Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

Fásítanak búcsúzóul az Ördögkatlan falvaiban

Az Ördögkatlan Fesztivál szervezői a hétvégén elköszönnek a vírusos, nehéz évtől, illetve a kétszer is elmaradt 13. Ördögkatlantól és kisebb közösségi programokat szerveznek a fesztivál falvaiban.

A búcsúval a jövőre gondolnak, mégpedig falültetéssel, hiszen minden egyes elültetett fa, cserje, bokor egy szavazat az élet mellett. Nagyharsányban pénteken 15 órától a Vásártér utcában (Faluturisták, Beck Zoli és barátai, Kisgyörgy Kincső, Szuhay Márton és Kiss Andor), szombaton 10 órakor pedig Villánykövesden, a játszótér mellett ültetnek fákat és bokrokat. Itt egyébként más programokkal is várják a kimozdulni vágyókat, a Zöld Híd Alapítvány játszóháza és gyerekelőadás is lesz Matta Lóránt (Bóbita Bábszínház) előadásában.

Beremenden szombaton 15 órakor a beremendi Szoborparkban-Lovaspályán ültetnek fákat, majd 17.30-kor a k2 Színház ősbemutatóját láthatják a résztvevők a színházteremben „Béke avagy a nagy Dionüszia” címmel.