást, azaz online vetítésre (streamre) adaptált felvételt hoztak létre.

Minden előadás a fesztivál teljes időtartama alatt megnézhető akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel. Bérlet kategóriánként és az összes előadásra lesz elérhető.