ÖTSZÖRÖSÉRE UGRIK A DUNAÚJVÁROSI SZÍNHÁZ REZSIKÖLTSÉGE – CSÖKKENTIK A SZÍNHÁZ JÁTSZÁSI NAPJAIT

A dunaújvárosi Bartók Színházban az elmúlt hetekben folyamatosan tanácskoztak, erről Őze Áron, a színház igazgatója tájékoztatta az Indexet. Azt mondta, válságegyeztetésben „sajnos már rutint szereztünk a pandémiás időszakban. Most is terveztünk egyik nap, aztán másnap újra terveztünk, hiszen jöttek új és újabb szempontok – katatörvény, energiaárak, rezsi – a költségvetésünk átpozicionálásához”.

A Bartók Színházban nincs gázfogyasztás, mindent árammal oldanak meg. Őze Áron azt mondta, hogy 2022. augusztus 1-jén megállapodást kötöttek a szolgáltatóval, ami a teátrum esetében azt jelenti, hogy c

A Bartók Színház kétirányú támogatásával – közös fenntartója az önkormányzat és a kulturális kormányzat – még biztonságban érezheti magát. A helyi önkormányzattal állandó egyeztetésben vannak, és felvették a kapcsolatot az új kulturális tárcával is.

Őze Áron azt mondta, a kötelező takarékoskodás ellenére szeptembertől már nem tudnak működteti egy városi klubot, ezért ezt fájó szívvel visszaadják a dunaújvárosi önkormányzatnak. Valamint azt is biztos, a színházat a jövőben már nem tudják ingyen vagy óriási kedvezménnyel bérbe adni.

A 2022/23-as évadra nyolc bemutatót terveztek, a „belső megszorításaink” miatt azonban hét premiert tartanak. Azt a bemutatót halasztják el a 2023/24-es évadra, amely a téli időszakra esett volna, ebben a helyzetben ezt nem tudják év végén kigazdálkodni.

“Szerintem egy színházvezetőnek humánusnak kell maradnia főként kritikus időkben. Óvjuk a munkatársakat, a színészeket, és nem utolsósorban a nézőket. Nem küldünk el senkit, nem emelünk jegyárakat. A közönségnek csak hálásak lehetünk, hiszen a pandémia után gyorsan visszajöttek a színházba, kifejezték, hogy szolidárisak velünk. Most mi leszünk velük szolidárisak” – fogalmazott Őze Áron.

Dunaújvárosban rákényszerülnek arra is, hogy csökkentsék a színház játszási napjait csütörtökre, péntekre, szombatra.