Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Meet Zsuzsanna Szálka, a Hungarian international cultural manager© Gábor Valuska

Zsuzsanna Szálka is an international cultural manager and lecturer in cultural management. She has been the co-ordinator of CEU Culture Hub, the director of Átlátszó Hang New Music Festival, Budapest, programme advisor to the House of Music in Hungary, music curator of Ördögkatlan Festival and the founder and festival manager of the Night of Choirs Budapest. She has been a recurring visiting lecturer on cultural institutions in the Cultural Heritage Studies Programme of CEU since 2014, and a guest lecturer on cultural management at universities in Budapest, Pécs and Lviv. Between 2014-2017 she was the head of concert management of the Liszt Academy of Music. Between 2007 and 2013 she worked as manager of International Affairs at Müpa, Budapest. More recently, Zsuzsanna was also project manager of MusicaFemina International (2018-2020) and Play It Loud (2021-2023), two EU projects with the aim of raising awareness about gender balance in the music sector, with the help of its internatio

Az opera mindenkié – vallja a Szegedi Nemzeti Színház új zeneigazgatója

Koós Kata

Kortól, nemtől, társadalmi vagy anyagi helyzettől függetlenül, sőt még az ódzkodók számára is élvezetessé tud válni. Hogyan? Nézetei szerint a műfaj kapcsán a megismerés jelenti megszeretésének kulcsát.

Ebből a célból Dinyés Dániel a főváros után szeptembertől Szegeden is útnak indította Operabeavató elnevezésű előadás-sorozatát, amely egy egész évadon keresztül havi rendszerességgel egy operát vesz górcső alá állandó rendezőtársával, Göttinger Pállal. A szegedi nyitódarab Giacomo Puccini Bohémélete, elemzésének második állomását tegnap tartották a kisszínházban.

A feldolgozott részlet ezúttal a történet szerint tüdőbajos Mimi és szerelme legjobb barátjának, Marcelnak megindító duettje volt, amelyet Máthé Beáta és Szélpál Szilveszter előadásában hallhattak a nézők.

Az előadás első felében a zeneigazgató Puccini dallamainak rejtelmeibe kalauzolta közönségét. Bemutatta, hogy a zenei kíséret hogyan képes leleplezni a szereplők valódi érzelmeit, végigkísérni lelki folyamataikat. Nyomatékosí­tani a bánatot, feltárni a hazugságot, kifejezni az iróniát, fo­kozni a feszültséget.
Az Operabeavató második felvonásában Göttinger Pál a rendelkező próba folyamatába engedett bepillantást. El­­mondta, az operák esetén rendszerint a nézők már a produkció előtt tudják, hogy mi történik majd a színpadon, így a legfőbb rendezői kihívás, hogy a „miként történik” kérdésre a lehető legizgalmasabb válasszal szolgáljon.

Szemléltette, milyen sok bejárás adódhat egyetlen jelenet kapcsán, milyen sok értelmezési lehetőség ütheti fel a fejét egyetlen gesztus tekintetében. Több esetben a közönség kezébe adta a választás lehetőségét.

Az előadásmód mindkét há­­zigazda esetében könnyed és szórakoztató, ám a gyakran al­­kalmazott humor mit sem csorbít az átadott tudásanyag értékén. A stílus közérthető és küldetésük ígéretéhez híven közélvezhető.