Évadnyitó társulati ülés: tizennyolc bemutatóval és új bérletkonstrukciókkal vág neki a színház az évadnak

Rekordszámú, összesen tizennyolc bemutatóval készül az új évadra a Szegedi Nemzeti Színház. Először szeptember 10-én gördül fel függöny, ekkor Orwell 1984 című disztópiáját láthatják a nézők. Augusztus elejétől pedig már az új bérletkonstrukciók közül is választhatnak a szegediek.
A Szegedi Nemzeti Színház rekordszámú premierrel, nyolc nagyszínházi és tíz kisszínházi bemutatóval várja a közönséget ősztől – jelentette be pénteken, az évadnyitó társulati ülésen Barnák László főigazgató.

A fenntartó szegedi önkormányzat nevében Kozma József, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöke azt mondta, a járványveszély elmúltával a szegediek a szokottnál is nagyobb várakozásokkal tekintenek az új színházi évadra.

– A szegedi közönség és a fenntartó önkormányzat szereti a színházát és mindenki sokat tesz azért, hogy a színház működjön, cserébe magas színvonalú produkciókat vár, amiket időről-időre meg is kap.
Nyáron sem pihentek a színház dolgozói

Barnák László elsőként arról beszélt, hogy nyáron sem pihentek a színház dolgozói. A május óta az intézményhez tartozó Szegedi Szabadtéri Játékokon két hónap alatt ezerötszáz színházi és műszaki szakember dolgozott.

A munkájuk eredménye, hogy a két játszóhelyen bemutatott huszonhat előadásra összesen hatvanhatezer néző váltott jegyet. Emellett a városháza udvarán rendezett Nyári Színházi Estéken is felléptek a társulat művészei, a színház pedig helyet adott a Thealter fesztivál több előadásának is augusztusban.

A főigazgató beszélt arról is, most úgy látszik, hogy normális módon, korlátozások nélkül tud majd működni a színház. A jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok azonban idővel változhatnak.

A 262 tagú társulat döntő többsége felvette a védőoltást, mindössze 32-en döntöttek úgy, hogy nem adatják be maguknak a vakcinát. Barnák László arra kérte őket, gondolják át a döntésüket, egyben bejelentette, számukra az épületen belül kötelezővé fogja tenni a maszkviselést, és ők a nézőkkel sem kerülhetnek közvetlen kapcsolatba.

A színházban augusztus 24-én megkezdődött a nagyüzem, egyszerre négy darabot is próbál a társulat.
Örömhír, hogy a szeptemberi előadásokra már alig lehet jegyeket kapni, a legtöbb produkció teltházas.

Az új évadban megszűnnek a korábbi bérletek, helyettük nyolc új bérletkonstrukcióból választhatnak a felnőtt és három új variációból a fiatalabb nézők. A korábbi bérlettulajdonosok számára augusztusban elővásárlási lehetőséget biztosított a színház, új bérleteket pedig október 15-éig válthatnak az érdeklődők.


Sűrű és nehéz évad vár minden tagozatra

Horgas Ádám főrendező szerint a prózai tagozatra sűrű és nehéz évad vár. Az őszt a pandémia alatt színpadra állított, de be nem mutatott darabok felújító próbáival indítják.

A prózai bemutatók közül a Kisszínház ad majd otthont Székely Csaba Mária országa című színművének. Jön még Martin McDonagh kortárs angol drámaíró fekete komédiája, a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog magyarországi ősbemutatója is, amelyet Szikszai Rémusz rendez.

Az Andersen eltitkolt életéről szóló darab főszereplője Alföldi Róbert lesz. Benkó Bence és Fábián Péter pedig az új évadban egy Peter Shaffer darabbal, a Black comedy című vígjátékkal jelentkezik.

Erős évad elé néz a Dinyés Dániel vezette operatagozat is, amelyik három új magánénekessel – Ferenczi Orsolyával, Tötös Rolanddal és Szélpál Szilveszterrel –, valamint három énekkari taggal erősített.

Göttinger Pál vezetésével már próbálják Puccini legnépszerűbb operáját, a Bohéméletet. Mozart operáját, a Szöktetés a szerájbólt Juronics Tamás állítja színpadra és jön Donizettinek egy viszonylag ritkán játszott operája, a Maria Stuarda is. A nagyszínházi operabemutatók sorát Mozart egyik legismertebb műve, a Don Giovanni zárja.

A Kisszínház két egyfelvonásos operának is otthont ad: Henry Purcell Dido és Aeneasát, valamint Tom Johnson Négyhangú operáját Göttinger Pál állítja színpadra. Barnák László pedig Závada Péter zenés színpadi játékát rendezi meg Leonce és Léna címmel.

A Szegedi Kortárs Balett három új bemutatóval készül az évadra. A Nagyszínházban a Bartók Béla életműve által inspirált Concerto pantomim groteszket és Csodálatos mandarint egy estén láthatják majd a nézők, a Kisszínházban pedig A holland vendégkoreográfus, Nanine Linning The Black Paintings című estjét láthatják párban a Blue című koreográfiájával, amit Juronics Tamás, Czár Gergely és Kurucz Sándor jegyez.

Két vendégkoreográfus, Walter Matteini és Enrico Morelli Danza című közös táncestjét pedig az évad végén mutatják be.

Termeket neveztek el a színház nagyjairól

Az évadnyitó társulati ülés végén köszöntötték azokat, akik több évtizede dolgoznak a színházban: tízen vehettek át jubileumi jutalmat.

Az idén már harmadszor adták át a Pro Thealter-díjat, amelyet most Kerek Attila nyugalmazott főtanácsos vehetett át.

Barnák László főigazgató végül bejelentette, az épületben található, korábban csak számokkal jelezett termeket a színház kiemelkedő művészeiről nevezik el: így a jövőben

Gregor József,
Oberfrank Géza,
Imre Zoltán és
Király Levente

termekben próbálhatnak majd a művészek.

rag