Szeptembertől végre újra beavatnak az operák titkaiba

Két téma, két helyszín, arculatváltás és újdonságok - A 6szín mellett a Magyar Zene Házában is látható ősztől a népszerű sorozat.

Egy beavatási szertartás, amin többször is részt akarunk venni


Egyszerre sokkoló, lenyűgöző és reményt adó felismerés, hogy egy opera is okozhat olyan élvezetet, mint akár egy stand up est vagy egy rockkoncert.

A Dinyés Dániel és Göttinger Pál nevével fémjelzett Operabeavató közel tíz éve bizonyít telt ház előtt, és teszi mindenki számára élménytelivé az opera műfaját. Az összeszokott páros stand up-ja egy-egy opera hátteréről mesél, érdekes történetekkel, szórakoztató elemzéssel és improvizációval teszi érthetővé a művet, a műfajt. A rendhagyó előadás-sorozat célja, hogy a színházkedvelő, a már operarajongó, vagy még operafélő és a szórakozni vágyó néző számára is egyedülálló élményt nyújtson. Az alkalmakon a karmester-zeneszerző Dinyés Dániel vezeti be a nézőket a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést.

A Delta Produkció sorozata a 2022/2023-as évadban, együttműködésben a Magyar Zene Házával, Erkel Ferenc klasszikusát, a Bánk bánt szedi ízekre.

A Bánk bán a nemzeti operánk, amit állandóan kutatnunk kell, keresnünk titkait. Nem szabad elfednünk esetlegességeit, mert csak így tehetjük ragyogóvá erősségeit. Tökéletes alany egy beavatóhoz, ahol a zenén és a történetmesélés módján keresztül nemzeti identitásunk kérdéseit is szóba hozhatjuk

– mondja Dinyés Dániel, aki Göttinger Pállal és a meghívott operaénekesekkel együtt tíz részen keresztül mutatja be a művet ősztől.

Az Operabeavató nem csak új helyszínen mutatkozik be, de új sorozattal is készül. A Bánk bán elemzésével párhuzamosan, a már megszokott 6szín színpadán indul el Göttinger Pál vezetésével A rendező közbeszól című előadás. Dinyés Dániel innen sem hiányozhat, ezek az alkalmak azonban nem egyetlen mű végigtárgyalását tűzik ki célul, hanem egy-egy hívószó köré épülnek játékos, szórakoztató formában, az adott este témájához választva részleteket a teljes operairodalomból.

Minden előadáson egy másik fogalmat, szót járunk körül, olyasmiket, amelyek karmesterekkel, énekesekkel, rendezőkkel szembejöhetnek a munkájuk során – így nem csak velük, hanem a nézőkkel is Ilyen például a hazugság, szenvedély, gyilkosság, álruha, a kardozás, hadarás és még sorolhatnánk. Kulcsfogalmakat fogunk elemezni az énekesekkel és Danival egy-egy operajelenet zenei és színpadi elemzésén keresztül.

– mondja Göttinger Pál.

Az új helyszín és témák mellett az Operabeavató csapata új arculattal jelentkezik, és annak érdekében, hogy a megszokott minőséget megőrizve folyamatosan fejlődni tudjon, elindította Patreon felületét is. Az alkotók célja, hogy leghűségesebb nézőinek exkluzív tartalmakkal és szolgáltatásokkal hálálja meg a támogatást.
Aki eddig nem szerette a Bánk bán című operát, majd most fogja


Új helyre (is) költözik az Operabeavató, aminél kevés viccesebb produkció van az országban.

A rendező közbeszól című sorozat 2022. szeptember 15-étől a 6színben, míg a Bánk bán egész évadon át tartó elemzése szeptember 26-ától a Magyar Zene Házában látható.