Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Törőcsik Mari összehozta egy estére Alföldi Róbertet és Vidnyánszky Attilát

Törőcsik Mari máig velünk él, kedden például összehozta a Nemzeti Színház korábbi és mostani igazgatóját is egy estére. A közönség több percig állva, némán tisztelgett a Nemzet Színésze előtt. „Hiányzik belőlünk a nagyvonalúság. A felülemelkedés képessége. Boldogító érzés, amikor ezzel mégiscsak találkozik az ember.” Törőcsik Mari mondatait nem véletlenül választotta a rendező, Bérczes László a keddi, a magyar dráma napján megrendezett „Senkié és mindenkié” – Törőcsik Mari-emlékest mottójává, hiszen a mai magyar színházi életből nagyon is hiányzik a nagyvonalúság és a felülemelkedés is. És igaza volt: tényleg boldogító érzés volt megtapasztalni, hogy ha máskor nem is, de egy ilyen megemlékezés erejéig képes ez a végletesen szétszakított szakma valamennyire közösen kiállni valamiért. Konkrétan Törőcsik Mariért. Újra. Legutóbb a 80. születésnapján volt így. Hiszen ő valóban senkié és mindenkié, nemigen sajátíthatja ki semelyik oldal, egész élete és művészete erről szólt. Az est Maár Gyul

Fásítanak búcsúzóul az Ördögkatlan falvaiban

Az Ördögkatlan Fesztivál szervezői a hétvégén elköszönnek a vírusos, nehéz évtől, illetve a kétszer is elmaradt 13. Ördögkatlantól és kisebb közösségi programokat szerveznek a fesztivál falvaiban.

A búcsúval a jövőre gondolnak, mégpedig falültetéssel, hiszen minden egyes elültetett fa, cserje, bokor egy szavazat az élet mellett. Nagyharsányban pénteken 15 órától a Vásártér utcában (Faluturisták, Beck Zoli és barátai, Kisgyörgy Kincső, Szuhay Márton és Kiss Andor), szombaton 10 órakor pedig Villánykövesden, a játszótér mellett ültetnek fákat és bokrokat. Itt egyébként más programokkal is várják a kimozdulni vágyókat, a Zöld Híd Alapítvány játszóháza és gyerekelőadás is lesz Matta Lóránt (Bóbita Bábszínház) előadásában.

Beremenden szombaton 15 órakor a beremendi Szoborparkban-Lovaspályán ültetnek fákat, majd 17.30-kor a k2 Színház ősbemutatóját láthatják a résztvevők a színházteremben „Béke avagy a nagy Dionüszia” címmel.