Ács Péter, Bogányi Gergely és Göttinger Pál a Papageno Klasszikban


A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának soron következő adása május 20-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Ács Péterrel, Bogányi Gergellyel és Göttinger Pállal.

Különleges, kétrészes interjúkból álló sorozatot indítottunk a Papageno Klasszikban. Hétről hétre jelentkező műsorunkban sorra vesszük a hazai szimfonikus zenekarokat, és egy-egy aktualitás köré fűzve beszélgetünk a zenekarok vezetőivel. A Danubia friss, nyitott, kreatív, szenvedélyes és sokszínű. Az ifjúsági zenekarként indult és máig fiatalos, lendületes, 30 éves zenekar ma Magyarország vezető együttesei közé tartozik.

Hámori Máté 2013 óta vezeti a zenekart, és különös hangsúlyt fektet rendhagyó koncertformátumok megálmodására és megvalósítására. Iskolák tornatermeiben, köztereken, nyugdíjasotthonokban és kis kocsmákban lépnek fel, hogy életkortól és szociális helyzettől függetlenül mindenkinek elvigyék a klasszikus zene örömét. Az 1993-ban alakult Danubia egykor ifjúsági zenekar volt, és bár eltelt 30 év, a csapat mit sem vesztett fiatalos, lendületes szemléletéből.

A zenekar hagyományosan a Zeneakadémián és a Budapest Music Centerben tartja évadainak legfontosabb hazai koncertsorozatait, de az elmúlt egy évben egyre többeket vonzanak saját, óbudai próbatermükbe is, amely gyerek- és felnőtt előadásoknak egyaránt helyszíne. Már kaphatók jegyek őszi bérletes előadásaikra, de számos bérleten kívüli előadással is készülnek. Ilyen lesz a zenekar 30. születésnapját ünneplő jubileumi koncert is a Müpában december 30-án – a zenekar évadzáró előadásai és nyári fellépései mellett erről is beszélgetünk Ács Péterrel, a Danubia Zenekar ügyvezetőjével.

A világ leghíresebb, több ezer főt befogadni képes koncerttermei után a Bogányi család három virtuóz tagjának muzsikája a Café Lisztben lesz hallható június 6-án. Bogányi Gergely zongoraművész, Clara Dent-Bogányi oboaművész és Bogányi Bernadett fuvolaművész meghitt hangulatú kamarakoncertjüket családi anekdotákkal fűszerezve osztják meg a közönséggel. A koncerten a zongoraművész a saját nevét viselő Bogányi-zongorát szólaltatja meg, amelynek már első prototípusa is az Aria Hotelben állt, és egy továbbfejlesztett verziója a mai napig a szálloda Music Garden auláját ékesíti. A Café Lisztnek otthont adó Aria Hotel minden részletében a zenének hódol. Az épület négy zenei szárnyát a jazz, az opera, a klasszikus és a könnyűzenének dedikálták, 49 szobájának mindegyikét egy-egy zenei legenda öröksége fémjelzi. A Bogányi család koncertjéről a Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművésszel, Bogányi Gergellyel beszélgetünk.

A nulladik perc címmel tartja új bemutatóját az Orlai Produkció június 16-án a Belvárosi Színházban. Az alcím „Egy új korszak hajnala két részben”, a történet Párizsban játszódik 1900 áprilisában, a világkiállítás idején. Az előadás szerepeiben Udvaros Dorottyát, Grisnik Petrát, László Lilit, Pataki Ferencet, Rohonyi Barnabást és Ficzere Bélát láthatjuk majd. A darab író-rendezője Göttinger Pál, aki a prózai színházi előadások és a Magyar Rádiónak készített hangjátékok mellett rendezett már barokk, belcanto, verista és kortárs operát, kórusimprovizáción alapuló zenés előadásokat, magyar és francia operettet, valamint magyar musical-ősbemutatókat is. Rendezői munkája mellett színészként, zenészként és színpadi szerzőként is aktív.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2023. május 21-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor. Szerkesztő: Kádár-Csoboth Judit, műsorvezető: Szerémi Nóra. Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.
A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.