Ötvös András bravúros alakítása májasok és lókolbászok között – A Csemegepultos naplója Zsámbékon

Augusztus 14-én a Zichy-kastély ősfás kertjének színpada csemegepulttá változik, hogy Gerlóczy Márton regényéből A csemegepultos naplójából Göttinger Pál rendezésében Ötvös András bravúros alakításában életre keltse a fiatal pesti írót, aki beleveti magát a budapesti Vásárcsarnok sűrűjébe.

„A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam.”

Életre kelnek a nagyvárosi hétköznapokból jól ismert karakterek, anekdoták bontakoznak ki előttünk Budapest színes, nyüzsgő, olykor bosszantó és abszurd hétköznapjairól. A májasok és lókolbászok világából nézve még pontosabban láthatóvá válik a társadalom keresztmetszete.

„Ötvös András a realista színjátszástól az abszurd blődliig kihasználja eszköztárának teljes palettáját. Keze alatt megszemélyesülnek a tárgyak: egy darab rongyból, papírból, egy papucsból, egy felmosómopból, vagy egy kabátból hihetetlen komikus erővel ember lesz, az eladandó libák lányokká válnak, a szalámi, a kolbász, vagy a sódar pillanatok alatt hangszerként kel életre, akikkel/amikkel társalogni, karakterizálni, zenélni lehet, miközben visítva röhögünk a másikon – és persze saját magunkon.

A történet egyszerű. Az írói ambíciókkal eddig nem sokra jutott Márczy Lajosnál betelt a pohár, és elhatározza, hogy beleveti magát az élet sűrűjébe. A két csemegeboltot működtető piaci kofa, Joli megtanítja neki a szakmai alapokat, majd beállítja őt az eddig üresen állt lóhús-termékeket árusító bolt pultjába. Lajos élete ettől kezdve a csemegeboltba betérő mindenféle vásárlók, a házában előforduló lakótársak, és a szabadidejében felszedett nők között zajlik, akiket hősünk naplószerűen rendre felidéz, elmesél. Csak épp egy idő után már maga sem tudja, hogy a húst keresi a nőben, vagy a nőt a húsban.

Itt mutatkozik meg annak a dramaturgiai nagyszerűsége, hogy Lajos egyszerre küzd meg a szakmával és a kapcsolataival, hiszen mindent általa és rajta átszűrve látunk, mondhatni nem csupán vásárlók és eladók vagyunk, de már-már mi vagyunk a termék is, testestől, lelkestől.” (forrás: infovilag.hu, gottingerpal.com)

A Legjobb alakítás díját nyerte el Ötvös András a tatabányai MOST FESZT-en alakításával, amellyel most augusztus 14-én Zsámbékra érkezik a nyári színház meghívására.

Szereplő: Ötvös András

Szerző: Gerlóczy Márton
Színpadra alkalmazta: Lőkös Ildikó, Göttinger Pál
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Plakát: Csáfordi László
Produkciós asszisztens: Jánoska Zsuzsa
A rendező munkatársa: Schneider Jankó
Rendező: Göttinger Pál

A Zsámbéki Nyári Színház előadásairól bővebben itt lehet olvasni.