APERTÚRA – MANUFAKTÚRÁT ALAPÍTOTTAK A K2 SZÍNHÁZ EGYKORI TAGJAI

A k2 Színház augusztus hatodikán tartotta utolsó előadását az Ördögkatlan Fesztiválon, ahol legelső, társulatként létrehozott előadásukat, a Züfecet adták elő, minden volt és jelenlegi társulati tagot felvonultatva. Előadás után közös összefogással búcsúztatták a társulatot a nézőkkel közösen – ezzel a gesztussal pedig hivatalosan is véget ért a k2 Színház működése.

Azonban az nem volt titok, hogy a társulat tagjainak egy része új néven folytatja tevékenységét.

Augusztus huszadikán meg is változott a k2 Színház Facebook-oldalának neve: APERTÚRA – A Perpetuum Manufaktúra

„A Perpetuum Manufaktúra (A-PER-TÚRA) egy olyan színházi alkotóközösséget jelöl, amelynek tagjai a színházon túl több, különböző művészeti és társadalmi projekt égisze alatt kíváncsisággal és nyitottsággal igyekeznek tágítani a közönséggel – a közösség tagjaival – való találkozás lehetőségeit. Hiszünk a párbeszéd erejében és abban, hogy kis lépésekkel, de képesek lehetünk alakítani a minket körülvevő világon.”

A TÁRSULAT HONLAPJA: www.apertura.live

Hamarosan el is kezdjük az évadot, méghozzá a Gólem Központban, ahová beköltözhettünk és saját bázisunk építésén dolgozunk. Ha minden jól megy, az ősz folyamán saját termünkben várjuk a nézőket, de addig is a k2 Színházként létrehozott előadásaink a Gólem Színház termében lesznek láthatóak, a Csányi utca 3-as szám alatt.

Az APERTÚRA négy új bemutatóval készül és egyel, ami a k2 égisze alatt kezdett létrejönni. A négy új bemutatóból az első egy koprodukció lesz a KÁVA Kulturális Műhellyel. Viktor Pelevin S.N.U.F.F. című regényéből készít tantermi előadást Sereglei András és Romankovics Edit URKAINA címen. Az előadásban Piti Emőke mellett Király Dániel és Formán Bálint látható.

Ebben a fantáziavilágban, valamikor a távoli jövőben a Bizáncium nevű, antigravitációs pányván lebegő, hatalmas gömbben él az emberiség szupermodern technológiával felszerelt elitje, s az alatta elterülő síkságon senyvednek az orkok milliói egyre hanyatló – s közben egyre nagyobb harci és munkasikereket elérő – diktatórikus társadalmukban. A bizánciumiak minden évben indítanak egy kis háborút ellenük, amely abból áll, hogy a Cirkuszban halomra gyilkolják az orkokat (majd hagyják, hogy azok győzelmet arassanak), s az erről készült filmfelvételek, a sznaffok jelentik az emberek mindennapos szórakozását. A sznaff tehát egyszerre a tévéhíradó, az esti film és a Való Világ számukra, valamint a legfőbb vallási szentség.

Ezzel a bemutatóval együtt az APERTÚRA Tantermi Fesztivált rendez a Gólem Központban, ahol egy hétvégén minden ifjúsági előadásunkat bemutatjuk, szeretettel várva főként tanárok és diákok jelentkezését. Ezek az előadások ugyanis – ahogyan a korábbi években is – iskolákba utaznak majd.

A társulat második bemutatóját a Rebelliseket is készítő Benkó Bence és Bíró Bence jegyzi, Hidegpont címmel, amely decemberben kerül bemutatásra. „A tudomány nem zárja ki annak a valószínűségét, hogy nem egy valóság létezik, emiatt a tudósok lelkesen kutatják, hogy mi bizonyíthatja a párhuzamos univerzumok létezését. Ennek eredménye, hogy a kutatókat évek óta érdekli a nagyjából 1,8 milliárd fényév széles hidegpont jelenség.” Avagy kis magyar (vagy nagy?) valóságunk számtalan párhuzamos dimenziójának története. Avagy az előadásban a teljes társulatot láthatja majd a közönség.

A harmadik bemutatónkat Gyombolai Gábor rendezi majd. A Kohlhaas-történetből készít tantermi előadást Gyöngy Zsuzsa, Borsányi Dániel, Bán Bálint és Urbán Richárd szereplésével. „A történet kapcsán olyan témákról tudunk majd a középiskolásokkal gondolkodni, mint a hatalom és a „kisember” viszonya, a kiszolgáltatottság, az igazságkeresés. Központi kérdésünk pedig az lehet, hogy meddig érdemes az embernek az igazságáért harcolni a hatalommal szemben?”

A negyedik bemutatót Király Dániel rendezi majd, akinek volt már alkalma bemutatkozni a k2 Színházban is rendezőként. A nagy sikerrel futó Rosencrantz és Guildenstern halott című előadást rendezte, ezúttal azonban saját művet hozna létre a társulattal és Cseh Dávid dramaturggal, Premier Bully címen – a hatalommal való visszaélés és zaklatások témakörén belül.

Az APERTÚRA új bemutatóin túl az évadban bemutatásra kerül A felperzselt tanya című előadás is, amely egy izlandi sagát dolgoz fel. A Brennu-Njals saga egy tanya fölperzselésének történetét írja meg 1011. szeptember 3-ról 4-ére virradó éjjelen.

Főhőse az egyik legjobb törvénytudó nagygazda, aki felismeri a korabeli hazai törvénykezés, a bíróságok elégtelen szervezettségét, és sikeresen létrehozat egy fellebbviteli bíróságot, a négy országnegyed bíróságai fölé kerülő ún. Ötödik bíróságot, de azzal a szépséghibával, hogy annak elnökségébe egyik nevelt fiát jelölteti. Tevékenységével több befolyásos, hamis vagy félhamis ember érdekeit sérti, és ezért a fölperzselés formájában, mondhatni, meglincselik, családjával, háza népével együtt bennégetik.

Az APERTÚRA továbbá igyekszik megnyitni kapuit egyéb programokkal is. Göttinger Pál közreműködésével Nekem is jár a kávé címen rendhagyó standup-esteket tartunk majd, ahol szó esik majd sok mindenről, amiről ritkán esik szó szakmánkon innen és túl. És még Urbán Ricsi is beszélni fog.

Szervezünk továbbá zenélést, kocsmakvízt, társasjátékot, folytatódik a BuborékPukkantók és a hírszínházi sorozatunk, a Cucli is (a Gólem Központban és a Katona József Színházban) Király Dani podcastot indít, amelynek felvételére mindenkit várunk szeretettel, valamint igyekszünk majd tematikus programokon vendégül látni az érdeklődőket az évad során. De haladjunk csak szépen, sorjában.

Kövessetek minket mindenfelé: https://allmylinks.com/apertura



Mindenkit ölel: az APERTÚRA csapata