FEKETE-FEHÉR – GÖTTINGER PÁL VIBRÁLÓ JÁTÉKA UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZÉSÉBEN LÁTHATÓ

2021. szeptember 12-én 19 órakor a B32-ben látható Stefan Zweig utolsó művéből, a Sakknovellából Légrádi Gergely által írt színpadi adaptáció, a Fekete-fehér. Az Ujj Mészáros Károly rendezésében és fénytervei alapján készült monodráma (fő)szereplője Göttinger Pál, aki hetven percen keresztül, négy személy megformálásával köti le a néző figyelmét. A 2021-es Ördögkatlan Fesztiválon debütált előadás a kritikák és a helyszíni beszámolók szerint hatalmas sikerrel mutatkozott be.

Ajánló a darab elé:

„Egy hajóút – hosszú utazás. Van idő mesélni, van idő játszani. Úgy tűnik, barátaink – a Mesélő, Dr. B., Czentovic a sakkvilágbajnok, és persze a skót bányamérnök, McConnor – pont ezt teszik.

Egy hotelszoba – akár egy börtön cellája. Van idő mesélni, van idő játszani. A magányos fogoly megpróbálja minden áron ép elmével túlélni az új hatalom pusztító elnyomását. A végeláthatatlan kihallgatásokat. Hogyan segíthet mindebben a sakk? Hol kezdődik a játékszenvedély és hol válik őrületté? Csak úgy sorjáznak a játszmák, amelyeket le kell játszani, úgy önmagával, mint a másik színnel és a hatalommal. Tessék beszállni. A hajó hamarosan kifut. Ahogy a gondolkodási idő, amely a következő lépés megtételére rendelkezésre áll. Szóval? Beszáll? Leül? És lép végre-valahára?” – a színlap ajánlása.
Kritikus szemmel az előadásról:

Ahogy a Mezei néző blog fogalmazott a darabbal kapcsolatban:

„Az előadás végén felhangzó szuper-intenzív taps jelezte, hogy a színész-rendezőnek minden más – Nyíregyházától Szegeden át Kőszegig átívelő – elfoglaltságai mellett érdemes volt még ezt is bevállalnia.”

Göttinger Pál gondolatai:

Göttinger Pál az előadás kapcsán úgy fogalmazott: „Bár elsősorban rendező vagyok, a pályám eleje óta mindig játszottam is – általában cinikus, vicces, önironikus szereplőket, többször kisebbeket, mint nagyobbakat. Azért jött jól most ez a feladvány, mert ezt a szereplőt nem lehet elviccelni, nem lehet idézőjelbe tenni, eltartani. És megfogalmazni sem lehet máshogy, mint úgy, hogy személyessé teszem: azaz sok évnyi nevettetés után most a saját sarokba szorítottságomról, kétségbeesésemről kell beszélnem ahhoz, hogy Dr. B. életre keljen – és ha ügyes vagyok, mindannyiunkéról. Egy tragikus, szelíd szavú, tönkretett, de a belső iránytűjét féltőn karbantartó hős… mit akarhatnék még. Nagyon szeretem játszani őt – és drukkolok neki.”

Stáblista:

Játssza: Göttinger Pál, Rendezte: Ujj Mészáros Károly, Írta: Légrádi Gergely (Stefan Zweig Sakknovellája alapján), Látvány: Fekete Anna , Hang: Balázs Krisztián, Rendező munkatársa: Kovács Henrietta

A monodráma 2021. szeptember 12-én a B32-ben (1111 Budapest, Bartók Béla út 32.), majd szeptember 16-án és 26-án az Eötvös10-ben (1067 Budapest, Eötvös u. 10.) látható, mindegyik alkalommal este 7 órától.