Egy kortárs magyar darabot és egy filmként nagy nemzetközi sikert arató dán történetet mutat be nyáron az Orlai Produkció

A nulladik perc című kortárs magyar dráma júniustól látható a Belvárosi Színházban, a Még egy kört mindenkinek előadása júliusban és augusztusban a Városmajori Szabadtéri Színház, ősztől a Belvárosi Színház műsorán szerepel. Előbbit Göttinger Pál írta és maga is rendezi, utóbbit Paczolay Béla állítja színpadra.

Az Orlai Produkció repertoárján a kezdetek óta megtalálhatók a kortárs magyar drámák, amelyek a körülöttünk levő világot ábrázolják, aktuális történeteket mutatnak meg. Göttinger Pál darabja, A nulladik perc friss mű, de több mint egy évszázaddal korábbra repíti a nézőket.

Az idő 1900, a helyszín Párizs, ahol a Szajna partján teherszállító bárkák sorakoznak kikötve. Itt, a hajókon és a rakparton él Marcel, a Belleville nevű uszály tulajdonosa és kapitánya, felesége, Georgette, Mme Pie, a kikötői asszonyság, Henry, egy fiatal és Môle, egy idősebb rakodómunkás, aki megjárta a háborút is, és Pötyi mama, a száz és körüli hajléktalan nő. A történet hátterében pedig a világkiállítás, a metró, a mozgójárda, az Elektromosság palotája és egy Puccini-opera... Pezseg, változik a világ minden rendű és rangú ember körül, új találmányok, hihetetlennek hangzó események tartanak izgalomban mindenkit.

A problémák mindennaposak, de valahogy mégis határtalan az emberek optimizmusa, jövőbe vetett hite. Nem véletlen, hogy a darab műfaja: egy új korszak hajnala két részben.

Ám nem történelmi színdarabról van szó, szögezte le az Orlai Produkcióval rendezőként immár nyolcadik alkalommal dolgozó, de íróként most debütáló Göttinger Pál, aki az olvasópróba előtt így fogalmazott A nulladik percről: „Ez egy Puccini-parafrázis, egy házasfelek között játszódó szerelmi történet. Párizsban játszódik 1900-ban, amikor az emberiséget olyan elemi erejű optimizmus járta át, amilyet a történelem során azelőtt és azóta sem lehetett érezni soha, és ami utólag (az épp akkor kezdődő 20. századot már ismerve utólag) egészen szívfacsaró, de közben mulatságos is.

Ha a szívünk mélyére nézünk: mióta élünk, tényleg mindig minden rosszabb lett? Vagy jobb? Vagy egyik sem?

Ezek a saját gondolataink is lehetnének, különösen nekem, aki most vagyok negyvenéves, tehát lényegében ez most itt az aranykor. Szóval mostani fejjel gondolkodó szereplők vannak benne, hiába a történelmi díszlet. Egy szerethető, könnyű kezű, szelíd és játékos, történetmesélő előadást készítünk elő – aztán meglátjuk”.

Ebben alkotótársai Nagy András dramaturg, Ondraschek Péter díszlet- és Cselényi Nóra jelmeztervező, valamint a közreműködő művészek. Az előadásban Pataki Ferencet, László Lilit, Udvaros Dorottyát, Rohonyi Barnabást és Ficzere Bélát láthatja a közönség. A nulladik perc bemutatója június 16-án lesz, ezt követően június 17-én 18-án látható a produkció a Belvárosi Színházban, ahol a nyári országos turné után ősztől ismét várja a nézőket.

A másik nyári bemutató fordított utat jár be: szabadtéren kezdi a szériáját, hogy ősztől a Belvárosi Színház repertoárjára kerüljön. A Még egy kört mindenkinek címről a magyar nézőknek is elsősorban a hatalmas sikerű, a jelentős európai és tengerentúli díjakat, köztük a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjat elnyerő dán film ugrik be – pedig eredetileg színdarab volt a történet. Ezt a két szövegváltozatot gyúrta egybe Paczolay Béla rendező és Zöldi Gergely fordító-dramaturg, hogy

nagy beleérzéssel és humorral szembesítsenek bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt.

Az előadás éppen ezért nem is elsősorban az alkoholról szól, hanem az életközepi válságról, a változtatás lehetőségéről és módjairól, és arról, milyen ereje lehet a közösségnek.

A négy tanárt Király Attila, Schruff Milán, Epres Attila és Debreczeny Csaba alakítja, a díszletet Zöldy Z. Gergely, a jelmezeket Pető Kata tervezi. Ahogy a filmben, úgy az előadásban fontos szerepet kap a zene és a mozgás, ebben Furák Péter és Bodor Johanna van a rendező segítségére.

A Még egy kört a Szabad Tér Színházzal együttműködésben készül, a szabadtéri bemutató július 21-én lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Itt még két alkalommal, július 22-én, illetve augusztus 14-én nézheti meg a közönség az előadást, amely szeptembertől a Belvárosi Színház repertoárjára kerül.