„Minden eddiginél gazdagabb és emlékezetesebb évadot szerettünk volna létrehozni”

A Kőszegi Várszínház idén ünnepli 40 éves fennállását. 1982-ben nyílt meg Kőszeg ostromának 450. évfordulóján: 1532-ben Jurisics Miklós várkapitány sikeresen visszaverte a várat ostromló török haderőt. A teátrum Páskándi Géza Az ígéret ostroma, avagy félhold és telihold című darabjával indult, amelyet idén nyáron fiatal alkotók különleges színpadi hangjátékban mutatnak be. A jubileum alkalmából július 14-től július 24-ig fesztivált rendeznek, amely során több ősbemutatót tartanak. Minde­mel­lett rengeteg gyerekprogrammal, kiállításokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Pócza Zoltánnal, a Kőszegi Várszínház igazgatójával a nagyszabású eseménysorozatról beszélgettünk.

Milyen különlegességgel készülnek a jubileum alkalmából?
P. Z.: Minden eddiginél gazdagabb és emlékezetesebb évadot szeret­tünk volna létrehozni vadonatúj programokkal, amelyek még soha nem voltak Kőszegen. Ilyen lesz a 10 napos Kőszegi Színházi Fesztivál július 14-től július 24-ig. Tíz nap alatt három udvarban fogunk játszani. Lesz egy gyerekudvar, ahol gyermekszínházi produkciókkal, kézműves foglalkozásokkal várjuk a kicsiket, célunk, hogy minél több gyereket becsalogassunk a színházba. A zeneudvarban színházi zenészek, szín­ház­hoz kötődő művészek fognak fellépni és muzsikálni. A kama­raud­varba pedig egy- vagy kétszemélyes kamaraszínházi előadásokat hívunk meg, amelyek művészi ereje magával ragadja a nézőt.

Gondolom, saját produkciókból ezúttal sem lesz hiány.
P. Z.: 40 évvel ezelőtt Páskándi Géza Az ígéret ostroma, avagy félhold és telihold című darabjával nyílt meg a Kőszegi Várszínház az 1532-es ostrom 450. évfordulóján. Most felolvasószínházi keretek között mutatjuk be a dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínházzal együttműködésben. A jubileumot már áprilisban el­kezd­tük ünnepelni. Szerettünk volna létrehozni egy olyan előadást, amely Weöres Sándor Vas megyei költő-íróról szól. Göttinger Pál csodálatos darabot írt és rendezett a költő műveinek, élete dokumentumainak felhasználásával, amelyben Nagy András író, egyetemi tanár volt segítségére. A Szénakutyák című darabban Weöres Sándor macskája szólal meg Kálid Artúr hangján. Folytatjuk együttműködésünket a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal, létrehoztunk egy gyerekeknek szóló előadást A cica, aki haza akart menni címmel. Közös bemutatónk lesz a dunaújvárosi színházzal, Győrei Zsoltot és Schlachtovszky Csabát kértem meg arra, hogy írjanak darabot arról, milyen nehéz színházat létrehozni annak tükrében, ha egy előadás sikeres, az a művészek érdeme, de ha megbukik, az a szervező hibája. A címe Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék. Őze Áron rendezi, aki a dunaújvárosi színház vezetője, és ez lesz az első rendezése Kőszegen. A nagyszínházi produkciók közül egy klasszikus darabra esett a választásunk: Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát visszük színre Dicső Dániel rendezésében olyan sze­rep­lőkkel, mint Takács Kati, Hegedűs D. Géza, Epres Attila és Bányai Kelemen Barna. Vajda Gergely karmester és zeneszerző egy Ünnepi nyitányt írt nekünk, amelyet június közepén a Savarai Szimfonikus Zenekarral adott elő a nagyérdeműnek. Családi operaként mutattuk be Britten Noé bárkája című művét. Nagy örömünkre a komolyzenei programok védnökségét Miklósa Erika vállalta el, szeretné segíteni a munkánkat a nyilvánosság felé való nyitásban, szeretné megmutatni, mennyire kiemelkedő a prog­ram­kí­nálatunk.

Visszatérő alkotó Gergye Krisztián Harangozó-díjas táncművész, rendező és koreográfus. Idén milyen előadással örvendezteti meg a közönséget?
P. Z.: Az előadás címe Emlékezés – „40 éves a Kőszegi Várszínház”, amelynek bemutatójára augusztus 3-án kerül sor. Krisztián minden évből kiemelt egy emléket egy fotó alapján, és abból készített egy fest­ményt. Ezeket a festményeket 40 nappal az előadás előtt kiállítjuk szabadtéren, és mindennap lefotózzuk, hogyan változnak a képek. Ez a fotóanyag lesz a táncelőadás háttere, erre reflektálva elevenít fel élmé­nye­ket a Kőszegi Várszínház életéből, valamint figyelemmel kísérhetjük, milyen gyorsan múlik az idő.

Mi mindennel készülnek még?
P. Z.: A MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. segítségével fogunk két kiállítást rendezni a Lovagterem hátsó területén, ami azért fontos, mert az előadásra érkező látogatóink a szünetben a kiállításokat meg is tudják tekinteni. Nagyon sok vendégelőadást fogunk hívni még a Kőszegi Várszínház programjába, gondolunk azokra is, akiknek kevesebb anyagi lehetőségük van: ingyenes programokat fogunk rendezni Kültéri zenés esték címmel, ahol nemcsak előadások, hanem koncertek is lesznek. Pályázunk a Zöld Színház címre is, szeretnénk példát mutatni, hogy úgy dolgozzunk, úgy végezzük a munkánkat, hogy ne a pazarlásban hagyjunk lábnyomot. Inkább a lelkekben.