Nem akkor, amikorra tervezték, de meglesz a Pécsi Nemzeti színházigazgatói vitája

Hiánypótló és a maga nemében egyedülálló vitát szervez az Emberség Erejével Alapítvány és a Jelenkor folyóirat a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázatára jelentkezők közt. Ahhoz azonban, hogy ez végül valóban megvalósuljon, módosítani kellett az eredeti dátumon.

A pályázatok mögött mindenütt több ember, egy csapat van, de a négy pályázatnak négy vezetője van, ők: Bodor Johanna, Csányi László, Komáromi György és Lipics Zsolt.

Őket kereste meg az EEA-Jelenkor-páros azzal, hogy üljenek le vitázni egy nyilvános, a nagyközönség előtt nyitott esemény keretében. Amire egyébként nem csak mostanában, de előtte sem igen volt még példa. S mivel ez a vitaest, most úgy tűnik, valóban meglesz, szimbolikus is: hiszen az országos színházi találkozó, a POSZT városában kerül rá sor, ráadásul éppen akkor, amikor a színházi szakma kifejezetten megosztott és amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása miatt még mindig tart a hallgatók egyetemfoglalása és az SZFE sztrájkja.

A pécsi színházigazgatói vita objektív, szabályozott keretek közt zajlik majd, így tudják bemutatni elképzeléseiket az aspiránsok a PNSZ jövőjét illetően, ismertetni álláspontjaikat, reagálni egymás felvetéseire.

A vitaesttel a szervezőknek nem titkolt szándéka feléleszteni egy régi hagyományt, ráébreszteni az embereket arra, hogy beleszólásuk, vélemény-nyilvánítási joguk van az életüket érintő kérdésekben.

A vita vezetője Balogh Robert író, a Szabad Pécs külsős munkatársa. Balogh Robert színikritikusként, kulturális újságíróként, szerkesztőként a pécsi kulturális élet meghatározó alakja, 2019 óta a PNSZ felügyelőbizottságának tagja.

A Emberség Erejével Alapítvány által kapott sajtóközlemény szerint a PNSZ-igazgatói posztra pályázók kérésére tekintettel a vitaestet október 21-én rendezik meg: a városházi bizottsági meghallgatást követően, de még a konkrét döntést megelőzően.

A pályázók többsége biztosra jelezte részvételét a vitán, a szervezők bíznak benne, hogy teljes létszám mellett tudják megtartani az eseményt.

A Szabad Pécs korábbi cikkéből kiderül, hogy az egyik aspiráns már nyilvánosságra hozta a pályázatát.

A vitaest Facebook-eseménye elérhető ITT.