Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Grisnik Petra 35 éves

Ma ünnepli 35. születésnapját Grisnik Petra Junior Prima-díjas színésznő, Göttinger Pál rendező felesége. Grisnik Petra 1986. október 16-án látta meg a napvilágot Pécsett, egy horvát nemzetiségű családban nevelkedett a város melletti Kökényben. Már gyermekként megcsillogtatta művészi tehetségét, ugyanis 1999-től kezdve fellépett a Pécsi Horvát Színházban. Természetesen ezen a pályán folytatta, 2008-ban fejezte be a Kaposvári Egyetem színművész szakát, majd gyakorlatát a kaposvári Csiky Gergely Színházban töltötte. 2008 és 2014 között ennél a társulatnál talált otthonra, 2014-től kezdve viszont szabadúszó. Eddigi pályafutása során játszott már a Rómeó és Júliában, a West Side Story-ban, A víg özvegyben, a La Mancha lovagjában, az Egérfogóban, a Nyolc nőben és a Csoportterápiában is, de nem idegenek számára olyan közkedvelt darabok sem, mint a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Játék a kastélyban vagy a Száll a kakukk fészkére. Jelenleg több előadása is műsoron van, például a Kolibri Pincé

Huszonöt színdarab a saját kanapénkról – indul az eSzínház Fesztivál

Elindult Magyarországon első online színházi seregszemléje: a szeptember 17-26. között zajló eSzínház Fesztiválon huszonöt prózai, valamint gyermek-és ifjúsági előadást láthatnak a nézők. A fesztiválon többek között a Vígszínház, a KV Társulat, a Madách Színház, a Jászai Mari Színház, a Gólem Színház, az Örkény Színház, a Vörösmarty Színház vagy éppen a Trafó-Kortárs Művészetek Háza előadásai is szerepelnek, ahhoz pedig, hogy az előadásokat láthassuk, nemhogy a lakásból, még a nappaliból sem kell kimenni, cserébe viszont bármely országból nézhetők a színdarabok, csak legyen stabil internetkapcsolat.

Az eSzínház működtetője, az Alapítvány a Magyar Színházakért felhívására olyan magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok jelentkezhettek, amelyeknek volt olyan jogtiszta online előadása, melyet 2019 szeptembere óta mutattak be. A fesztivál két fő céllal indul: egyrészről szeretnék bemutatni, hogy az online közvetítésekre adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, egyedi élményt a nézők számára, a színház és a film határán, másrészről pedig szeretnék megmutatni a színházak pandémia ellenére is létrejött értékes alkotásait. Emellett nem titkolt célja az eSzínház Fesztiválnak az is, hogy az előadásokat elérhetővé tegye a külhoni magyarok számára, illetve azoknak, akiknek az országhatáron belül sem megoldható az utazás egy-egy előadás kedvéért. Az Alapítvány és az eSzínház azzal támogatja a színházakat, társulatokat és alkotókat, hogy a befolyó jegybevételt megosztják a színházakkal és társulatokkal.

A fesztivál az eSzínház platformján zajlik majd, online. Az esemény alatt a nézők számára jegy- vagy bérletvásárlás mellett korlátlanul elérhetők az előadások, valamint az általuk legjobbnak ítélt produkciókra szavazhatnak is. Ennek eredményeképpen Közönségdíjat osztanak ki a szakmai zsűri értékelése mellett. A zsűri tagjai: Ráckevei Anna színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező, Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője, de közönségdíjat is osztanak a nézők szavazatai alapján. Kiosztják a legjobb digitális adaptáció (azaz a legjobb online vetítésre adaptált előadás) díját, díjazzák a legjobb női és férfi főszereplőt és a legjobb látványtervezést. Emellett lesznek élő szakmai beszélgetések is színházigazgatók, színészek, rendezők, dramaturgok és színházi szakemberek részvételével.

forrás: https://24.hu