Megnyitotta kapuit a 40. jubileumi évadát ünneplő Kőszegi Várszínház

Vas megye egyik legszebb városában pontosan 40 évvel ezelőtt indult el a szabadtéri színház. A Kőszegi Várszínház idei évadában komoly hangsúlyt kap a jubileum, először szerveznek az évadon belül színházi fesztivált is. A programokról, a fellépőkről, a színházat 26 éve igazgató Pócza Zoltánnal beszélgettünk, akit tavasszal újabb öt évre neveztek ki a Kőszegi Várszínház élére.

A szabadtéri színházak között elsőként nyitottatok, múlt pénteken, az Összefogás napján a Grand Opening koncerttel. Hogy sikerült az első rendezvény?

Köszönöm, nagyon jól. Erkel Ünnepi nyitánya, Liszt Ferenctől a Les Preludes, Kárpáti Sándortól – aki 100 éve született Kőszegen – a Feltámadás volt műsoron a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Chorus Sonorum előadásában.

A nyitókoncert után milyen programokkal készültök a jubileumi évadra?

Rengeteg programmal. Az egyik jelentős és érdekes eseményünk lesz, amikor felolvasószínházi keretek között ugyanazt a darabot mutatjuk be, amelyikkel 40 éve nyitott a Kőszegi Várszínház. Azt gondolom, fontos, hogy Páskándi Géza az Ígéret ostroma, avagy félhold és telihold című műve mit jelent ma, és mint jelentett 40 évvel ezelőtt, amikor a nemzet, a haza, a határok védelme teljesen más kontextusban volt. Ez az izgalmas előadás július 17-én lesz, pontosan a 40. évforduló napján. A kőszegi születésű, A besúgóban is szereplő Varga Ádám, Jurisics első embereként vesz részt a produkcióban Csiby Gergely rendezésében. Egy mindent elintézni tudó fiatalemberről van szó, hogy kicsit párhuzamot vonjak a népszerű sorozattal. Ádámra még azokból az időkből emlékszem, amikor a művészeti szemlén elsősként jött verset mondani. Nagyon becsülöm, hogy azt az álmot, amit akkor megfogalmazott, végig vitte.

A rengeteg program között ismét van saját produkciótok is.

Igen, a nagyszínpadon lesz a saját produkciónk, a Szentivánéji álom. Dicső Dániel rendező egy kicsit új környezetbe helyezi az egész történetet. Azt hiszem, a világ színházaiban talán a legtöbbet játszott darabról van szó, így az alapsztorit mindenki ismeri. Most egy kicsit más lesz, mint amit eddig megszoktak a nézők.

Ráadásul nagyon komoly a szereposztása is, biztos, hogy húzóelőadás lesz a nyáron.

Reméljük, hogy így lesz. Az egyik különlegessége, hogy Pukk most egy tapasztalt hölgy lesz, aki úgy mozgatja a szálakat, ahogy otthon a családban is tenné. A háttérből figyel és mindent elrendez ügyesen. Takács Katalin játssza Pukkot, és nagyon örülünk, hogy elfogadta a meghívást. Többek között Hegedűs D. Géza, Bányai Kelemen Barna, Epres Attila, Parti Nóra, Kálid Artúr és Lengyel Benjamin is játszik a darabban, tényleg szuper a csapat.

Shakespeare egy másik ismert alkotása is látható lesz, szintén rendhagyó módon. Mit lehet erről tudni?

Szerettem volna egy darabot íratni arról, hogyan születik a színház. Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba szerzőpárost kértük fel rá, Zsoltnak ráadásul kőszegi kötődése is van. Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék címmel írtak nekünk egy darabot. Ismét egy Shakespeare-műből, a Vízkeresztből merítettek, de a történet 1532-ben játszódik, ugyanakkor Budán, nem Kőszeg ostromakor. Elképesztően szellemes előadás készül Őze Áron rendezésében közösen a dunaújvárosi Bartók Színházzal. Ősztől náluk él majd tovább az előadás.

Idén először színházi fesztivál is lesz Kőszegen. Ennek kapcsán mi várható?

Július 14- 24-e között rendezzük meg a jubileumi fesztivált. Három helyszínen zajlanak majd az események: gyerekszínházi, kamaraszínházi és zenei udvar is lesz – különleges produkciókkal. És újdonságként szakmai beszélgetések is lesznek.

A kőszegi Gergye Krisztián fellépése is hagyománynak számít a Várszínházban. Idén milyen formabontó előadással készül?

A jubileumunk kapcsán azt találta ki, hogy fest a 40 év nagyszínpadi produkcióiból egy-egy részletet. Ezeket kitesszük 40 nappal az ő előadása előtt, és naponta lefotózzuk, hogyan változnak ezek a képek. Ebből készül egy werkfilm, ez inspirálja Krisztián táncos produkcióját.

A programot elnézve látszik, hogy idén is minden korosztályra gondoltatok, nagyon széles a kínálat. Hány produkció lesz az évadban?

Mindent összevetve körülbelül 60 program lesz. Úgy érzem, sikerült idén is sokszínű kínálatot létrehoznunk, biztos, hogy minden korosztály megtalálja belőle a kedvére valót. Igyekszünk mindig úgy telerakni és elosztani az egész időszakot, hogy populáris legyen, és tartalmas kikapcsolódás is.

A sok újdonság mellett egy hatalmas változás is van nálatok: megújult a nézőtér. Milyen lett, meg vagy elégedve?

Óriási dolog, hogy le tudtuk cserélni, és hogy a nyitásra elkészült. 40 évig működött a másik, remélhetőleg ez az új is kitart a következő 40 évre. Szerencsére az előadó-művészeti többlettámogatásból most pluszforrásokat kaptunk, hogy a nézőtér és a fesztivál megvalósulhasson.

A részletes program és a jegyvásárlás elérhető a színház oldalán.