$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Bordás Barbara: „A szende karakterek nem igazán nekem valók”


A Budapesti Operettszínház primadonnáját most a Miskolci Nemzeti Színházban is láthatja a közönség, Ábrahám Pál: Bál a Savoyban című operettjének főszerepében. Interjúnk az egyik előadás után készült.

Vona Ildikó/ PannonHírnök: Milyen emlékeid fűződnek Miskolchoz?

Bordás Barbara: Sok emlékkel kötődöm ide. Először a Bohém Casting című előadás kapcsán jártam itt. 2010-ben leszerződtem a Budapesti Operettszínházhoz, és pár évre rá vendégszerepeltünk itt ezzel a produkcióval, amit a Bartók Plusz Operafesztiválon adtunk elő. Egy különleges, izgalmas opera-átírat volt; nagyon izgultunk, vajon hogyan fogadja majd, mit szól hozzá egy igazi operaszerető közönség. Szép sikert aratott a darab, szép emlékként maradt meg bennem. Utána többször voltam itt újévi koncerten fellépőként, és most Savoyozok.

– Szintén miskolci kötődés A víg özvegy, amivel tavaly Dubajban vendégszerepeltetek. Azt Szabó Máté, a miskolci színház művészeti vezetője, rendezője állította színpadra az Operettszínházban…

– Igen, így van.

– Mesélj picit arról a vendégjátékról, mert nagyon érdekel! Az arab kultúra, hagyományok, szokások teljesen másak. Hogyan fogadta az ottani közönség Lehár Ferenc művét?

– Szerencsére nagyon jól. A darabot német nyelven adtuk elő, emiatt féltünk picit, hogy vajon mennyire jön át a tartalom, zene, játék; mit szólnak majd hozzá. Végül hatalmas siker volt. Természetesen előtte – még itthon – történt néhány ruha-, illetve jelenet átalakítás, mert voltak dolgok, amik ebben a kultúrában nem elfogadottak, nem maradhattak benne. Például a felsliccelt, kivágott ruhák, vagy a lányok kán-kán szoknyája, de csókolózni sem lehetett a színpadon. Ezeket ki kellett hagyni. Nem csak, mint színpadi tapasztalást, hanem mint utazást is nagyon vártuk ezt a turnét, mert egészen különleges világ Dubaj. A fény, a csillogás, a pompa és a szegénység nagyjából utcasarkonként változik.

– Milyen az Operaház, ahol felléptetek?

– Gyönyörű, és csodálatosan jól kiépített. Minden motorisztikus, extra modern közben pedig teljesen letisztult. Elképesztő a luxus és a technikai felszereltség, amit egyébként igyekeztek ötvözni autentikus, régi faberakatokkal. Persze azért a nézőtéri székekre Ferrari autók bőr üléshuzata került.

– Gondolom, a közönsége is válogatott. Nem mindenki tud oda bejutni…

– Valószínűnek tartom. Azért ez nem egy középkategóriás jegyár, hiszen maga az intézmény sem középkategóriás. Csodálatos az akusztikája is. Voltak az előadásban egészen finom akusztikai élményeink. A Vilja-dal végén tartott pianóm például szinte búgócsiga-szerűen rezonált körülöttünk, olyan volt, mintha mindenkit meg tudtam volna ölelni ezzel a hanggal. Fantasztikus élmény egy ilyen helyen énekelni.

– Miskolcon a Bál a Savoyban operettben Madeleine-t játszod, de nem most találkozol először a szereppel. Jelent könnyebbséget, hogy ismered a darabot?

– Könnyebbséget és nehézséget is, mert vannak eltérések. Most más fordítással dolgozunk, de nagyon érdekes, izgalmas feladat. Pont 10 éve, amikor leszerződtem az Operettszínházhoz, az első darabom a Bál a Savoyban volt, csak ott egy raktárszínházi előadásban. Nagyon örültem, hogy éppen a 10 éves jubileumom kapcsán most megint előkerült.

– Miben más a két produkció?

– Nálunk egy stúdiószínpadon valósult meg zongorakísérettel, minimális díszlettel, jelmezzel, inkább 21. századi környezetben, nem a történet autentikus világában. Azt is nagyon szerettem. Boldog vagyok, hogy most igazi nagyzenekarral szólalnak meg a dalok. Gyönyörűek a jelmezek, díszletek, az énekkari művészek és a balettművészek munkája is rengeteget ad hozzá. A koreográfiákat is nagyon szeretem; Kocsis Andrea, Hajdú Anita és Lukács Ádám közös munkája valami egészen izgalmas világot varázsolt nekünk. Kicsit jutalomjáték ez, mert 10 év tapasztalásával formálhatom meg újra az egyik első, pályám szempontjából meghatározó szerepemet.

– Szőcs Artur rendező mit kért? Milyen legyen Madeleine?

– Nem szerette volna, ha nagyon elárvult lenne. Maga a történet is ezt húzza alá, hiszen amikor kiderül, hogy a férje megcsalja Madeleine-t, ő nem vonul el egy szobába sírdogálni, hanem felveszi a kesztyűt. Elmegy a Savoy báljára, és nagyon karakánul beleáll a dolgokba. Arturral többször beszélgettem arról, hogy Madeleine milyen viszonyt alakítson ki a szereplőkkel. Ez az operett sok mindenben különbözik a szokványos előadásoktól. A műben nem csak egy, rögtön két primadonna szédíti a bonvivánt, aki szintén nem az a tipikus hősszerelmes, hanem ő is egy kicsit esetlen, ő is emberi figura. A férfiaknak azt az oldalát képviseli, amit az operettekben a bonvivánokról nem nagyon szoktunk megmutatni. A történet sem arról szól, hogy valakik hogyan találnak majd végre egymásra, hanem pont onnan indul, ahol más operettek befejeződnek. Szerintem sokkal inkább közelít ez a történet a mai korunk párkapcsolati nehézségeihez. A szubrett és a táncoskomikus szerepköre is nagyon mai: Daisy férfi karmesternek adja ki magát; egy vagány csaj, aki nem arra vágyik, hogy valaki végre elvegye feleségül…sőt, ha mégis így alakul, akkor biztosan ő akar majd választani. Musztafa is egy nagyvilági úriember, s bár már sok felesége volt, de megkötni egyik sem tudta őt. Ha úgy gondolja, akkor dobbant, s odébb áll.

– Igazi sikerdarab, de mi lehet a titka?

– Szenzációsan jó muzsikája van, nagyon fülbemászó, dallamos. Maga a történet is mozgalmas, tele izgalmas, vicces karakterekkel. A drámai szituációk csak még tovább feszítik az érzelmeket; az ember egy percig sem érzi, hogy leáll a történet, megáll az előadás. Úgy gondolom, a nézők a mai világban a mély lélektani drámák mellett nagyon vágynak arra, hogy egyszerűen csak beüljenek egy előadásra és szórakozzanak.

– Inkább primadonna szerepek találtak meg a pályád során. Vagy mégsem?

– Érdekes, mert igazából az utóbbi pár évben, amióta az Operettszínházhoz szerződtem, mindig volt valami kis kirándulásom. Vagy egy musicalben, vagy egy operában. Valószínűleg abból adódik, hogy a hangi adottságok miatt többfajta karakter megformálására is alkalmasnak tartanak. Szerencsére élvezem is ezeket a különleges feladatokat.

– A tánc mennyire jelent nehézséget? Ott van például Marcsa szerepe, a Mágnás Miskában. Peller Karesz mindig alaposan megforgatja a partnerét…

– Nekem most Erdős Attila a partnerem, Peller Karesszel még nem játszottam ebben az előadásban. Meg kellett tanulnunk minden „akrobatikus mutatványt”, de van olyan akrobatikánk is Attilával, amit Peller Anna és Karesz máshogyan csinálnak, mint mi. Például van egy olyan, amikor tulajdonképpen egymás lábába kell összekapaszkodni és ki kell forogni, mint egy mókuskerék. Oszvald Marikának és Bajor Imrének volt ez elhíresült akrobatikus eleme. Kérdezte tőlünk a koreográfus: nem próbáljuk-e meg? Sokat dolgoztunk rajta, de végül össze tudtuk hozni, és igazán nagy örömünk van benne.

– Operaszereped csak egy volt?

– Nem, többet is énekeltem. 2013-ban Debrecenben Belissa voltam Vajda János: Don Perlimplin című egyfelvonásos kortárs operájában, Keszég László rendezésében. Később a Szegedi Szabadtéri Játékokon énekeltem a Háry Jánosban – amit Béres Attila rendezett –, majd jött a Figaro házassága – a Co-Opera szervezésében –, Szabó Máté rendezésében. Tavaly pedig Szegeden Puccini operájában, A köpenyben, Göttinger Pál szárnyai alatt válhattam egy kicsit Giorgettavá.

– A musicalek közül rögtön a pályád elején játszottál két irigylésre méltó szerepet: Sandy-t a Grease és Sheilát a HAIR-ből. Rájuk hogyan emlékszel?

– Szerettem őket, bár ezek a szende karakterek nem igazán nekem valók. Vagányabb, határozottabb csajnak tartom magam. Érdekes, mert a musical szerepekkel elég nehezen barátkoztam. Mindig úgy gondoltam, hogy persze megcsinálom, de egyik sem lesz a szívem csücske. Aztán, ahogy legyűrtem magamban az ezzel kapcsolatos frusztrációimat, nehézségeimet – akár technikailag, akár színészi megoldások tekintetében –, végül nagyon közel kerültek hozzám, megszerettem őket.

– Tudom, hogy normál körülmények között nagyon elfoglalt művésznő vagy. Most mi a helyzet?

– Most otthoni munka zajlik, illetve az Operettszínházban játszom a Mágnás Miska, Rebecca, János vitéz, Huszka-gála című előadásokban. Januárban lesz A mosoly országa bemutatóm náluk, illetve ugyanabban a hónapban Szegeden a Turandot, amiben Liùt fogom énekelni.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,61,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,4,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,73,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,369,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,237,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,601,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,222,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,68,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Bordás Barbara: „A szende karakterek nem igazán nekem valók”
Bordás Barbara: „A szende karakterek nem igazán nekem valók”
https://1.bp.blogspot.com/-6-NH91l1mo4/X5aBmgsgYcI/AAAAAAAGomI/wKOzsWt2tiYoK0D3JU2LSGUg-qChJf49wCLcBGAsYHQ/s320/Borda%25CC%2581s-Barbara-6-1070x600.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-6-NH91l1mo4/X5aBmgsgYcI/AAAAAAAGomI/wKOzsWt2tiYoK0D3JU2LSGUg-qChJf49wCLcBGAsYHQ/s72-c/Borda%25CC%2581s-Barbara-6-1070x600.jpg
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2020/10/bordas-barbara-szende-karakterek-nem.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2020/10/bordas-barbara-szende-karakterek-nem.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content