Újra képernyőre költöznek a színházak

Második alkalommal rendezik meg Magyarország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált, amely szeptember 16. és 25. között várja az érdeklődőket a virtuális térben. A szemlén 19 produkció képviselteti magát.

Olyan társulatok előadásaival találkozhatnak a nézők, mint a Freeszfe Egyesület, a Katona József Színház, a Vígszínház, az Örkény Színház vagy a Forte Társulat, akikre a nézők is szavazhatnak: a szakmai elismeréseken és különdíjakon túl átadják a Közönség Díjakat is.

A fesztivállal a szervezők célja kettős: egyrészről igyekeznek megmutatni, hogy a színházak a nehézségek ellenére is értékes alkotásokat hoznak létre, másrészről szeretnének rávilágítani, hogy az online térbe adaptált előadások új látásmódot, megközelítést eredményeznek, és egyedi élményt nyújtanak a nézők számára.

A közönség az online produkciókra váltott jeggyel a teátrumokat is támogatja, ugyanis a bevétel egy részével a szervezők a szakmai munkát és intézményi működést támogatják. Az eSzínház Fesztivál ismételt megszervezésével az Alapítvány a Magyar Színházakért hagyományt szeretne teremteni.

A közönség mellett a fesztiválon résztvevő előadásokat szakmai zsűri is értékeli, melynek tagjai Fullajtár Andrea színművész, Béres Attila igazgató-rendező, Göttinger Pál rendező, Kelemen Kristóf dramaturg, Tóth Barnabás filmrendező és Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A díjazottak pénzjutalomban is részesülnek.

Az alkotások mellett kísérőprogramok színesítik a fesztivált, a szakmai beszélgetések megtekintése bárki számára ingyenes.

Az eSzínház Fesztiválon résztvevő színházak: Bethlen Téri Színház, Exit Generáció, Forte Társulat, FreeSZFE Egyesület, Független Színház Magyarország, Katona József Színház, Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, Kolibri Színház, Kőszegi Várszínház, KV Társulat, Madách Színház, Örkény István Színház, Radnóti Színház, Szegedi Pinceszínház, Vígszínház, Vörösmarty Színház, Weöres Sándor Színház és a Zichy Szín-Műhely.

Az előadások a fesztivál teljes időtartama alatt, szeptember 16. és 25. között bármikor megtekinthetők, akár jeggyel, akár bérlettel rendelkeznek a nézők. A kedvezményes, early bird bérletvásárlás augusztus 27-én indul, további információ az eSzínház oldalán érhető el.