A Bánk bánnal folytatódik ősszel az Operabeavató

Június 2-án tartotta meg az évad utolsó estjét a Hatszín Teátrumban a Delta Produkció Operabeavató című sorozata, amelyben a két művészeti vezető, Dinyés Dániel és Göttinger Pál humoros, közérthető formában veszi górcső alá a legnagyobb operákat. A 2022/2023-as évadban Erkel Ferenc klasszikusa, a Bánk bán kerül terítékre, de újdonságként elindul egy másik sorozat is, amelyben egy-egy kulcsfogalom operai megjelenését mutatják be az alkotók.

A Szöktetés a szerájból című daljáték két részletével zárult az Operabeavató idei évada, amely egyben a Mozart-sorozat végét is jelentette. A legnagyobb operákat ízekre szedő beszélgetős koncertsorozat 2013-ban indult útjára az Ördögkatlan Fesztiválon. Az előző évek tematikájában a Figaro házassága, a Così fan tutte és a Don Giovanni szerepelt. A rendhagyó előadásokon az ötletgazda Dinyés Dániel vezeti be a nézőket a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést.

A sorozat évadzáró estjének első felében a Szöktetés a szerájból harmadik felvonása került középpontba: először Pedrillo szerenádját hallgathatta meg a közönség Tötös Rolandtól, majd Ozmin híres akasztófaáriája következett Cseh Antal előadásában. Dinyés Dániel kísérte zongorán és elemezte zeneileg Mozart népszerű művének eme két részletét.

A szünet után Göttinger Pál csatlakozott az előadógárdához, aki bejelentette az új típusú sorozat indulását, sőt egy kis ízelítőt is mutattak a kulcsfogalmak köré épülő tematikából. A „hazugság” megjelenési formáit reprezentálták két, különböző operából vett részlettel. A „rosszul hazudó” Rodolphe és barátja, Marcel kettőse hangzott el Puccini Bohéméletéből, amelyet Tötös Roland és Szélpál Szilveszter adott elő.
Ezt követően pedig Dulcamara nyelvtörő belépőjét énekelte Cseh Antal a Szerelmi bájital című Donizetti-operából. Ebben a részben nemcsak Dinyés zenei megjegyzései miatt dőlt a közönség a nevetéstől: Göttinger is ugyanezt a hatást érte el felvezetőivel és színpadi instrukcióival. A nézők ugyanis bepillantást nyerhettek abba, hogy hogyan zajlik egy próbafolyamat.

Ősztől a Hatszín Teátrumban a fogalmakat feldolgozó sorozatot láthatják a nézők, a Bánk bán egész évadon át tartó elemzésének pedig egy új helyszín, a Magyar Zene Háza ad otthont. Az Operabeavatóban többek között olyan élvonalbeli operaénekesek vesznek részt, mint Kolonits Klára, Kovács István, Cseh Antal, László Boldizsár vagy Gábor Géza.