A WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ 2023/2024-ES ÉVADISMERTETŐJE

Óz, a csodák csodája, Hegedűs a háztetőn, Énis, teis - ezek az ismert darabok is szerepelnek a Weöres Sándor Színház 2023/2024-es évadának műsorán. Hat premiert terveznek, köztük ősbemutatót is láthat a közönség. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették kedden.

Hat bemutatóval készül a Weöres Sándor Színház a következő évadban. Jön az Óz, a csodák csodája Halasi Dániel rendezésében, aki bár Nyíregyházán már színpadra állította a darabot, most teljesen új anyagból dolgozik. Az Énis, teis című darabot Göttinger Pál rendezi, a történet mélylélektani szondaként mesél el egy rég elfeledett, de hirtelen felszínre bukkanó esetet. Minden idők egyik legismertebb musical-jét, a Hegedűs a háztetőn-t Horváth Csaba álmodja a Weöres Sándor Színház nagyszínpadára. Betekinthetünk Tevje, a tejesember és családja életébe. A Gyévuskát Nagy Péter István rendezi. A cselekmény a magyar hadsereg 1942-es Don-kanyarba vonulását megelőző napon játszódik. A Mikve-t Widder Kristóf hozza színpadra, csak női szereplőkkel, akik egy ortodox zsidó rituális fürdőben találkoznak egymással időről időre. Itt szembesülnek saját magukkal, vágyaikkal és kérdéseikkel. A Tesztoszteront Szikszai Rémusz rendezi. Hat férfit láthatunk egy olyan helyzetben, ahol bár nők nincsenek jelen, mégis róluk van szó. A színház célja minden korosztályhoz eljutni, gazdag műfaji kínálattal.

Szabó Tibor - igazgató, Weöres Sándor Színház
“Tulajdonképpen a sokoldalúságra törekedtünk olyan szempontból, hogy mindenképpen színes kínálatot igyekszünk nyújtani. Értve ezalatt azt, hogy minden közönségréteg megtalálja a kínálatban a kedvére valót. Éppen ezért van dráma, van vígjáték, és amit külön hangsúlyoznék, hogy az évad fele az zenés előadásból tevődik össze, amit gondolom nagyon sokan már régóta várnak.”

A társulat létszáma négy fővel csökken. Vannak, akik családi okok miatt távoznak, mások új társulathoz szerződnek. A következő évadra nem érkezik vendégszínész, a társulat 20 művészének szerepeltetésével rendezik az előadásokat. Az évadismertetőn Horváth Soma alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a színház egyfajta közművelődési térként is tudott működni az elmúlt hónapokban.

Horváth Soma - alpolgármester
“Én nagyon bízom abban, hogy most olyan évek jönnek, amikor nem kell energiaválsággal, vagy éppen járványhelyzettel megküzdenünk és nem keretek között fog működni a kulturális élet, az önkormányzat a lehetőségeihez mérten minden jellegű támogatást meg fog adni. Külön öröm, hogy a színház több városi nagyrendezvényben is részt vesz az idei évben is, így például az Aktív időskor programban, illetve az Érezd Szombathelyt kulturális fesztiválsorozatban is részt fog venni egy külön fesztiállal.”

Az évadismertető után kiállítás nyílt a Weöres Sándor Színház aulájában, a névadó születésének 110. évfordulója alkalmából. A tárlat három egységből alkot egészet: megtekinthetjük a költő rajzait, Segesdi György szobrászművész Weöres Sándort ábrázoló mellszobrát, és fülhallgatón keresztül hallani lehet a költő verseit a társulat tagjainak előadásában.