A kortárs zene olvasztótégelye – Komp ajánló




Elengedhetetlen, hogy a fülünk nyitott legyen az új dallamokra. Hogy átéljünk a komfortzónánktól távolabb eső zenei kompozíciókat is. Hogy felfedezzük ismeretlen alkotók műveken keresztül átadott érzéseit és megtaláljuk magunkat bennük. Ebben segített többek között a Magyar Zeneművészeti Társaság által megrendezett Mini-Fesztivál is, amely évről-évre lehetőséget biztosított a fiatal zeneszerző-generáció bemutatkozásának. Ezt a hagyományt folytatja a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül megrendezésre kerülő Komp, a magyar kortárs zenei platform rögtön három felvonásban enged teret a művészet szabad áramlásának. A szervezők szerint a „Komp estjein a jelen elismert és a jövő ígéretes hazai és nemzetközi komponistáinak új alkotásait ismerhetjük meg”, a találkozásoknak pedig mindegyik alkalommal a Tesla Loft ad otthont.

Az eseménysorozat október 13-án este a Komp 3.1 elnevezésű koncerttel rajtol el, amely igazán változatos élményeket kínál, hiszen a zenei kalandozás a kettősfugától a versenyműig tart, közöttük három olyan kompozícióval is, amely az Anima Musicae Kamarazenekar felkérésére született. Az est folyamán felcsendülnek ismert és elismert Erkel Ferenc-díjas (Olsvay Endre, Huszár Lajos, Horváth Barnabás, Beischer-Matyó Tamás, Dukay Barnabás), Junior Prima díjas (Tornyai Péter, Solti Árpád) és Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíjas (Derecskei András, Dinyés Dániel) zenészek szerzeményei. Dukay Barnabás és Beischer-Matyó Tamás esetében ráadásul ősbemutatókra számíthat a közönség a „Concerto antico”, illetve a „Dél királynője feltámad az idők végeztével” tételek képében. Vezényelni Derecskei András karmester és hegedűművész fog, akinek nevéhez rengeteg mű ősbemutatója fűződik a kortárs zeneirodalomból, és nemzetközi szinten is kiváló eredményekkel büszkélkedhet.

A muzsikahullámok meglovaglása október 14-én este folytatódik a 3.2-es verziószámmal, amely nem a szürke, hanem a kamarazene legkülönbözőbb árnyalatait prezentálja a zeneszerető nézőknek. A hiánypótló program során beköszönnek Győrffy István és Durkó Péter vonósnégyesei, Csemiczky Miklós érdemes művész brácsaduója, a Kossuth- és Erkel-díjas Soproni József dalai Czigány György versei alapján és Megyeri Krisztina dalai Iréne de Saint-Christol verseire építve. Az Artisjus-díjas Bánkövi Gyula A távoli hegyek titkaiba avat be minket egy négykezes zongoradarabbal, továbbá ősbemutatókkal készül Barta Gergely (Toccata secunda), Hollós Máté (Pastello con sentimento) és az Erkel-Ferenc díjas Zombola Péter (Perpetuum mobile). A színpompás egészbe egy különleges vendég, Göttinger Pál Junior Prima díjas rendező csempész plusz árnyalatot, aki olyan darabokat jegyez, mint A csemegepultos naplója vagy vadonatúj előadása, a Hogyan szeret a másik?, de a Budapesti Vonósokkal folytatódó Operajátszóház játékmesterének szerepében is őt tisztelhetjük.

Az október 15-i Komp 3.3-at már a generációk kifejezéssel jellemzik, amely nem véletlen, ugyanis a magyar kortárs zenei platform eme manifesztálódása különböző korosztályokhoz szól. A több mint tíz darabot felvonultató hangversenyen megtalálható Bella Máté kamarakompozíciója (Phantasm), az Artisjus-díjas Kecskés D. Balázs Liebesliedere és a Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíjat nyert Molnár Viktor műve (Miracles of Interstellar) is a fiatalabbaknak címezve, Tóth Péter Őszi szonátája az ötveneseket szólítja meg, míg a Kossuth Díjas, idén a 85. születésnapját ünneplő Balassa Sándor különleges hangszerelésű triója, a 80-hoz közelítő Dubrovay László tubás varázslata (Solo No. 3) és a 70 felé lépdelő Fekete Gyula Pósa Lajos-dalai az idősebbeket célozzák meg. Rajtuk kívül az est fényét emeli továbbá Barabás Árpád Cselló-zongora szonátája, Sugár Miklós Beethoven-évfordulóra írt műve (L. v. B. alio modo) és Dobszay-Meskó Ilona Szénné vált szeretők című zenei költeménye is. Természetesen a Komp záróakkordjáról sem hiányozhat egy vendégművész, így a fellépők között köszönthetjük a Blahalouisiana zenekar énekesnőjét, Schoblocher Barbarát is.

A mostani bizonytalan és korlátozásokkal teli időszakban talán minden eddiginél fontosabb, hogy legyen olyan közeg, amelyben feltöltődhetünk és szárnyat bonthatunk, a zene szereteténél pedig nem is találhatnánk kiválóbb alkalmat. Aki részese szeretne lenni ennek az érzésnek, az októberben három alkalommal is átadhatja magát neki: a Komp 3.1 a Kettősfúgától a versenyműig kalauzolja el a jelenlévőket, a Komp 3.2 a Kamarazene árnyalataival gyönyörködtet, a Komp 3.3 pedig különböző Generációkkal várja az érdeklődőket. A jegyvásárlás már elindult a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál honlapján, így ha melankólia helyett melódiára vágynánk, érdemes meglátogatni azt.