Pénteken indul a szegedi MASZK kollekciója

Május végéig öt izgalmas produkciót láthatnak a nézők: két színházi előadással, egy tripla koncerttel és egy születésnapi találkozóval várják az izgalmas színházi élményre vágyókat a Régi Zsinagógában, valamint egy monodrámával az IH Rendezvényközpontban. Experimentális zene, az érvényesülés nehézségei, a háborúk mögött húzódó személyes sorsok, gyerekkor a nyolcvanas évekbeli Szegeden, a Régi Zsinagóga múltja és jelene – ezek köré épül a tavaszi program.

Május 12-én, pénteken a kulcsszavak az experimental, a postmetal, psychedelic rock. A szegedi Grand Café szervezésében három zenekar – a pozvakowski, a black particles és a Lucy Dreamin’ – lép fel a Régi Zsinagógában.

Május 16-án, kedden, a KV Társulat és a Láthatáron Csoport Kiállok magamért című előadása lesz megtekinthető, ami mindazon színházrajongókhoz szól, akik kíváncsiak, hogyan lehet támogató családi háttér nélkül, a sok buktató ellenére is sikeresen küzdeni, és megvalósítani az álmainkat. Az alkotók olyan, gyermekotthonokban felnőtt személyeket kerestek fel, akik a nehéz gyermekkori körülményeik ellenére ma már példamutató, a társadalomba integrált életet élnek. Az interjúalanyok közül három ember életét és sorsát ismerhetik meg a nézők, az ő szövegeiket egészítik ki az író-rendező Czukor Balázs által írt fiktív dramatikus helyzetek. A karakterek különböző szocio-kulturális hátterének köszönhetően a produkció nyelvezete is gazdag és sokszínű. A valódi élettörténeteken alapuló, egyszerre inspiráló és felkavaró történeteket Szegeden is jól ismert, kiváló színésznők elevenítik meg: Feuer Yvette, Háda Fruzsina, Kőszegi Judit, Száger Zsuzsa és Urbanovits Kriszta. Az EMMI „2021. Társadalmi Innovációja” díját elnyert előadást követően beszélgetésre invitálják a nézőket az alkotók.

Május 19-én 18 órakor az Ismerd meg a 180 éves régi Zsinagógát! című vezetett épületbejárásra várják a látogatókat, melynek apropója, hogy 180 éve, 1843. május 19-én avatták fel a Régi Zsinagógát. Az évforduló alkalmából az 1992 óta befogadószínházként működő épület múltját és jelenét szeretnék jobban megismertetni az érdeklődőkkel: mesélnek majd az épület történetéről, közös történetükről, a nézők bekukkanthatnak a kulisszák mögé, sőt, néhány különleges dokumentumot és fotót is lehet majd látni. A programra a belépés díjtalan.

Május 21-én, vasárnap – Szeged Napján – éppen egy szegedi történetet, Grecsó Krisztián Vera című nagysikerű regényének színpadi adaptációját mutatják be az IH Rendezvényközpontban, amely a könyvbemutatónak is helyet adott 2019-ben. Vera egy kislány a nyolcvanas évek Magyarországán, mégpedig Szegeden. Tanulja a világot, aminek a megértése bármikor nagy feladat lenne, de ebben az évtizedben különösen az. Valami nem stimmel a felnőttekkel, a fiúkkal, apával, anyával, a tanárokkal. A család sötét titkainak nyomozásábanaz, hogy ő egy gyerek, valójában nem hátrány, hanem olyan lehetőség, ami csak neki jutott. Csak ő tudja megemelni azt, ami már szinte agyonnyomja a felnőtteket. Úgyhogy nekilát, hogy mindennek a végére járjon… A monodráma a Junior Prima-díjas Grisnik Petra előadásában lesz látható, a kivételes darab rendezője Göttinger Pál.

Május 25-én, csütörtökön a Láthatáron Csoport Kenyértörés – krónika a görög-perzsa háborúkból című előadása zárja a MASZK Egyesület tavaszi programsorozatát a Régi Zsinagógában. Az elgondolkodtató előadás a szolidaritás és a háború viszonyát vizsgálja, de nem aktualizál, és nem ítélkezik: olyan univerzális kérdéseket feszeget, amelyek azóta léteznek, amióta az első ember fegyvert fogott a másikra. De mivel ezek a morális dilemmák nem csak a háború idején aktuálisak, az író-rendező Fábián Péter (ex-k2 Színház) és az alkotók lehetőséget kínálnak a nézőknek egy különleges színházi élményre. A társadalmi ügyeket és személyes dilemmákat egyaránt feltérképező előadásban – Ténosz szigetének lakóiként – a nézőknek is fontos szerep jut, hiszen közösen hoznak meg egy életbevágó döntést az izgalmas színházi este végén – közös érvelésre, beszélgetésre, véleménynyilvánításra invitálják a nézőket.

A Régi Zsinagóga programjaira online a Tixa oldalán (https://tixa.hu/maszk) lehet jegyet váltani, offline pedig a helyszínen előadáskezdés előtt 1 órával, a szabad helyek függvényében. Kedvezményes diák- és pedagógusjegy csak a helyszínen vásárolható, az adott igazolvány felmutatásával.

A Vera című előadásra online az IH Rendezvényközpont oldalán (https://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu) lehet jegyet venni, offline pedig az IH-ban nyitvatartási időben. Kedvezményes diákjegy itt is csak offline, személyesen vásárolható a diákigazolvány felmutatásával.