Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Törőcsik Mari összehozta egy estére Alföldi Róbertet és Vidnyánszky Attilát

Törőcsik Mari máig velünk él, kedden például összehozta a Nemzeti Színház korábbi és mostani igazgatóját is egy estére. A közönség több percig állva, némán tisztelgett a Nemzet Színésze előtt. „Hiányzik belőlünk a nagyvonalúság. A felülemelkedés képessége. Boldogító érzés, amikor ezzel mégiscsak találkozik az ember.” Törőcsik Mari mondatait nem véletlenül választotta a rendező, Bérczes László a keddi, a magyar dráma napján megrendezett „Senkié és mindenkié” – Törőcsik Mari-emlékest mottójává, hiszen a mai magyar színházi életből nagyon is hiányzik a nagyvonalúság és a felülemelkedés is. És igaza volt: tényleg boldogító érzés volt megtapasztalni, hogy ha máskor nem is, de egy ilyen megemlékezés erejéig képes ez a végletesen szétszakított szakma valamennyire közösen kiállni valamiért. Konkrétan Törőcsik Mariért. Újra. Legutóbb a 80. születésnapján volt így. Hiszen ő valóban senkié és mindenkié, nemigen sajátíthatja ki semelyik oldal, egész élete és művészete erről szólt. Az est Maár Gyul

Vége a nyári szezonnak Kőszegen


Egy bontás képei. Ilyenkor mindig összeszorul a szívünk, hiszen a Kőszegi Várszínház nyári nézőterének bontása azt jelzi: vége a szezonnak, vége a nyárnak, s zártuk a 40. évadunkat. Hamarosan beszámolunk a nyarunkról részletesen, addig is: köszönjük az alkotóknak, az együttműködő partnereknek, a kollégáknak, és köszönjük a nézőinknek, hogy velünk voltak, jöttek hozzánk, szerettek minket. Mi is szeretünk mindenkit. Ez egy érzelmes nyár volt. A Kőszegi Várszínház tényleg nagyon készült rá. Arra, hogy a pandémia után újra találkozhatunk személyesen, beszélgethetünk korlátok nélkül, kiléphetünk az online terekből, együtt lehetünk, örülhetünk a visszanyert szabadságnak, és a hosszú bezártság feszültségét a kultúra megtisztító erejével oldhatjuk fel – közösen. A kultúra összehoz embereket, közösségeket.
Ebben a jubileumi szezonban 31 színházi előadást tartottunk két hónap alatt. Sokszor teltházakkal. Voltak délelőtti gyerekelőadások, persze főként felnőtt, esti produkciók, köztük kamaradarabok, nagyszínháziak, zenés és prózai művek egyaránt. Volt operánk is! Arra mindig törekszünk, hogy saját bemutatóink legyenek. Idén 4 premierünk volt: A fabatkák kertje a Mesebolt Bábszínházzal, Manőver, Az Öreghíd alatt és a Szinesztézia. Utóbbi egy erős és nívós szakmai koprodukcióban jött létre a szentendrei Ferenczy Múzeum Centrummal és a Szentendrei Teátrummal. Mi azt valljuk: az együttműködésekkel többek leszünk. 
De nem maradunk színház nélkül, például a Verát (Grecsó Krisztián kultregényéből Grisnik Petra alkalmazta színpadra, ő is játssza), amely a Kőszegi Várszínház produkciója meg lehet nézni online az E-színház Fesztiválon szeptember 17. és 26 között. Itt válthatók rá jegyek: https://eszinhaz.hu/.../elo/eszinhaz-feszt-koszeg-vera

Illetve hamarosan tiszteletjegyeket sorsolunk ki a Verára azok között, akik Grecsó Krisztián Vera-ajánlóját az oldalunkról megosztották... Még meg lehet tenni. 
Maradjanak velünk, mi itt leszünk. És készülünk közben a jövő évre, a nagy jubileumi fesztiválunkra. Részletek később. 

forrás: