„SENKIÉ ÉS MINDENKIÉ” - Törőcsik Mari emlékest


Nemzeti Színház, Budapest, Magyarország - Rendező: Bérczes László

„Sugallatos művész. Nem eszközeiből él, hanem eszköztelenségéből... Amit csinál, az oly végzetes és kikerülhetetlen, s oly szeszélyes és oly kiszámíthatatlan is, akár az álom, telve a zseniális rögtönzések csalhatatlan mintáival. Kivételes közvetítő.”

Pilinszky János írta ezeket a sorokat a magyar színháztörténet egyik legnagyobb alakjáról, Törőcsik Mariról. Rá emlékezünk 2021. szeptember 21-én a Nemzeti Színházban, az ő sugallatos lényét idézzük meg egy színházi este erejéig. Ez a megidézés természetesen lehetetlen vállalkozás: egyszeri, megismételhetetlen, varázslatos személyisége pótolhatatlan, örök vesztesége színművészetünknek, egyáltalán, az életünknek.

De egyszerűsége, hitelessége, életszeretete példa lehet: ezen az esten ezt a példát szeretnénk követni, sőt Mariba kapaszkodva naiv hittel példát is mutatni nagyvonalúságból, felülemelkedésből. Hogy ebben a közös hazában, ha csak egy este erejéig is, Törőcsik Mari iránti szeretetünk és tiszteletünk jeléül nyitott szívvel és tiszta szándékkal forduljunk egymás felé.

Mert ezen az estén ez a „kivételes közvetítő”, Törőcsik Mari emlékezete bevilágítja azt a teret, melyben Alföldi Róberttől Vidnyánszky Attiláig, Básti Julitól Udvaros Dorottyáig, Anatolij Vasziljevtől a Sztalker Csoportig, Bodrogi Gyulától a Törőcsik-ösztöndíjas fiatalokig kezet nyújtanak egymásnak a legkülönbözőbb alkotók és generációk.

Mert hisszük, hogy összeköt bennünket a Színház, az Emberség és egy nagy Művész alázatos tisztelete. „Kivételes lélek, ki egyszerre senkié és mindenkié”, ezt is barátja, Pilinszky írta róla. Azt reméljük, erre az egy estére Mari mindenkié lesz. A magyar és egyetemes színházművészeté.


Bérczes László


„Senkié és mindenkié”- a Nemzeti Színház Törőcsik Marira emlékezik.

Szeptember 21-én, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) keretén belül, a Nemzeti Színház nagyszínpadán lesz látható „Senkié és Mindenkié” címmel a Törőcsik Mari emlékest. Az esten fellépő művészek, film-és dalrészletek, a nemrég elhunyt, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Művésze, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett világhírű színésznő életpályáját mutatják be.

Az emlékesten fellép:
Alföldi Róbert, Básti Juli, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Dés László, Érdi Tamás, Jordán Tamás, Kiss István, Kolonits Klára, Kozma András, László Zsolt, Molnár Piroska, Oláh Ibolya, Rozs Tamás, Stohl András, Söptei Andrea, Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Udvaros Dorottya, Uhrik Dóra, Anatolij Vasziljev, Voith Ági, Zsótér Sándor, valamint a Sztalker Csoport, az Óbudai Danubia Zenekar, Törőcsik Mari-ösztöndíjasok és a Nemzeti Színház Társulata.

További zenei közreműködők: Termes Rita, Födő Sándor, Furák Péter, Herédi Zsombor, Pálházi Bence, Laukó Tamás, Lamm Dávid, Sebestyén Áron.

Az emlékestet Bérczes László Jászai Mari-díjas rendező, dramaturg rendezi, a rendező munkatársa Göttinger Pál.

Az eseményen a részvétel ingyenes, a jegyek foglalása és további információk itt találhatóak: https://jegymester.hu/production/620572/senkie-es-mindenkie-toerocsik-mari-emlekest/62002598