Szerencsére már van élő, de szeptemberben jön az eSzínház fesztivál

Szeptemberben érkezik az ország első online színházi szemléje, az eSzínház Fesztivál, melyet szeptember 17-26. között először rendeznek Magyarországon. Az fesztivál idején 25 prózai, valamint gyermek-és ifjúsági előadást tekinthetnek meg a nézők, többek között olyan teátrumok és társulatok előadásában, mint a Vígszínház, a KV Társulat, a Madách Színház, a Jászai Mari Színház, a Gólem Színház, az Örkény Színház, a Vörösmarty Színház vagy éppen a Trafó-Kortárs Művészetek Háza.

Talán nem közlünk újdonságot azzal, hogy eddig Magyarországon még nem volt online színházi seregszemle, s ami nem volt még sosem, az nem is igen tud hiányozni. A pandémia hozta úgy, hogy ez a fogalom mára egyáltalán értelmezhetővé vált, egy héten belül pedig, amennyire virtuális valóságában képes, kézzelfoghatóvá válik.

A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza a kilencnapos fesztivál utolsó napján, élő eredményhirdetés keretében.

A ZSŰRI ÉRTÉKELÉSE MELLETT A NÉZŐK IS SZAVAZNAK ÉS DÖNTENEK, AZ Ő VOKSAIK ALAPJÁN OSZTJÁK KI AZ ESZÍNHÁZ FESZTIVÁL KÖZÖNSÉGDÍJÁT.

Az eSzínház működtetője, az Alapítvány a Magyar Színházakért a nyár folyamán felhívást tett közzé magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára, hogy három különböző kategóriában nevezhetnek azon jogtiszta előadásaikkal, amelyek 2019 szeptembere óta mutattak be. A fesztivál célja kettős: egyrészről bemutatja, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, esetenként a színház és a film határán, másrészről megmutatja a pandémia által sújtott évadok ellenére a színházak értékes alkotásait.

Az Alapítvány és az eSzínház azzal támogatja a színházakat, társulatokat és alkotókat, hogy a befolyó jegybevételt megosztják a színházakkal és társulatokkal. A nevezési időszak alatt 21 intézmény és társulat 25 alkotással jelentkezett.

A fesztivál az eSzínház platformján, az internet virtuális térében zajlik majd. Az esemény alatt a nézők számára jegy- vagy bérletvásárlás mellett korlátlanul elérhetők az előadások, valamint az általuk legjobbnak ítélt produkciókra szavazhatnak is.

A zsűri tagjai:
Ráckevei Anna színművész,
Radnóti Zsuzsa dramaturg,
Horváth Csaba rendező-koreográfus,
Ujj Mészáros Károly filmrendező,
Légrádi Gergely az eSzínház vezetője.

Ezeket a szakmai díjakat osztják ki:
a legjobb digitális adaptáció (azaz a legjobb online vetítésre adaptált előadás),
a legjobb női főszereplő,
a legjobb férfi főszereplő,
a legjobb látványtervezés.

A fesztivál időtartama alatt öt alkalommal élő, ingyenes szakmai beszélgetéseket is közvetítenek neves színházigazgatók, vezető színészek, rendezők, dramaturgok és színházi szakemberek részvételével. Az élő kerekasztal beszélgetések során a nézők is kérdezhetnek.