MOSTANTÓL CSAK VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL LEHET SZÍNHÁZBA MENNI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szeptember 2-i jogszabálytisztázó tájékoztatása és a Főpolgármesteri Hivatal állásfoglalása alapján a színházlátogatás védettségi igazolványhoz kötött. A nézőtéren maszk használata jelenleg nem kötelező.

A színházak kérik, hogy az aktuális előírásokról tájékozódjanak Önök is, mert az előadások a hatályos járványügyi intézkedések szerint látogathatók.

A kormány nyáron könnyítette a szabályozást, a kormányközeli Magyar Teátrum Társaság július elején üdvözölte is a lépést. Úgy tudjuk viszont, hogy Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára szeptember 2-án úgy beszélt a védettségi igazolvány szükségességéről a színházak igazgatóinak, mint amire eddig is szükség lett volna.

A Vígszínház közleményében azt írta, hogy aki nem tudja igazolni a védettségét, a jegyeit az előadás előtt 5 nappal vissza tudja váltani vagy ajándékutalványra tudja cserélni. A szeptember 4-i és 5-i előadások belépőinek árát igény esetén előadáskezdésig visszafizetik jegypénztárakban. A nézőtéren maszk használata jelenleg nem kötelező.

A korábban bevezetett jogszabály nem változott, viszont az értelmezése igen:

“484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 6. § (2a) * A jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.(2b) * A sportrendezvény, illetve a kulturális esemény szervezője, valamint a sportrendezvény, illetve a kulturális esemény helyszínének üzemeltetője vagy vezetője, illetve a szervező, az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja köteles annak a nézőnek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát e rendeletben meghatározott módon nem igazolja.”