DUNAÚJVÁROSRA FIGYEL A SZÍNHÁZI VILÁG

Hatalmasat megy a Mikro fesztivál.

A dunaújvárosi Bartók Színházban vasárnap kezdetét vette az egyhetes MIKRO Fesztivál. A nyitóeseményt, Keleti Éva fotográfus kamarakiállítását Mácsai Pál nyitotta meg. Őze Áron, a Bartók Színház igazgatója külön is megköszönte Keleti Évának, hogy vállalta a MIKRO Fesztivál védnökségét, s egyben bejelentette: harmadik játszóhellyel is bővült a Bartók Színház, a nagyszínpad, a stúdió mellett a következő évadtól már a „szobaszínház” is várja a látogatókat. A fesztivál megnyitása előtt társulati ülésen ismertette a színház vezetése a 2022/23-as évad új produkcióit, amelyekben vendégként fellép – többek között – Kerekes Éva, Oszvald Marika, Józan László, Vlahovics Edit, Quintus Konrád. Először rendez majd a színházban Horváth János Antal, Horváth Illés, Göttinger Pál és Dicső Dániel. Színre viszik Molière, Collodi, Barta Lajos, Eisemann Mihály egy-egy művét, színpadra adaptálják Totth Benedek és Borbély Szilárd egy-egy regényét is.

A MIKRO Fesztivál megnyitása előtt tartotta évadzáró társulati ülését a dunaújvárosi Bartók Színház. Csadi Zoltán művészeti igazgató ismertette a 2022/23-as évad műsortervét. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatával közösen mutatják be Barta Lajos Szerelem című darabját Czajlik József rendezésében. Eisemann Mihály Egy csók és más semmi című operettjét Göttinger Pál állítja színpadra, Molière Tartuffe-jét Őze Áron. Carlo Collodi Pinokkió című könyvéből készült gyerekdarabot Horváth Illés rendezi. A stúdiószínpadon Dicső Dániel Totth Benedek Holtverseny című regényének, Horváth János Antal Borbély Szilárd Nincstelenek című művének színpadi adaptációját viszi színre.

A Bartók Táncszínház – a Bartók Színház tánctagozata – a Diótörőt mutatja be.

Felkerül a színház repertoárjára Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című "víg farsangi atrocitása" (az írók határozták meg a humoros műfaját), amelyet a 40. jubileumát ünneplő Kőszegi Várszínházzal együttműködve mutatnak be július 1-jén Kőszegen.

Az évadzáró társulati ülés után vette kezdetét a MIKRO Fesztivál Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus kiállításának megnyitójával a Bartók Színház aulájában. Mácsai Pál Kossuth-díjas színművész nyitotta meg a fotótárlatot. Keleti Éva ikonikus képei mellett új fotói is láthatók, hiszen a jelenleg 90 éves alkotó három évvel ezelőtt ismét fotografálni kezdett művészeket. Sőt, fotópremier is volt a Bartók Színházban: Keleti Éva pár napja készített fotója Pokorny Liáról, aki szintén fellép a MIKRO Fesztiválon.

A Bartók Színház meghívására 10 produkció érkezik a dunaújvárosi fesztiválra. Őze Áron igazgató elmondta: „Először rendezzük meg a MIKRO Fesztivált, és reméljük, hagyomány lehet belőle. Sokszínű a program, mert sokszínű a színház. A kamarajellegű előadások pedig még közelebb hozzák a nézőkhöz a színészt. A velünk élő színházat.”


A MIKRO Fesztivál előadásai:

Vera (június 7. kedd 17.00)
Monodráma Grecsó Krisztián regényéből

Egy kislány a nyolcvanas évek Magyarországán. Figyel, tanul. Tanulja a világot, aminek a megértése bármikor nagy feladat lenne. Tanulja a többi gyereket, hogy miben olyan, és miben más, mint azok. Tanulja a felnőtteket, akikkel (egyre inkább úgy érzi) nem stimmel valami. És ahogy elmerül a sok kis részletben, szépen lassan világossá válik számára: a körülötte lévők nem mondanak igazat. Nem úgy van semmi, sem a felnőttekkel, sem a fiúkkal, sem a tanárokkal, sem az apjával, az anyjával, a sosem látott nagyszüleivel, mint ahogy gondolta. És mialatt először lesz életében szerelmes, először csalódik másokban, először rúgja szét a biztonságot, amiben addig kisgyerek volt – azalatt arra is először döbben rá életében, hogy akikben a legjobban bízik, azok hazudnak neki. Mit kezd a család sötét titkaival egy gyerek? Mit kezd a hallgatással, az évtizedekkel korábbi tragédia nyomaival, a félrefordított tekintetekkel, az egyre kevesebb meggyőződéssel beléfojtott szóval? Csak ő tudja megemelni azt, ami már szinte agyonnyomja a felnőtteket. Úgyhogy nekilát, hogy mindennek a végére járjon...

Vera: Grisnik Petra

Rendező: Göttinger Pál
A regényt színpadra átdolgozta: Grisnik Petra
A Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyével.

A Kőszegi Várszínház előadása

Lázadni veletek akartam (június 7. kedd 19.00)

Bódi Attila regénye alapján

A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg nekünk a szerző a legérzékenyebb korosztályon, a kamaszok szemén keresztül. Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.

Szereplők: László Csaba, Sebestyén Aba, Szász Csaba
Színpadra alkalmazta: Barabás Olga
Zeneszerző: Cári Tibor, Szász Csaba
Operatőr: Komesz Szilvia e.h.
Rendező: Sebestyén Aba

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása

Háy János: Elem (június 8. szerda 19.00)
Lemerülő játék (T. M. emlékére)

A dráma a szerző Elem című novellája nyomán készült. Egy idős házaspár hétköznapjaiba pillantunk bele: mindennapos, sokszor mulatságos zsörtölődéseikbe, fel-felbukkanó emlékképeikbe, a fiatalság fájdalmas elvesztésébe, a fenyegető, rájuk ereszkedő halál közeledésébe, az elmúlás abszurd, felfoghatatlan tényébe...

„Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak a lányom, Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. Maár Gyula meg én. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája.” (Törőcsik Mari)

Szereplők:

Nő: Kerekes Éva
Férfi: Mucsi Zoltán

Zenész: Rozs Tamás
Rendező: Bérczes László
A Szkéné Színház és az Ördögkatlan előadása

A lélek legszebb éjszakája (június 9. csütörtök 19.00)
Jászberényi Sándor írásai alapján

Jászberényi Sándor író, haditudósító, aki megjárta Irakot, Csádot, Jement, Líbiát és a Gázai övezetet. Lehetősége volt interjút készíteni a palesztin Iszlám Dzsihád és a Muzulmán Testvériség tagjaival is. Ezen tapasztalásaiból merített novelláskötete 2016-ban a Libri Irodalmi-díjat is elnyerte. „Több mint negyvenöt fok, a levegő tele van finom szemű homokkal. Tizenkét órája megyek a sivatagban dombra fel és dombra le, hogy elérjem a várost, amit mindig megpillantok a dombtetőről. Egyre kevésbé hiszem, hogy eljutok odáig. Hiába gyalogolok lassan már fél napja, nem jutok közelebb. Persze lehet, hogy sokkal régebb óta gyalogolok.”

Szereplők: Ficza István, Nagy Zsolt
Rendező: Polgár Csaba
Az előadást 18 éven felüli nézőinknek ajánljuk.
Az Örkény Színház előadása

Egy német sors (június 10. péntek 19.00)
Brunhilde Pomsel élete és tanúvallomása alapján

Brunhilde Pomsel 1933-ban lépett be a Nemzetiszocialista Pártba. Nem elvi meggyőződésből, kizárólag a karrierje érdekében. A Propagandaminisztériumhoz került, Joseph Goebbels titkárnője lett. A deportálásokból semmit sem látott. Nem tudott a koncentrációs tárborokról. Arról sem, hogy a Propagandaminisztérium meghamisítja a híreket. Goebbels szövegeit gépelte ugyan, de érteni nem értette. „Jelentéktelen kis pontnak” látta magát, aki, ha akart volna, sem tudott volna szembe szállni a hatalommal. Nem érzi magát bűnösnek.

Az előadás szövegkönyve Brunhilde Pomsel Goebbels titkárnője voltam című könyvének, Győri László fordításának felhasználásával készült.

Szereplő: Molnár Piroska

Dramaturg: Török Tamara
Rendező: Máté Gábor

Az Orlai Produkció előadása

LIAison (június 11. szombat 19.00)

Zenés stand up Pokorny Liával

Semmiképpen nem ajánljuk Pokorny Lia zenés estjét azoknak, akiket még nem talált el Ámor nyila. Azoknak viszont, akik már átestek azon a bizonyos veszedelmes kóron, vagy éppen jelenleg is elszenvedői, egyenesen kötelező! Fedezzük fel vele együtt a vágy ezernyi árnyalatát, hiszen van reménytelen szerelem, tiltott szerelem, ábrándos szerelem, bosszúszomjas szerelem, érzéki szerelem, bűnös szerelem, sőt, állítólag igaz szerelem is – bár erről megoszlanak a vélemények. Lia partnere az érzelmi és dalkavalkádban a fantasztikus harmonikaművész, Kéméndi Tamás, aki harmonikájából hangok és hangulatok ezreit képes előcsalogatni...

Akik nélkül nem jöhetett volna létre: Babicsek Bernát, Botos Éva, Zöldi Gergely, Grósz Zsuzsanna, Erős Csaba, Kárpáti Enikő, Varga Judit, Oszkai Rita, Juszt Balázs, Sziki Ágnes
A Centrál Színház előadása

Pataki Éva: Nőkből is megárt (június 12. vasárnap 19.00)

„Egy anya-lánya történet arról, hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya. Mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében megöregedtünk, de belül nem így érezzük? Pataki Éva szavait idézve: az ember kívülről ugyan öregszik, de van egy belső mag, az “én”, ami szabadon kószál a testtől függetlenül. A történet ráébreszt arra, hogy merjük kimondani, ha valami már elmúlt; hogy ne féljünk találkozni új helyzetekkel... és hogy az életben az egyik legfontosabb dolog a humor.” (Cseh Judit)

Szereplők:

Anya: Tordai Teri
Lány (Nóra), Edina, Pszichológusnő: Horváth Lili
Közreműködik felvételről: Almási Sándor
Mentor rendező: Mészáros Márta
Rendező: Cseh Judit
A Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció előadása