Kevesebb színésszel és bemutatóval, de optimistán vág neki az új évadnak a Weöres Sándor Színház

A szombathelyi teátrum idén először a „külső körülmények” miatt veszteséges lesz. A cél ennek ellenére az, hogy a nézők ebből semmit ne vegyenek észre.

A hagyományokat megőrizve, "olcsóbb" jegyekkel és új előadásokkal készül a 2023/24-es évadra a szombathelyi Weöres Sándor Színház, melynek részleteit egy szerda délutáni sajtótájékoztatón jelentették be.

Horváth Soma kultúráért (is) felelős alpolgármester elmondta, elégedettek voltak az idei évad (eddigi) számaival, épp ezért továbbra is támogatják a színház működését. Utalt arra, hogy nincs túl jó anyagi helyzetben a teátrum,

az államtól ugyanis idén még egyetlen forintnyi támogatás sem érkezett.

Később azonban kiderült, hogy mintegy háromszázmillió forint napokon belül megérkezhet . Amennyiben ez mégsem történne meg, vagy további nehézségei adódnak a színháznak, az önkormányzat kisegíti majd a teátrumot.

Először lesz veszteséges

Tóth András , a Weöres Sándor Színház gazdasági igazgatója a sajtótájékoztatón közölte, ebben az évben „külső hatások” miatt veszteséggel számoltak, ami a színház indulása óta először történik meg.

Ennek ellenére úgy döntöttek,

a jegyárakat egyáltalán nem emelik a következő időszakban.

Úgy vélik, ennek hatása csak a későbbiekben érződik majd, és terveik szerint 2024 nyaráig nem emelnek árat.

Hozzátette, a bérletesek továbbra is kapnak majd kedvezményeket , többek között a karneválszínházi jegyárból is.

A tájékoztatón kiderült, tesztjelleggel bevezetik a dinamikus árazást . A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Pál utcai fiúk című előadásra nem szabják meg előre a jegyárakat, azt a rendszer a kereslet-kínálat alapján generálja majd. Így lesz olyan néző, aki például ugyanarra az előadásra 5500 forintért veszi majd meg a jegyet, de lesz olyan is, aki 3500 forintért váltja majd meg a belépőt – tették hozzá.

Négy távozó, kevesebb előadás

Tóth András hozzátette, idén csökken a társulat létszáma is.

A távozók között van Avas Attila, Keller-Dénes Emőke, Major Erik és Róbert Gábor. Érkező nincs.

A gazdasági igazgató elmondta, a húsz főre zsugorodó társulat kevésnek tűnhet, a színház indulásakor viszont már voltak ennyien.

A tájékoztató vége felé Szabó Tibor , a színház igazgatója elmondta, kevesebb bemutatóra lehet számítani , melyeken csak a társulat színészei játszanak majd. Céljuk azonban az, hogy a nézők ne vegyenek észre semmit a nehézségekből.

Szeptember végén az Óz, a csodák csodája , december elején pedig a Hegedűs a háztetőn debütál majd a Weöres Sándor Színházban.

Az igazgató hozzátette, a sikeres előadásokat továbbra is játsszák majd, így műsoron marad többek között a Kivilágos kivirradatig, a Candide és a Nagyapám, Frank Sinatra is.

forrás: https://www.nyugat.hu/