Korlátozások nélkül indul az évad a színházban

Koós Kata

Az operatagozat turbóra kapcsol, a drámatagozat sűrű és nehéz évad elé néz – derült ki a Szegedi Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülésén. Barnák László főigazgató arról is beszélt, hogy nagy valószínűséggel a közeljövőben nem kell korlátozásokra számítani.

– Talán úgy tűnhet, hogy megőrültünk, hiszen országos szinten is egyedülálló, hogy 18 bemutatóval készülünk az idei évadban, ám azok közül csupán féltucat, amelyet a nulláról kell kezdenünk – fogalmazott Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a teátrum tegnapi évadnyitó társulati ülésén.

A főigazgató a nyár kapcsán kifejtette, sikeresen vizsgázott a színházzal az idén összevont Szegedi Szabadtéri Játékok, ugyanis a jubileumi évadban mintegy 66 ezer néző látogatott el az előadásokra.

A megszokottól eltérően azonban a fesztivál lezárultát követően nem hirdette még meg a következő évad műsortervét, ugyanis a megpályázott 442 millió forint támogatásból mindössze 8 millió forintot nyertek eddig, a többi pályázat még elbírálás alatt áll.

Arról is beszélt, hogy a színház bevételei is erősen megcsappantak a járvány okozta, kényszerű zárva tartás miatt. Köszönte a nézők hűségét, ugyanis augusztus 9. óta immár mintegy 1500 bérlet talált gazdára.

Augusztus vége óta négy produkció – a Bohémélet, a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog, A padlás és az 1984 – próbafolyamati gőzerővel zajlanak, és a kultúráért felelős államtitkárral folytatott megbeszélések fényében megnyugtatta a társulatot, hogy az átoltottság mértékének köszönhetően nagy valószínűséggel nem kell korlátozásokra számítani a közeljövőben.

Horgas Ádám főrendező elmondta, a drámatagozat idén nem bővül, nehéz és sűrű évad előtt áll, de lelkesen tekint a jövőbe. Dinyés Dániel zenei vezető ellenben az operatagozat bővüléséről számolt be: az új magánénekesek Ferenczy Orsolya, Tötös Roland és Szélpál Szilveszter. A tagozatvezető úgy fogalmazott, célja a tagozat felturbózása, amelynek első állomása az idei, országszerte kirívóan gazdag operarepertoár. A produkciók közül kiemelte Donizetti: Stuart Mária című operájának koncertszerű előadását, amelynek hazai ősbemutatója lesz a szegedi teátrumban.

A társulati ülés végén Barnák László jubileumi jutalmat adott a színház azon kilenc műszaki munkatársának, akik 25 vagy annál több esztendeje erősítik a színház közösségét. A Pro Theatro-díjjal ez alkalommal Kerek Attila zeneszerző, karmester, nyugalmazott főtanácsost méltatta a főigazgató. Bejelentette továbbá, hogy az eddig csupán számmal ellátott próbatermek a jövőben Gregor József, Oberfrank Géza, Imre Zoltán és Király Levente nevét viselik majd.