Ezekkel a programokkal vár a Klebelsberg Kultúrkúria

Szeptember 1. és 30. között kiállítások, koncertek, táncházak, előadások, klubok, ismeretterjesztő előadások és még számos program várja a közönséget a Klebelsberg Kultúrkúriában, mely a II. kerületi, budai hegyek által körülölelt festői környezetben fekszik, a hajdani Klebelsberg-birtokhoz tartozó területen. A 2005 nyarán megnyitott intézmény különleges építészeti megoldásait a régi kúriaépület ihlette, mely a felújítást követően megőrizte klasszicista vonásait, és a korábbi Klebelsberg-iskolák egyike is eredeti stílusában áll.

A szeptembert a Hidegkúti Halnap nyitja, melyet szeptember 3-án 7 és 18 óra között tartanak. 8-án Árnyék Világ címmel Árvai György képzőművész kiállítását lehet megtekinteni. A tárlatot Ónodi Eszter színművész nyitja meg. Árvai György új képei a Hirosimát ért atomtámadásnak állítanak emléket, remélve, hogy ez a pillanat soha nem ismétlődik meg. 13-án Ludmann Mihály művészettörténész előadásában a Genius Loci – Milánó – A város művészete az alapítástól a gótika kezdetéig című előadást lehet meghallgatni, 16-án pedig Udvaros Dorottya Majdnem valaki című új lemezének bemutatóját élvezhetik a zene rajongói. Az új lemez sok szempontból az Átutazó világának folytatása. Bereményi szövegei ezúttal is a férfi-nő viszony finom árnyalatait vizsgálják, a nyolcvanas évek hangulatát persze felváltotta napjaink világa, melyet, mit sem bizonyít jobban, minthogy 21. század címmel született is egy dal. 17-én a Román Sándor Entertainment Affér című tácos előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Az elképesztően szórakoztató produkció a kultúrát, a tánc örömét hozza közel ahhoz a kitartó, lelkes rajongó közönséghez, akik hosszú évek óta szívesen kóstolnak bele a táncos színház világába. Két markánsan különböző családi háttérrel rendelkező fiatal történetébe pillanthatunk be egy felettébb szórakoztató, fantasztikus koreográfiával és szenzációs jelmezekkel megrendezett előadásban, amit egy csapat tehetséges fiatal táncos mutat be.

24-én a Tünet Együttes tagjainak közreműködésével a Kucok – Játssz velünk mesét! című interaktív meseszínház várja a legkisebbeket. A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, melyet 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánlanak. Az előadást Szabó Réka rendezte olyan művészek részvételével, mint Furulyás Dóra, Huzella Júlia, Lakos Fanni, Gőz István, Szabó Réka, Szász Dániel és Kántor Kata. Az első őszi hónapot 29-én az Orlai Produkciós Iroda Hárman a padon című előadása zárja, melyet Göttinger Pál rendezett. Aldo Nicolaj darabja három idős ember történetét meséli el, a vasnemzedék utolsó néhány élő képviselőjének nyugdíjas napjait. Bár a szereplők nem ismerik egymást, de lassacskán, ahogy rendre összefutnak a padnál… barátok lesznek. A barátságuk pedig fokozatosan feltölti őket, a kiürültség érzetét felváltja a valahová tartozás biztonsága, az újonnan felvett szokások megnyugtató rutinja. Az előadásban Benedek Miklóst, Gálvölgyi Jánost és Egri Mártát láthatja a közönség.

Kiemelt kép: Jelenet a Hárman a Padon című előadásból (Fotó: Orlai Produkciós Iroda)