Hagyomány és megújulás – ismertették a Weöres Sándor Színház 2023/2024-es évadának tervét

Sajtótájékoztatón ismertette a Weöres Sándor Színház a 2023/2024-es évad tervezetét. 6 új bemutatóra kerül sor, 4-en távoznak a társulattól, megrendezésre kerül a HATÁRVONALAK Színházi Fesztivál.

A keddi sajtótájékoztatón Horváth Nóra kommunikációs vezető arról beszélt, hogy a Weöres Sándor Színház 2023/2024-es évada három jelszó köré koncentrálódik: 1. méltányos színházjegy, kedvezményes bérlet 2. megújulás és hagyomány 3. a zenés darabok évada.

Horváth Soma kultúráért (is) felelős alpolgármester megköszönte a színház felelős gazdálkodását az energiaválság közepette, és gratulált az eddigi látogatottsági adatokhoz. Elmondta, tisztában van a közművelődési térként is működő intézmény anyagi helyzetével, mivel az államtól az idei évben még nem érkezett támogatás, és az önkormányzat kész arra, hogy a jövőben minden segítséget megadjon.

Tóth András, a Weöres Sándor Színház gazdasági igazgatója arról beszélt, hogy 13 éve dolgozik a színháznál, ám ez az első személyes részvétele sajtótájékoztatón. A színháznak veszteséges évet kell zárnia - a fennállása óta először -, mely jórészt a magas energiaáraknak és a következtében kialakult körülményeknek köszönhető. Tavaly ősszel költségmegtakarítási tervet kellett bevezetni, melyet a következő évadnál is figyelembe vesznek. A takarékossági folyamat része, hogy kevesebb bemutatóra kerül sor, a színészek létszáma 20 fő lesz, ami nem rendkívüli a színház történetében, hiszen a megalakuláskor is 19-20 fővel indultak. A 20 fő megfelelő a műhelymunkához. Saját maguk által létrehozott, saját színészeik által előadott műsorokra törekszenek.

Az évad fókuszában a nézők állnak, az infláció őket is ugyanúgy sújtja, ezért kedvező jegyárakkal, bérletárakkal igyekeznek a színházba csalogatni őket. A jegyárak érintetlenek maradnak, a bérletek még kedvezőbbé válnak, egy elődadás 2500 Ft-ba kerül a bérleteseknek, és plusz kedvezményeket is kapnak a karneválra és a bérleten kívüli előadásokra. A COVID-járvány a nézői szokásokat is átalakította, a kiszámíthatatlan jövő miatt kevesebben bérletet, mint jegyet, 2,5-szer több bevétel származott a jegyekből, mint a bérletekből. A diákjegy ára is marad, a kiemelt felnőtt előadások ára emelkedik csak. Kísérletképpen dinamikus árazást vezetnek be a Pál utcai fiúknál: nem lesz rá fix ár, kereslet-kínálat alapján állapítják meg, előfordulhat tehát, hogy valaki ugyanarra az előadásra 5500 forintért veszi majd meg a jegyet, más valaki pedig 3500 forintért.

Szabó Tibor, a színház igazgatója elmondta, hogy van remény arra, hogy megkapják a szerződés szerinti állami támogatást, a miniszterelnök már aláírta a szükséges dokumentumokat, és a közeljövőben megérkezik a 300 millió Ft a színházhoz. A színház közös állami és önkormányzati fenntartásban működik, 300 millió Ft-ot kap az államtól és 200 millió Ft-ot az önkormányzattól.

Az igazgató ezután ismertette a következő évadot.

4 fő távozik a társulattól: Avas Attila, Keller-Dénes Emőke, Major Erik és Róbert Gábor.

A társulat létszáma 20 fő lesz, 6 új bemutatóra kerül sor, melyet saját színészekkel, szereposztással valósítanak meg. Megújulás nélkül nem tud működni egy társulat, Szabó Tibor azt szeretné, ha a színház egy saját profilt tudna létrehozni, melyben kiemelt szerepet kap a testtudatosság és a zene. Továbbra is fontosnak tartja a színházlátogató és színházat értő fiatalok kinevelését.

2023/24 - Bérletes előadások:

Óz, a csodák csodája -családi musical (rendező: Halasi Dániel)

Kultikus történet a legkisebbekben lakozó erőről, a barátságról és a világ megváltoztatásáról a lehető legegyszerűbb, de nagyszerűbb megoldásokkal...

Légrádi Gergely: Énis, teis -ősbemutató (rendező: Göttinger Pál)

Légrádi Gergely Énis, teis című darabja mélylélektani szondaként mesél el egy rég elfeledett, egykor eltusolt, de most felszínre bukkanó esetet, ami ahogy kitudódik, mindenki lecsap rá.

Hegedűs a háztetőn -musical (rendező Horváth Csaba)

Generációk és világok ütköznek egymással egy egyre forrongóbb és labilisabb időszakban, a világ egyik legismertebb musicalében.

Pintér Béla: Gyévuska -zenés dráma (rendező: Nagy Péter István)

Távlatok helyett sorsokat, történelem helyett személyes tragédiákat mutat fel ez a fájóan komikus, prózaian zenés történet.

Hadar Galron: Mikve -színmű (rendező: Widder Kristóf)

Anyák és lányok, feleségek és szeretők szerepek és elvárások között sodródnak a férfiak által uralt, zárt világban, ahol az összefogás ereje és a szabadság iránti vágy megpróbál utat törni magának a megcsontosodott kötöttségek ellenére is.

Andrej Saramonowicz: Tesztoszteron -vígjáték (rendező: Szikszai Rémusz)

A Tesztoszteron ironikus és humoros látlelet a nemek közti különbségekről és azonosságokról, frusztrációkról és félelmekről, magunkkal hozott és öntudatlanul is működő családi mintáinkról.

A Karneválszínházban Fábián Péter: Asszonyok parlamentje című helytörténeti krimijét nézheti meg a közönség.

Rögös út vezet odáig Szombathely történetében, amíg a savariai Ízisz-szentélyt felépítő misztikus pannon papok istennőt dicsőítő énekeitől eljutunk addig a bizonyos Greisinger Ottónéig, aki 1913-ban nem átallotta összehívni ez első vidéki női parlamentet, ahol szombathelyi asszonyok hazánkban elsők közt gondolkoztak el a női választójog bevezetéséről. Ez alig kétszáz évvel azután történt, hogy Vas vármegyében lezárult az utolsó boszorkányper, de még jóval azelőtt, hogy az ötvenes években megkezdődött volna az Iseum feltárása a város határában, melynek során előkerült az a rejtélyes földalatti folyosó, amely egészen az Otp Bank alá benyúlik, és amelynek végén ott lehet a válasz, hogy miért emelte a Varázslás Istennője Savaria városát az asszonyok tiszteletjére...

Június 23-án a HATÁRVONALAK Színházi Fesztiválra kerül sor, melynek keretében a különböző színházi kifejezési formák bemutatására kerül sor.

AZT MESÉLD EL, PISTA!

Mácsai Pál önálló estje a HATÁRVONALAK Színházi Fesztiválunk keretében látható a Weöres Sándor Színházban

BOLDOGTALANOK

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Boldogtalanok című előadása, a 10. Színházi Olimpia keretében látható a Weöres Sándor Színházban.

APRÓ, VÉRES BALLADÁK

A HATÁRVONALAK Színházi Fesztivál programjában látható a a Forte Társulat, a Pannon Várszínház és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió közös produkciója