OKTÓBERBEN INDUL A CSOKONAI ÖSSZMŰVÉSZETI PROGRAMJA, A MAGDAFESZT

Október 1-től ismét a nők irodalmi, művészeti jelenlétére, a női identitás mibenlétére, a női tapasztalatra és kifejezésmódra fókuszál a Csokonai Színház negyedik alkalommal megrendezett programsorozata, a MagdaFeszt.

„A fesztivál női alkotókra, női szempontokra koncentrál a társművészetekről sem megfeledkezve, olyan, nemzetközileg is izgalmas projektekkel, amelyek kortárs, mai eseménysorozattá teszik – mondta a MagdaFesztről Puskás István, Debrecen alpolgármestere. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója azt a kezdeti szándékot hangsúlyozta, amellyel 2017-ben megalapították a fesztivált: Szabó Magda 100. születésnapján egy olyan összeművészeti eseményt szerettek volna létrehozni, amelyet a debreceni születésű írónő életműve inspirál, és olyan egyedi, izgalmas produkciókat lát vendégül, amelyeket érdemes megismernie a közönségnek.”

A MagdaFesztre meghívást kapott a kortárs román színház egyik legizgalmasabb alkotója, Gianina Cărbunariu, a nagyváradi társulat pedig október 5-én a CSIL (Csokonai Irodalmi Labor) Pódiumtermében mutatja be a Cărbunariu szövege alapján készült, megtörtént esetet feldolgozó, A tigris című előadást. 2011. december 13-án a szebeni állatkertből az etetője gondatlansága miatt elszabadult egy tigris. Az állat órákig csatangolt a városban, míg a rendőrökből, vadászokból és állatkerti gondozókból álló csapat bekerítette és lelőtte altatóinjekcióval. Majd puskával. Mockumentary play, írja darabja alcíméül Gianina Cărbunariu, aki a tőle megszokott módon egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján ír a kortárs európai társadalomról.

A fesztiválon vendégül látják a Dumaszínház tagját, Ráskó Esztert a NagyÁrpi című önálló estjével, aki a vlog sorozatából is ismert kendőzetlenséggel mesél a nővé, partnerré, anyává válás rögös útjáról. Külön öröm, hogy a Csokonai Színház két társulati tagja, Majzik Edités Varga Klári is elhoz egy-egy Budapesten készült saját produkciót. Majzik Editet az Egyasszony szerzője, Péterfy- Novák Éva A rózsaszín ruha című tárcanovelláiból készült, október 2-án játszott előadásban, míg Varga Klárit a Szent Margit életét feldolgozó Oldás-Áldásban (október 4-én) láthatja majd a közönség. A rózsaszín ruha történetei a női „hétköznapokról”, női barátságról, szerelmekről, házasságokról, csalásokról és csalódásokról szólnak. A gyermeki rózsaszín álom a majdani felnőtt korról, a boldogság elérésének és megtartásának a hite, amely a felnőttkori csalódások során természetszerűen összetörik.

A Kőszegi Várszínház Grecsó Krisztián új regénye, a Kádár-kor világát idéző Vera színpadi adaptációjával érkezik a fesztiválra. A szerző a közelmúltat faggatva keres a jelenben is releváns válaszokat egyetlen nagy nyomozás történetében. Vera, a főhős, miközben először lesz életében szerelmes, először csalódik másokban, először rúgja szét a biztonságot, amiben addig kisgyerek volt, arra is először döbben rá életében, hogy akikben a legjobban bízik, azok hazudnak neki. Mit kezd a család sötét titkaival egy gyerek? A Göttinger Pál rendezésében készült produkciót október 3-án láthatja a közönség a CSIL Pódiumtermében.

A MagdaFeszt képzőművészeti kiállításokkal, filmvetítéssel, beszélgetésekkel várja az érdeklődőket. A Nők a piacon című, október 4-én tartott kerekasztal-beszélgetésen Halász Rita író-művészettörténésszel, Nagy Márta Júlia költővel és Nagy Lea költővel a könyvpiacon való érvényesülés lehetőségeiről beszélget Gemza Péter színházigazgató. A MagdaFeszten itt lesz a Leopold Bloom-díjjal kitüntetett Németh Hajnalmédiaművész, aki Tar Sándor Szőke város című verse alapján készített filminstallációját hozza el. Maga az eredeti vers, ellentétben Tar szociografikus írásainak tárgyilagosságával, egy személyes hangon megszólaló kép a társadalomról és a történelemről, mely egy német nő iránt érzett szerelem fényében, a psziché mélyéről tükrözi a világot. Október 2-án 15 órától “A közönség jó! Ne félj semmitől.” címmel Szeleczky Zita életútjáról kezdődik beszélgetés a külföldön való művészi boldogulás nehézségeiről az emigrációba kényszerült magyar színésznő magánlevelezésének nemrég kiadott kötete alapján.

Fazakas Júlia Básti Lajos-díjas színésznő még a karantén alatt határozta el, hogy híres festményeket egy szál telefonnal, különböző applikációk használatával, az otthonában talált tárgyakból, némi sminkkel, ügyes utómunkával és sok-sok kreativitással reprodukál.

A Parafrázisok című kiállítás október 1-jén 17 órakor kezdődik a Csapó utcán.

Redline, Betti, Narancs Útlevél, Vércsék. A Malter Vándor Filmfesztivál nőkről, serdülőlányokról mesélő rövidfilmjeiről Szénási Miklós író, újságíró és Váró Kata Anna esztéta beszélgetnek október 3-án 16 órától a CSIL Kiállítóterében.

A MagdaFeszt programjairól részletesen itt tájékozódhatnak: