$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

A korlátozás a nyilvánosságra vonatkozik

Balogh Robert író, újságíró jegyzete a pécsi színházigazgatói pályázatról és érintettként (szervező és moderátor) a szerda esti színházigazgatói vitáról.

A Pécsi Nemzeti Színház élére új igazgatót választottak. Az eredményt titkosították, majd novemberben tán felszáll a fehér füst. Ja, ez mégsem pápaválasztás? Miért ez nagy titokzatosság? A történetben csekélyke szerep jutott nekem is, részt vettem szervezőként a négy jelölt csatájában, illetve vitájában és még le is vezettem azt.

Egy színházi bemutató 2020. szeptember elején. Kellemes kamaraelőadásra készülök, izgulgatok a tömeg láttán. Hirtelen előttem terem Lipics Zsolt, a maga modorában, kedvesen elújságolja, hogy indul a színházigazgatóválasztáson és hogy kampányoljak érte. Meghökkentem, mert nem tudtam róla, hogy indul. Kértem, hogy küldje át a pályázatot, örömmel elolvasnám, meg hogy tudjam, miről beszélünk. Azt mondta, hogy a pécsi színház a pécsieké.

Inkább csak egy gesztus volt a részéről az invitáció, a pályázatot azóta sem láttam még egyben, csak nyilatkozatokat hallottam róla, illetve beszéltem olyannal, aki olvasta. Lipics Zsolt színész, fel tudnék idézni pár gondolatot tőle, ha egy helyen ebédelünk, többször ültem már az asztalánál, néha szoktunk beszélgetni. Kamaszkorom óta látom, tisztelem, amit csinál, egy gimnáziumba jártunk, volt közös tanárunk, én is a színház felé indultam, hát odafigyeltem rá. Kaposvár 1990 tavasza. Napólajos Bezerédi Zoltán, a Varjú meg Lipics az Állatfarmban. Fel tudok idézni néhány mozzanatot, ahogy a fekete kabátkájában mozgott. De most 2020-at írunk, s nem nosztalgiázni jöttünk – pedig eszembe jutott a Harmadik Színház Szappanoperája…

Csörgött a telefon, Mester Zoltán hívott szeptember közepe tájt, kérdezte, nem lenne-e kedvem egy beszélgetést moderálni a színházigazgató-jelöltekkel, az Emberség Erejével Alapítvány támogatásával. Talán fél másodperces várakozás után mondtam igent, talán azonnal? Nem emlékszem. A színházat szeretem, beszélgetést vezetni nem csak szeretek, tudok is. Átfut a fejemen, hogy az ilyesmi a politika terepe majdhogynem. Az is, ahogy egymás mellett ül a négy jelölt, és megosztanak gondolatokat. Reagálnak egymásra. Szükség van erre, szükség van a bizalom építésére, ahogy Pécsett, úgy ebben az országban is.

Mikor, ha nem most?! Hol, ha nem Pécsett?

Bevontuk Ágoston Zoltánt, a Jelenkor folyóirat főszerkesztőjét. Fontos, nemcsak az ő személye, nemcsak a mostani folyóirat, hanem a mindenkori Jelenkor.

Mert mit is jelent?

Tüskés Tibor meghurcolását, Szederkényi Ervin tartását, Csordás Gábort, Csuhai Istvánt és az írók végestelen hosszú sorát: Mészöly Miklóst és Weöres Sándort, a Pétereket: Esterházyt és Nádast, Lázár Ervint és Konrád Györgyöt, Bertók Lászlót és Takáts Gyula bácsit… Csak ne kelljen tovább soroljam.

Mester Zoli mondta, hogy az Emberség Erejének fontos a vitakultúra fejlesztése.

A fejemben eljátszottam a vitakultúra fejvesztése kifejezéssel, de igyekeztem koncentrálni – Nehogymár én legyek a vitakultúra hóhérja.

Azonnal felosztottuk, ki kit ismer, kit hív fel. Mester Zoli Komáromi György felé rendelkezett kapcsolattal, én vállaltam Lipics Zsoltot – a telefonomban a száma –, megkaptam Bodor Johanna elérhetőségét, akit személyesen nem ismertem, de tudtam róla néhány dolgot és Csányi Lászlót.

Csányi után nyomozni kellett, felhívtam az ügyelő barátaimat, olyan rádiósnál is próbálkoztam, akiről azt tartják, hogy akit ő nem ismer, az szinte nincs is a színházban. Nos, Csányiról először senki nem tudott semmit, valaki szerint ilyen jelölt nem is létezik, vagy Csányi János lehet az, csak elírták. Közben regisztrálni kezdtem az Operaház sajtóosztályán – a mai napig nem sikerült befejezniük a regisztrációm, de már mindegy, mert az egyik dramaturg ismerős tudott segíteni. Egy színházi sajtóshoz irányít, aki megígért egy visszahívást. Ami meg is történt egy órán belül.

Közben Bodor Johannával és Lipics Zsolttal beszélgettem. Bodor Johanna örült a megkeresésnek, érzékeny, nyitott, okosan érvelt, együtt gondolkodott, megosztott néhány apró fontos információt.

Lipics Zsolt nem hárította el a beszélgetés, hanem gondolkodási időt kért és kapott is, hogy egyeztessen az ügyvédjével. Másfél óra múltán hívott, hogy nem, mert a törvényi előírások nem engedik, hogy közzé tegye a pályázatát az elbírálás előtt. Érvelek, hogy szerintem ne „három hasáb 24 sorban” írjon valaki cikket erről az egészről.

A színház fontos, nem csak nekem. Nem a pályázatot akarom, hogy felmondják a jelöltek, hanem a mentalitásra lennénk kíváncsiak. De hát értsem meg, hogy a nem az nemet jelent. Csányi felhív, egészen más generáció, nagyon kedves, szót értünk, kedves, nevet, adomázik a pécsi kötődéséről, édesapjáról… Beszélünk, mint színházi ember a színházival. Örült, hogy megkerestem, jól esett neki a hívás. Mindenkinek beszéltem az első időpontról. Ami Bodor Johannának sem tetszett, merthogy a színházi meghallgatás előtt történt volna.

Mert akkor tétje van egy ilyen beszélgetésnek – gondoltuk mi, szervezők. De a félelmek miatt én beláttam, hogy kompromisszum kell. 


Következő egyeztetési kör. 

Telefonálok, valaki felveszi, valaki napokig nem. Valaki nem válaszol levélre egy hétig, valaki azonnal. Nem adom fel, szeretem a színházat – mondogatom magamnak, meg hogy itt nem én vagyok a fontos. Telefonálok, az egyik jelölt azonnal azt mondta, jó, jön; a másik, hogy a meghallgatás után mi értelme már, a harmadik, hogy talán, a negyedik hogy nem. Újabb lehetőséget kínálunk az együttműködésre, leveleket küldünk, én telefonálgatok, győzködve, érvelve, miként lehet kompromisszumot kötni. Levelek mennek, hírek jönnek, pletykák jönnek, hogy mit akarunk mi, a beszélgetésre nem kötelez a törvény senkit.

Végül négyből eljöttek ketten.

A pohár félig üres? Félig tele van?

Közben adtam egy interjút, fiatal, érdeklődő hang telefonált, én útban az ovi felé. Érzem, hogy nincs képben, magyarázok neki negyed órát. Lerakom, megjárom az ovit, az iskolát, a zeneiskolát, útközben felhív egy dühös hang, hogy miért nyilatkoztam ezt vagy azt. Megolvasom, hogy mit nyilatkoztam, kijavíttatom, mert nem pont azt és nem pont úgy…

De azt érezni, hogy itt már valami tényleg elromlott. Ki kellene szállni vagy nem? Hagyjuk abba? Kell az nekem, hogy elmondjanak ennek annak? És tényleg, egyre jobban megindultak a gyalázó sorok, közben kirajzolódnak az erőviszonyok, hogy melyik gyalázó kinek az embere, vagy kinek tartozik elszámolással. (Én vajon kinek? Szívesen fújnám József Attila Levegőt című versét fejből, de elő kell vennem a kötetet, hogy szó szerint… „Ki tiltja meg, hogy elmondjam mi bántott/ hazafelé menet?”)

Közben hívogatnak Pestről olyan emberek, akikkel vagy soha, vagy tíz éve beszélgettem utoljára, valaki Pécsre akar költözni, mert ez milyen szuper hely, ahol ilyen viták jönnek létre, valaki csak gratulálni akart. Néha rám is ragadt a feszültségből, de végigondoltam, ennél többet tenni egyszerűen nem lehetett. Aztán megint J.A. sorok:

„Számon tarthatják, mit telefonoztam/s mikor, miért, kinek./ Aktákba irják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg./És nem sejthetem, mikor lesz elég ok/előkotorni azt a kartotékot,/mely jogom sérti meg.”

Milyen aktuális, pedig 1935 eléggé régen volt.

Tehát újabb időpont kellett, kiderült a meghallgatás napja, a szakmai bizottsági meghallgatásáé. Egyértelmű, hogy arra az időpontra kell tenni a vitánkat is, máskor Pécsett sem lesznek: a négy jelöltcsapatból 3 nem pécsi. Ez a nagy kompromisszum!

A meghallgatás után azonnal kezdjünk? Hát, 9-kor kezdődik, délelőtt?

Előbb este hatra tesszük, kiderül, hogy valaki játszik. Akkor tegyük korábbra, azt sem fogadja el? Akkor mondja fel videóra? Azt sem.

Az egyik jelöltnek hatféle verziót kínáltunk fel, összeszámoltam. A válaszok a következők valának: nem, nem, nem, nem, nem, nem. Bárki mondhat nemet egy felkérésre. Mi csak civilek vagyunk. Csak partnereket keresünk, csak nagyobb nyitottságot szeretnék elérni. Hogy érthetőbb, követhetőbb, átláthatóbb legyen valami, ami nem tűnik annak.

Annyit támadtak, annyiféle jelzőkkel illettek és annyit dicsértek, annyiféle jelzőkkel illettek, hogy végképp beleálltam, s azt gondolom, jól döntöttünk, végig kellett csinálni.

Aztán a beszélgetés lezajlik, úgy negyven körüli élő nézővel és egy nappal az est után 4800 nézővel a neten – a beszélgetést megörökítette a Pécsma.hu, áldassék a neve! – én ezt sikernek érzem.

A pohár mégis félig üres. Félig tele.

Aztán elmegy a közönség, a szervezők is kibeszélik magukat és ott maradok egyedül a pécsi utcákon. Gyönyörű az égbolt, a holdsarló átkúszik a Székesegyház ragyogóan kivilágított tornyai között, mint egy jelenés egy ’70-es években született olasz filmben. És egyedül maradok a gondolataimmal. Mi a frászt jelent az, hogy titkosították a bizottsági döntést? Majd november közepén kiderül, mit döntöttek? Ki és miért döntött így? Öt perc telefonálással kiderítem a kideríthetetlent, özönlenek a pletykák, igaz vagy álhírek. Ez Magyarország, befogott orral végrehajt valaki egy feladatot, aztán nyüszög, hogy erre utasították. Milyen ismerős ez a parancs tettem! 

De nézzük csak a színházi törvény „bötűje” mit is mond: 

„5) Önkormányzati fenntartó esetén a szakmai bizottság képviselői a pályázatonként elkészített összegző véleményt és a szavazás részletes eredményét a fenntartónak a pályázatokat véleményező illetékes önkormányzati bizottsági ülésén is ismertetik.

A Bizottságok természetesen (mint a döntésben résztvevők) mindent megismerhetnek, ahogy a Közgyűlés minden tagja is.

A korlátozás a nyilvánosságra vonatkozik. Kire másra, minta nyilvánosságra! Én meg ugye a civil vagyok, nem pedig jogviszonyban érintett fél – ennél jobban nem tudok jogi nyelven. Tessék engem korlátozni!!!

A Véleményező Bizottságon elhangzottak a következő miatt titkosak (hát a pályázatok is talán?:

2011. évi CXII. törvény

az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

„27.§ (5) A közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános. Ezen adatok megismerését – az adat megismeréséhez és a megismerhetőség kizárásához fűződő közérdek súlyának mérlegelésével – az azt kezelő szerv vezetője engedélyezheti.”

Továbbra sem vagyok jogász. De nagyon nem szeretem az olyan döntéseket, amelyek politikai komiszárok vezényelte látványszavazáson zajlanak. Mintha ezek a színházigazgató-választások úgy zajlanának, hogy Budapesten kinevezett szavazóemberek – nevezhetjük szakmai bizottságnak is akár – leutaznak vidéki városokba konkrét utasításokkal és ott eldöntenék a színház sorsát öt esztendőre. Zárt üléseken, de előre elrendelve? Életszerű, hogy ma a pályázatok szakmai színvonala döntsön? Persze mi az szakma? Mi az a színvonal? És mi az hogy döntés?

Utóirat: A pécsi pályázat tanulsága számomra a következő: két komoly pályázatot olvastam végig, felelőtlenség lenne bármely városvezetéstől egy több hónapnyi munkát a városba fektető, de sikertelenül pályázó csapatot csak úgy elengedni a városból, hogy nem kapnak valami feladatot. A város egyik nagy fesztiváljának – lassan, tűnődve, végtelen szomorúsággal, de ki lehet mondani? – úgyis annyi. Csináljunk másikat!

Maradok tisztelettel:

Balogh Robert

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,246,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,35,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,35,bohémélet,64,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,8,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,6,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,17,falstaff,1,fekete-fehér,41,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,69,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,76,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,93,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,3,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,330,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,459,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,372,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,610,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,317,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,225,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,62,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,71,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: A korlátozás a nyilvánosságra vonatkozik
A korlátozás a nyilvánosságra vonatkozik
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2020/10/a-korlatozas-nyilvanossagra-vonatkozik.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2020/10/a-korlatozas-nyilvanossagra-vonatkozik.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content