Életükkel fizetnek szenvedélyükért

Puccini négyfelvonásos, szenvedéllyel fűtött, tragédiába torkolló operájának bemutatóját október 22-én tartják a Szegedi Nemzeti Színházban.

– A Bohémélet egy hegycsúcs. E remekművet ostromolni lehet bármely irányból, nem tesz kárt benne. Hogy mi közünk van most egy száz évvel ezelőtti operakarmesterhez? A folyamatosság. A kincsnek a megőrzése, mely csak úgy lehetséges, ha e mű megint elhangzik. Ez engem inspirál és felszabadít – fogalmazott Göttinger Pál rendező a produkció keddi nyitópróbáján.

A rendező koncepciójának központi hajtóerejeként a személyességet jelölte meg.

– Hogy egy felesleges művészekről szóló színdarabot csinálunk a Covid utáni homályos újraindulás pillanatában, mikor minden azzal volt tele, hogy menjünk el kapálni inkább, ez felszólít minket arra, hogy mutassuk meg, a világ nem csak a feltétlenül szükséges dolgokból áll. A másodperchez, amelyet egy néző Mimi halálakor átél egy nézőtéren, nem jut máshogy hozzá. Igenis számít és meghatároz bennünket a kultúránk – hangsúlyozta.
Elárulta, nem áll szándékában a mű aktualizálása, konzervatív produkciót tervez.

– Jobban hiszek a személyességben, mint az aktualitásban, és ez egy nagyon személyes történet. Arról szól, hogy a fiatalok, bohémek belehalnak abba, amilyen életformát élnek. Tönkreteszi őket testileg és lelkileg, mégis ezt akarják. Ráadásul közben teljesen lényegtelenek is. A legnagyobb és legtisztább dolgokat érző és azokban lángoló emberek senkit nem érdekelnek – fejtette ki.