Lőkös Ildikó dramaturg kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

Lőkös Ildikó dramaturg vehette át a Gedeon József Amfiteátrum-díjat a Szabadtéri Színházak Szövetsége szezonnyitó ünnepségén szerdán a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Pócza Zoltán, a szövetség elnöke, a Kőszegi Várszínház igazgatója az MTI-nek elmondta: a szervezet 25 éves jubileumát az idén először megszervezett Szabadtéri Színházak Találkozójával ünneplik, amelyen a szervezet tagjainak előadásai közül kilenc produkció látható szerdától június 8-ig a Városmajorban.

Nagyszínpadi és kamaraprodukciók érkeznek Gyuláról, Szentendréről és a balatoni Kultkikötőből is, a találkozó szerdai nyitó estjén a Kőszegi Várszínház Az Öreghíd alatt című zenés vígjátékot adja elő Göttinger Pál rendezésében.

A szövetség elnöke kiemelte: tagszervezeteik idén várhatóan 50 bemutatót, több mint 400 előadást tartanak, félmillió nézővel számolnak.

Mint elmondta, a Szabadtéri Színházak Szövetségének június eleji díjátadója a nyári évadnyitás egyik hagyományos eseménye. A Gedeon József Amfiteátrum-díjról a szakmai szervezet tizennégy tagintézménye szavazott.

Lőkös Ildikó a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett dramaturgdiplomát Bacsó Péter és Ungvári Tamás osztályában 1988-ban. Azóta folyamatosan dolgozik magyarországi és határon túli, független és hivatásos színházakban, többek közt olyan rendezőkkel, mint Alföldi Róbert, Ács János, Bagó Bertalan, Victor Ioan Frunza, Szabó K. István, Szikora János és Vidnyánszky Attila. A magyar kortárs dráma és a szabadtéri színházak elkötelezett pártfogója. A kortárs drámák Nyílt Fóruma szervezőinek egyike több mint harminc éve. 2010-ben indított felolvasószínházi sorozatot a Gyulai Várszínházban, ahol olyan kortárs szerzők műveivel ismertette meg a közönséget, mint Térey János, Garaczi László, Szakonyi Károly, Egressy Zoltán és Németh Ákos. Dramaturgként is tevékenykedett Gyulán, többek közt Bezerédi Zoltán, Makk Károly és Szergej Maszlobojscsikov mellett.

A Kőszegi Várszínház bemutatóinak is 23 éven át volt dramaturgja (1993-tól 2016-ig) olyan rendezők mellett mint Merő Béla, Jordán Tamás vagy Znamenák István. A zsámbéki Színházi Bázison Máté Gáborral dolgozott. A Játékszín és a Szegedi Szabadtéri Játékok közös produkciójában Szente Vajk mellett gondozta a szöveget. Írásaiban rendszeresen beszámol különféle szabadtéri színházi fesztiválokról, többek között a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiváljáról vagy az Erdélyi Hétről. Jelenleg a budapesti Játékszín vezető dramaturgja. Szakmai tevékenységét Jászai Mari-díjjal, Havasi István-díjjal és Bálint Lajos Vándorgyűrűvel ismerték el.

(MTI)